От 01.01.2016 г. до 31.08.2016 г. на територията на област Кърджали са регистрирани общо 386 пътнотранспортни произшествия, като 112 от тях са тежки (с убити и ранени) с 8 загинали и 146 ранени, съобщиха от регионалния пресцентър на МВР. Сравнението със същия период на миналата година показва увеличение на тежките ПТП с 16 броя, увеличение на загиналите с 5 броя и увеличение на ранените с 23. Броят на леките (само с материални щети) ПТП е с 46 повече.
Повече от половината тежки пътни произшествия – 69 броя с 4-ма загинали, са на територията на община Кърджали, 10 произшествия с 2-ма загинали - на територията на община Кирково, 8 – в Момчилградска община, 6 са произшествията с 2-ма загинали на територията на община Черноочене.
Най-често настъпилите ПТП по вид са сблъскване между МПС, блъскане на МПС в крайпътно съоръжение, в дърво, в стълб, в предпазна ограда, в препятствие на пътя, в скат, блъскане на паркирано и на спряно ППС и преобръщането на МПС.
Почти всички настъпили ПТП са по вина на водачите на МПС, като най-често причините са превишена и несъобразената скорост, отнемане на предимство, неспазване на дистанция и управлението на МПС след употреба на алкохол.
От началото на тази година при 22 ПТП са пострадали 24 деца и юноши, като 5 от тях са пешеходци, 16 са пътници и 3-ма са водачи на мотопеди или велосипеди. За същия период на миналата година при 22 ПТП са пострадали 24 деца и юноши, като 6 от тях са пешеходци, 12 са пътници и 6 са водачи на мотопеди или велосипеди.
През миналата учебна година 2015/2016 г. са регистрирани 19 тежки ПТП с 26 ранени деца и юноши. По вид 8 от тях са с блъскане на пешеходец с 9 ранени, 6 са със със сблъскване между МПС с 6-ма пострадали, 3 са с блъскане в предпазна ограда с 3-ма пострадали и 2 са с преобръщане на МПС с 8 пострадали.
По причини произшествията с пострадали деца и юноши през учебната 2015/2016 г. се разпределят така: отнемане на предимство – 9 ПТП с 10 пострадали, несъобразена скорост – 5 ПТП с 8 пострадали, навлизане в насрещното движение – 2 ПТП с 4-ма пострадали, неспазване на дистанция – 2 ПТП с 3-ма пострадали, управление на МПС след употреба на алкохол – 1 произшествие с 1 ранен.
По възрастови групи са ранени: 1 пешеходец до 7 г., 6-ма пешеходци от 7 до 14 г., 2-ма – от 14 до 18 г. Като пътници в най-малката възрастова група са ранени 5-ма, във втората възрастова група – 5-ма и в третата – 6-ма. Като водач е ранен един във възрастовата група от 14 до 18 години.
Основните причини за травматизма с деца и юноши са:
- движение с превишена и несъобразена скорост /главно в населените места/;
- неспазване на предимство;
- неправилно пресичане на пътното платно от децата;
- липса на нагласа у водачите да се движат с по-ниски скорости и с мобилизирано внимание и отговорност, когато возят деца;
- неползване на обезопасителни седалки с колани при возене на малки деца в автомобила;
- неизползване на светло отразители и светлоотразителни жилетки, недостатъчно ползване на дрехи и обувки с такива елементи от децата и юношите.
През лятната ваканция на 2016 г. (01.06.2016 г. - 31.08.2016 г.) при 10 ПТП са пострадали 14 деца и юноши – 3-ма от тях като пешеходци, 8 като пътници и 3-ма като водачи на мотопед или велосипед.
24rodopi.com

Share To:

24rodopi

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.