Момчилградчани отбелязаха 90-годишнината от създаването на читалище "Нов живот". Стотици гости на града и общината се събраха в градския парк "Нури Адалъ", за да изгледат представителния спектакъл на различните читалищни формации. Отбелязването на годишнината е част от официалната програма на международната среща на момчилградчани "Момчилград винаги в сърцето ми!", която се провежда за седми път.
„Читалище "Нов живот" е институция. То е място, на което всеки може да се докосне до културата", заяви художникът и председател на културната институция Камбер Камбер. В словото си той разказа накратко за основаването на читалището през далечната 1926 година.
„Много награди са завоювани от художествените колективи през тези години – грамоти, плакети и медали от общински, регионални, национални и международни прегледи и фестивали за театрална, танцова и певческа дейност", обобщи Камбер Камбер.
„За Момчилград е богатство да има библиотека с 27 000 тома литература, над 300 платна и скулптури, музейна сбирка с над 1 200 експоната", заяви заместник-кметът на община Момчилград Ерол Мехмед. Той връчи на Камбер Камбер награда за читалището от името на кмета на общината Сунай Хасан.
Последва награждаване на изявени представители на читалището. Юбилейни плакети получиха Зекие Хабиб, дългогодишен ръководител на група за турски народни танци „Евридика", Марияна Тихова, ръководител на група за български народни танци „Ахрида", Метин Хасан, ръководител на група за турски фолклор „Зейбеклер", Румяна Атанасова, ръководител на Естрадно-сатиричен състав „Терминатор" и „Арлекин" и Нурай Юсуф, ръководител на танцова група. Книги и грамоти получиха 12-те най-активни читатели на библиотеката.
След официалната част представители на различните формации на читалище "Нов живот" изнесоха двучасов атрактивен спектакъл и получиха най-голямата награда - бурните аплодисменти на момчилградчани.
24rodopi.com

Share To:

24rodopi

Post A Comment:

7 comments so far,Add yours

  1. Анонимен27/7/16 15:23

    Само дето не можаха да намерят място за културното наследство на Акиф Атакан.

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен27/7/16 15:23

    КАМБЕР – ХУДОЖНИКЪТ
    Поздравления за Камбер Камбер – невероятен човек, изпълнен с благородство и емпатия, чудесен художник, незаменим приятел. Изключителен ръководител, благодарение на когото Момчилградското културно и духовно средище, не само че оцеля в тези мъгливи и дръгливи времена, но успя и да постигне високи творчески успехи, чиито върхове се доближават до тези на духовни центрове от национално ниво.
    Сърдечни поздрави, Камбере

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен27/7/16 15:40

    Това читалище едва ли е имал по унил период, много слаба активност.

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен27/7/16 21:53

    Драги, Акиф Атакан е невероятен, незаменим, уникален КЛОШАР!!!
    За какво културно наследство приказвате?!! Събраното от въпросния събирач на квитанции е толкова културно наследство, колкото налбант (муккаддес & аляхеддин) е демократ.
    Хайде, крайно време е да се откажем от сатанинското си начало и престанем да бягаме от свободата. Нека мъничко да разширим възможностите си за обективност и трезво мислене.

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен27/7/16 23:07

    Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон, пишете вие
    дорогие мой! А защо не публикувате коментара за Атакан и мукаддес(правилно изписано, но с малка буква, защото морфемата не позволява)? Отговорете... Тя ще отиде при Местан, знаете това... Тогда таварищи, скажите, почему вы так поступаете...

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен28/7/16 00:29

    само дето тая музейна сбирка едва ли има много хора в града, дето са я разглеждали...

    ОтговорИзтриване
  7. Анонимен28/7/16 19:41

    Ами музейната сбирка е в читалището, нека, който проявява интерес да отиде.

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.