„Прекарахме тежка първа нощ след страшните трусове. Стотици спяха в палатки и автомобили от страх да влязат в домовете си, които са останали здрави след земетресението. Цял ден не бяхме яли. Спасителите ни раздадоха за вечеря паста и вода. Все още няма връзка със стотици хора. Села са напълно разрушени. Трагедията е голяма", разказа за 24rodopi.com Петя В.-жената, която спаси при труса на 24 август старицата, за която се грижи в малкото италианско селце Сан Лоренцо в района на най-пострадалия град-Аматриче. В продължение на почти целия ден родопчанката е нямала връзка с роднините си заради проблеми с комуникациите. По думите й жертвите са щели да бъдат далеч по-малко ако земетресението се бе случило само ден по-рано.
„Във вторник бе notte biancа или т.нар. „бяла нощ". Тя е традиционна и е нещо като фестивал за  всяко населено място. Всички магазини и заведения работят през цялата нощ, има музиканти, сергии с продавачи на традиционни италиански специалитети за региона. Всички млади са по улиците и се забавляват до ранни зори… Само ден по-късно настъпи бедствието. Трагедията е ужасна", допълни българката.
Жената е баданте или лице, което се грижи за възрастни хора. По думите й нощта на 24 август е била първата работна на жена от Румъния, която трябвало да полага грижи за семейство в съседно село. След труса са загинали и тримата.
Жертвите до момента са 247 души. С десетки не може да бъде осъществен контакт.
24rodopi.com
На снимките:
Ученици се подготвят за „бяла нощ" с музикални инструменти (вляво). Това село в региона може би вече не съществува…Снимки: 24rodopi.com и Abc
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

1 comments so far,Add yours

  1. Анонимен25/8/16 21:40

    От такива трагедии можем можем само да си направим изводите кое е наистина важното в живота, истинските приоритети и истинските ценности. Както виждате имотите могат да рухнат, но ще ги съградим отново -да, с много труд, но живота е безценен. Ако не сме живи, нищо няма значение! Срещу природата не можем да се борим, но срещу омразата, завистта и алчността - можем. Нека бъдем повече добри, повече човечни- това има значение, ИСТИНСКО ЗНАЧЕНИЕ,защото в един момент всяка материална ценност може да ни бъде отнета.Остава Човека! Какъв ще бъде той?- Това го определяме всеки един от нас за себе си,индивидуално!!!


    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.