Партньорството с Турция трябва да бъде разширено - не бива да забравяме, че тя приютява над 3 млн. бежанци от 4 години, препоръчва евродепутатът от АЛДЕ

„Правим ли достатъчно за да защитим външните граници на Съюза, какъвто е случаят с моята страна България и Гърция, за да бъдат запазени вътрешните граници отворени?”. Този въпрос отправи към върховния представител на Европейския съюз по въпросите на външните работи и политиката на сигурност - Федерика Могерини, евродепутатът от Алианса на либералите и демократите за Европа (АЛДЕ) Неджми Али. Дебатите бяха във връзка с изявление на Федерика Могерини за ситуацията в Турция по време на пленарното заседание на Европейския парламент в Страсбург на 13.09.2016.
Българският евродепутат постави акцент за пореден път върху проблема с бежанската криза. „Не бива да забравяме, че Турция приютява повече от 3 милиона бежанци повече от 4 години, като за тяхната издръжка държавата е изразходила над 8 млрд. евро. Следва да си зададем въпроса спазваме ли нашия ангажимент да осигурим финансов ресурс в подкрепа на усилията на нашите турски партньори?”, посочи Али. Той бе категоричен, че преговорният процес с Турция трябва да продължи, повишавайки нивото на конструктивния диалог. По думите му, процесът на либерализация на визовия режим следва да бъде ускорен, като по този начин ще се подобрят търговските отношения, ще се осигури икономически растеж и заетост, както в ЕС така и в Турция.
„Заедно с Турция, ние се намираме в сложна геополитическа ситуация, притиснати сме от същите предизвикателства и имаме общи интереси. Можем да се справим с проблемите, само ако действаме съвместно, което неизбежно води до разширяване на всички аспекти на нашето сътрудничество. Като Европейски партньори на Турция, трябва да препотвърдим още веднъж, че осъждаме юлския опит за преврат. Този опит за преврат беше тест за демокрацията в Турция. Реакцията на турския народ заслужава нашата подкрепа и солидарност. Въпреки сътресенията в страната, държавните институции продължиха нормалното си функциониране, гарантирайки по този начин съществуването на демократичното общество”, посочи по време на дебатите Неджми Али.
24rodopi.com

Изказването на Неджми Али в Пленарна зала по време на дебатите за ситуацията в Турция във връзка с изявление на Върховния представител на Европейския съюз по въпросите на външните работи и политиката на сигурност- Федерика Могерини - вижте тук


Share To:

24rodopi

Post A Comment:

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.