Целта на Фестивала на чушката е да се популяризира производството на червена капия в района, да бъдат привлечени повече туристи и да се предизвика инвеститорски интерес както към общината, така и към съседните общини, произвеждащи зеленчука, коментира кметът на Кирково Шинаси Сюлейман.
Както вече 24rodopi.com писа, първият по рода си за област Кърджали "Фестивал на чушката" ще се състои в община Кирково на 10 септември. Той ще бъде част от традиционния есенен празник на общината. Сред основните участници ще бъде Ути Бъчваров, който ще покаже кулинарни умения в приготвянето на ястия с чушки.
Кирково е най-големият производител на червена капия в региона. „Ежегодно в общината се произвеждат по няколко хиляди тона, а тазгодишните очаквания са за реколта от близо 4 хиляди тона“, твърди кметът, цитиран от БТА.
Той допълни, че изкупната кампания все още не е започнала, но има наченки. Там където се изкупува обаче, цените са сравнително по-ниски от предходни години. Досега традиционно цената на капията е била над 1 лв. за килограм, а сега предлаганата изкупна цена е 0,80 лева. Въпреки всичко желанието на ръководството е хората, които сега отглеждат тютюн, постепенно да се пренасочат в отглеждането на чушки. За да подкрепи производителите, общината е готова да отдели средства за ремонт и почистване на микроязовири с поливна цел. Изготвен е и проект за над 7 млн. лв., с който да се кандидатства по европейски програми, за изграждането на голям язовир в общината, отново с поливна цел.

24rodopi.com
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

5 comments so far,Add yours

  1. Анонимен1/9/16 21:22

    Гн.Ш.Сюлейман преди да създадете събитието молим ви да хвърлите едно око под моста свързващ с.Долен Едил и с.Домище . Производителите на продукта на " ФЕСТИВАЛ'а " вече са в безизходица и се молят да завали от почти месец! Положението вече е над бедствената , няма капка вода нужно за поливане на продукцията , производителите са депресирани от ситуатцията.

    ОтговорИзтриване
  2. Аз пък скоро мисля да посетя кмета да ни даде обяснение защо в едно от неговите села дори посреднощ от джамията се чуват молитви. Ако това скоро не спре ще саборя джамията. Сериозно го казвам.

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен2/9/16 16:10

    АБЕ ТОЗИ ПАМАЧАГА VUIKATA ZAFIROV,КАКВО СЕ ПРАВИ НА ХРИСТИЯНИН НЕ ПОМНИЛИ ДЯДОСИ КОЙТО БЕШЕ МЮСЛЮМАНИН ДЕНОНОЩНО НЕ ИЗЛИЗАШЕ ЧОВЕКА ОТ ТАЯ ДЖАМИЯ КОЯТО СЕ ПЕЕ ВЪВ МОМЕНТА,МНОГО ГОЛЕМИ ПОЗДРАВИ НА УЙКАТА ОТ ХОДЖА ЕФЕНДИСИНДЕН,,,,,,,

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен2/9/16 21:09

    Ходжа,още не съм християнин,ама ако не спрете да виете денонощно,ще идва видов ден.Не се праветенапо-големи мюсюлмани,отколкото сте.Гъза си да спукате,оня о Турция ви го каза-не ви щат,не ви признават за свои.
    И дядо ми може да е бил мюсюлманин,негова си работа.Ващите пък бяха християни,затуй сега се правите на големите мюсюлмани-да забравят миналото ви.Ма не става........

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен4/9/16 01:42

    otkakto e kmet samo raboti,bravo zagrijen e za vseki

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.