В туристическия комплекс "Белите брези" край Ардино в продължение на три седмици деца и млади учени наблюдаваха звездното небе. Те не успяха да открият извънземен живот, но успяха да се докоснат до далечните небесни тела и да ги обследват с помощта на модерна апаратура.
Астрономическата школа на "Белите брези" вече е традиция. За повече от десет години през нея са преминали стотици участници, за много от които астрономията се е превърнала от хоби в професия. Тази година участниците бяха 65, а обучението е на принципа на хаджигенчовото училище, където напредналите предават своите знания на начинаещите.
„Професионалните астрономи имат нужда от наблюдатели като нашите, тук на "Белите брези", защото огромният брой обекти, огромният брой явления, които небето дава възможност, не могат да се обхванат напълно от професионалната астрономия. Над 150 млн. са променливите звезди в нашата галактика", твърди Агоп Узунбохосян, директор на астрономическата обсерватория в Кърджали и ръководител на школата.
Всяка вечер участниците наблюдаваха небето през четири големи телескопа. За да се докоснат до звездите на "Белите брези", пристигнаха деца от цялата страна, за които астрономията е по-атрактивна от лова на покемони, съобщава БНР.
В лагера на "Белите брези" участваха и млади български учени. Младен Минев, който, освен че учи магистратура, работи и като астроном в обсерваторията в Стара Загора и е физик към ядрения институт. „Дошъл съм тук, за да изследвам дълбокия космос. Наблюдаваме звезди, планети, включително и извънслънчеви планети, които се намират на огромни разстояния, на които е възможно да има живот", твърди пред БНР той.
Записванията за школата догодина вече са открити.
24rodopi.com
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

1 comments so far,Add yours

  1. Анонимен21/8/16 15:30

    извънземни има ли? и аз съм любител на космоса и наблюдавам когато звездите се виждат и виждам необясними движения. сега да не обяснявам какво виждам защото на който не му пука и не е виждал ще каже това са глупости и си измислям(да ме мислят за луд). споделям само!!!

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.