Програмата „Забавно лято, грижовна есен" се разраства


Личностно развитие, връзка с другите, толерантност, отговорност, разбирателство и опазване на околната среда са част от уменията, които подрастващите развиват, чрез забавни игри, физически активности, екипни предизвикателства и театрални постановки. Приключенско-образователната академия, която децата на възраст между 6 и 14 години посещават, е първата част от Програмата „Забавно лято, грижовна есен" – 2016, инициирана от Фондация BCause, в партньорство с Народно читалище "Бъдеще сега". Програмата се осъществява с финансовото съдействие на „Филип Морис България" ЕООД, като част от инициативите на Филип Морис Интернешънъл за корпоративна социална отговорност за подпомагане на общности в различни тютюнопроизводителни региони и общини . Втората част от програмата е предназначена за възрастни хора, които ще могат да се възползват от специализирани медицински прегледи на място. След успеха на програмата през 2015 г., тази година  тази година Филип Морис България  финансира провеждането на двете части на програмата в разширен брой тютюнопроизводителни региони и общини в страната – общините Сатовча, Крумовград, Кирково, Тутракан, Главиница, Ситово.

В област Кърджали Академията се провежда за първи път.  Малките приключенци и техните треньори следват принципите на учене, чрез преживяване. Образователният  процес се случва посредством радост, игра и творчество. В края на всяка седмица децата изнасят представление за общността. В село Странджево, община Крумовград децата показали изключителни умения в приготвянето на хляб от лимец, който раздали на присъстващите веднага след финалното представление.  Всички родители дошли да уважат труда на децата са впечатлени от музикалните им изяви. Публиката аплодирала фолклорните песни от региона и изпълненията на право хоро и ръченица.
На раздяла, в предпоследната седмица от провеждането на Академията деца, родители и учители настоявали треньорите да останат в местните училища през цялата година. „Всички деца от областта са спонтанни, искрени, приветливи, добронамерени и ученолюбиви. С лекота, желание и радост се включват в игрите и приключенията, въпреки, че са заети целодневно. В синхрон с философията за учене посредством изкуство, забавление и игри, адаптирахме програмата акцентирайки върху музиката. Този подход бе много добре посрещнат от децата." – споделя Стелиян Славов, треньор от Народно Читалище „Бъдеще сега"
Най-забавни за децата от 1-ви до 4-ти клас се оказали игрите за самовглъбение и съсредоточаване, в които трябвало да познаят кога изминава една минута. Победител е този, който най-точно отмери секундите. Опознаването на природата и общуването със Земята били запечатани на снимки, които всички родители разглеждали с интерес.  Едва приключила Академията, децата вече с нетърпение любопитстват за старта на следващото издание и очакват новите игри и забавления за  лято 2017-та.
В първото си издание, през 2015-та година Приключенско-образователната академия събра над 120 деца от селата Сатовча, Вълкосел и Кочан, които в продължение на 225 астрономически часа преоткриха любовта към знанието, надграждайки наученото в училище. Тази година програмата се разраства като включва още два тютюнопроизводителни района, а желаещите да участват в Академията са още повече. Това се дължи и на впечатляващите резултати, които екипите от треньори и педагози постигат за краткото време на работа с подрастващите.
 „Всички участници си тръгват с нов поглед към тяхното личностно развитие и отношение към природата. Ние работим в партньорство с училищата и учителите по места. За нас е много важно да надградим, това, което те учат в училище и да им дадем шанс да покажат на какво са способни в една различна среда. При нас децата усвояват знания и умения, за които в училище не винаги остава време."  - споделят педагозите от Народно читалище „Бъдеще сега". „Най-голямата награда е резултатът, който наблюдаваме в напредъка на децата след всяка програма." – с гордост заявяват Теодор и екипът му.
Липсата на оценки, наказания или отсъствия, които да стресират децата, им дава възможност да се отпуснат и чрез тази свобода да откриват свой талант, който до момента е бил в застой поради ангажираност или притеснителност.
 „В нашата програма сме оставили специално място за свободна игра с родителите във всеки ден от Академията. На това ниво се опитваме да обхванем и близките, които да се включат в преживяването и работата на децата. В края на всяка седмица ще имаме театрално представление, измислено и представено от самите деца, с което да покажем на общността, какво са постигнали участниците в Академията през седмицата." – споделя Теодор и допълва - „Чрез методи и ролеви игри децата имат възможност да развиват своите таланти, да повярват в себе си и да надградят това, което са научили в училище през годината. Образованието има нужда от външна професионална подкрепа, за да постига повече с децата, а те могат много повече, от това, което си мислим."
Успехът на първото издание на лятната Приключенско-образователна академия, подпомагана и от местната общинска администрация, провокира организаторите да развиват и надграждат образователните модули, като по този начин даряват децата с незабравимо детство и щастлива ваканция. А на финала на летните занимания в Приключенско-образователната академия всяко дете ще получи сертификат за участие.
Във втория етап на програмата „Забавно лято, грижовна есен", Фондация BCause в партньорство с Фондация "Направи добро-Александровска" към Александровска болница организират специализирани медицински прегледи на място за възрастните хора от трите региона в страната. Прегледите стартират през октомври и приключват в началото на ноември. Специалисти от Александровска болница ще проведат безплатни консултации в избрани центрове в общините Крумовград, Тутракан и Сатовча.
24rodopi.com
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

1 comments so far,Add yours

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.