www.24rodopi.com

Илкая – мистичният лековит камък край Воденичарско, край който се виждат... летящи коли

неделя, септември 117коментара

Илкая или Лековит камък е едно от най-трудно достъпните и затова е рядко посещавано. Там също е имало тракийско светилище, където са се извършвали различни ритуали и жертвоприношения, отбелязва „Топ актуално“. То е едно от най-трудното и мистично за откриване места в България. До там не може да се отиде сам, необходимо е да има придружител. И непременно да се оборудвате с туристически обувки и подходящи дрехи, защото изкачването до лековития камък си е доста екстремално.
Лековитият камък се намира над село Воденичарско, Джебелска община. Разположено е непосредствено под крепостта Малка Устра. До Илкая се стига по горски пътеки. Непосредствено преди светилището древните жители са направили каменни стълби, които съществуват и до днес. На местото има изобилие от каменни късове, с различни причудливи форми, които приличат на огромни великани. Илкая пази тайната за лековития камък, а местните са категорични, че светилището може да ни избави от различни болести, както и от най-страшните.
Както и при други приказни места, трябва да се мине три пъти през проходната пещера. На изхода трябва да се остави на някое от дърветата дреха или част от нея, за да остане болестта там, а болния да се излекува завинаги. Чудодейният камък сбъдва и различни желания, стига да ги изречеш от сърце и с вяра в сърцето си. Хора, които са посетили тайнственото място разказват невероятни неща.
Там те са чували странни, но красиви шумове, някои пък слушали произведения от различни известни композитори. Други твърдят, че са видели летящи коли, които изчезвали, щом се движат ниско над светилището. Такива странни неща са виждали и хора, които се преспивали на Кръстова гора.
Илкая или лековитият камък прилича на светилището Белинташ, което се намира на тридесет километра над Асеновград, в Родопите. За това тракийско светилище също се носят легенди за наличие на съкровища и на космически пришълци, които са го построили.
24rodopi.com
Изпрати :

+ коментара + 7 коментара

Анонимен
11/9/16 16:55

Yel kaya

Анонимен
11/9/16 18:33

Gitsekmi napsak bilemedim

Анонимен
11/9/16 21:15

Какво пише по-горе? На какъв език е? Нищо не разбирам

Анонимен
11/9/16 22:26

Aman be cĥifuti selski vie bulgarski ezik ne ste li uchili?

Анонимен
12/9/16 05:42

A vie 500 godini nemojahte da naucite

12/9/16 06:20

Ти кото си учил да не би да пишеш на български.това е само коментар...

Анонимен
12/9/16 08:52

вие дойдохте тук вие трябва да го научите

Публикуване на коментар

Редакцията не носи отговорност за съдържанието на коментарите. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Харесайте ни...

Изпращане на мейл адреса ви:

 
24 родопи