Брашното е
заразено с картофена болест и такъв хляб не бива да се консумира, може да
попаднете в болница, коментираха пред 24rodopi.com експерти
от хранително-вкусовата промишленост по повод публикацията ни „Защо хлябът в
Кърджали мухлясва на… оранжево и розово?“.
"Бацилус
мезентерикус" е медицинското наименование на микроорганизма, който
предизвиква картофената болест. Той се разпространява бързо в горещото време
при запарване на зърното. Лошото съхранение на готовия хляб подпомага
развитието на заразата. Не е изключено да се стигне и до случаи на постъпване в
болница след консумация на заразен хляб.
Кърджалийски
хлебари също смятат, че става дума за "картофена болест".
Според тях, тя се появявала, когато е горещо и не се спазват хигиенни
изисквания при правенето на хляба. Яденето на такъв хляб може да предизвика
отравяния. Развитието на бацила може да се спре, като се обработи тестото с
оцет, допълват хлебарите. Техният съвет е: Когато
купите такъв хляб, не го яжте, а го върнете в магазина, за да може и
производителят да разбере, че има заразено брашно!
Публикацията
предизвика и коментари в 24rodopi.com, като някои от
авторите на мнения видимо за запознати с проблема:
„Защото
зърното, от което го правят, има болест....брашнеста мана, кафява ръжда, жълта
ръжда, септориоза (ран листен пригор), мрежести, при определени условия -
фузариум по класа...да не говорим за паразитите и болестите, които нападат
зърното в складовите бази...“;
„Това
синьо-зеленото е хлебен мухъл(Penicillium), биологичен род от царство гъби,
представителите на който се развиват като мека синьо-зелена повърхност върху
влажен хляб....Хлябът също боледува и много от нас са се сблъсквали с този
проблем, без да го осъзнаят. Със сигурност ви се е случвало следното: купувате
хляб, който изглежда перфектен, а на сутринта забелязвате, че по него има
мухъл.
Естествено,
веднага решавате, че просто не сте го забелязали, докато сте пазарували. Тогава
гледате срока на годност и виждате, че не е изтекъл. Причината е в болестта на
хляба, а по-точно на брашното. То
боледува от мицели, които се превръщат в плесен. Миниатюрните спори синтезират
микотоксини и ако ядете такъв хляб, все едно поглъщате истинска отрова.
Понякога потребителите отрязват поразеното парче и мислят, че са решили
проблема.
Това
обаче е заблуда, тъй като вредните организми проникват много надълбоко в хляба
и понякога дори не се забелязват с просто око. Самунът няма да бъде спасен и от
обгаряне във фурната, защото изгаря само повърхностният слой на мухъла“;
„Най-опасна
е картофената болест на хляба. Тя се предизвиква от така наречения картофен
щам. При заразяване с него за един-два дни вътрешността на хляба се превръща в
бяла лепкава маса. Това е истинска отрова и не бива да се яде.....на село такъв
хляб, чиято среда като я пипнете ви лепне на пръстите, хората не дават дори на
животните...а често такъв хляб има по магазините...ако пръстите ви лепнат след
като пипнете средата на филийката, хвърлете целия хляб....отровен е“.
24rodopi.com
ние само такива ядем много е полезно
ОтговорИзтриванеБлагодаря, че имахте бърза реакция по въпроса...Това е истинската журналистика...:)...Малко съм работила като мелничен лаборант...и благодарение на това, че собственика на фирмата ме прати на обучение ги знам тия работи, които са ми полезни и в моя живот до сега...
ОтговорИзтриванеако съдя по коментарите си мисля ,че много малко хора се вълнуват какво консумират през ежедневието си
ОтговорИзтриване