„Направихме важна стъпка в планинското градче с чистия въздух да потече и минерална вода. Това е един от приоритетите ни Джебел да стане по-хубаво място за живеене и да посреща повече гости“, така кметът на Джебел Бахри Юмер коментира решението на правителството да отпусне средства за изграждане на довеждащ водопровод от минералния извор край града до централния площад „19 май“.
За реализацията на проекта „Довеждащ водопровод от сондаж № 3 на минерално изворно находище Джебел”.
В момента тече процедура за изпълнител на обекта по Закона
за обществените поръчки. Две фирми са подали документи, като комисия извършва оценка на ценовите предложения. При добри метеорологични условия обектът ще бъде завършен за 90 дни.
Проектът предвижда минералната вода да бъде доведена до помпена станция в града. Утвърдения експлоатационен ресурс е 6,58 л/сек.След въвеждане на разрешителен режим ще е възможно да се захранват СПА комплекси и хотели. Идеята е в града да бъде изградена и чешма за безплатно водоналиване.
Община Джебел е единствената в Кърджалийско, която има възможност да развиват бизнес с минерални води. Тя получи правото да ги предоставя на инвеститори, за да строят басейни, спа центрове, чешми.
От 2011 г. кметът Бахри Юмер вече може да се разпорежда с минералното находище „Топлата вода". Изворът е предоставен безвъзмездно на общината до 2036 г., срокът за стопанисване е за 25 г., а разработването му е включено в Стратегията за развитие на туризма в Джебел.
„Джебел върви уверено стъпка по стъпка към балнеоложкия туризъм, минерална вода ще тече в града“, категоричен е днес Бахри Юмер.
Както вече 24rodopi.com писа, находище „Топлата вода" е на около 1.5 км след последните къщи на град Джебел, в посока село Мишевско. Топлата минерална вода е около 35-36оС с голям дебит.По-възрастните си спомнят, че преди повече от 20 години там е имало оранжерии за производство на зеленчук, както и басейн с душове за ползване от населението. Днес басейнът е занемарен и водата е на самотек, без специално пречистване.
Предишни изследвания сочат, че водата е с температура около и над 32 градуса. Преобладават хидрокарбонатните и калциеви йони. Дебитът е между 7 и 9 литра в секунда.По мнението на местните хора водата в минералния извор е лековита, с много добри питейни качества, помага и при различни кожни заболявания и за зарастване на рани. Специалисти отдавна са се произнесли, че термалната вода край Джебел е добра за бутилиране и за балнеолечение.
Минералната вода с лечебни свойства се излива от години в дере. Пълна разруха цари в комплекс с басейни, изграден още по времето на соца, само на няколко километра от Джебел. Топлата вода лекува успешно различни кожни заболявания, твърдят местни жители. В момента обаче тя се събира в един от басейните, откъдето попада право в дерето и реката под извора. Четири от останалите басейна стоят празни, с изхвърлени отпадъци, а изворът е посещаван от хора, които пълнят туби с лековитата вода.
24rodopi.com
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

12 comments so far,Add yours

  1. Анонимен30/10/16 09:51

    Браво БАХРИ ЮМЕР само вие мислите за народа

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен30/10/16 11:18

    Прекрасна идея минералната вода да потече из градските джебелски чешми. Но нека кметът да се постарае и градският фонтан да работи не само на 19-ти май и по депесарски и достовски предизборни митинги !

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен30/10/16 14:14

    Bravo, prekaraha gazovoto parno otoplenie v selata! Sega i gazova topla voda ste pusnat na horata! A i tok moje bi?!

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен30/10/16 15:47

    BRAVO BOIKO !!!

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен30/10/16 16:08

    to pedi idvase do tam razrusihme sega nanovo

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен30/10/16 17:46

    Predi vsicki nastoyashti izbori se obeshtava tova vece za peti pit

    ОтговорИзтриване
  7. Анонимен30/10/16 20:47

    Alooooo,kmete,chak sega li otkri toplata voda...Tryabvashe da minat 30 godini li???????..BRAVO....

    ОтговорИзтриване
  8. Анонимен30/10/16 20:56

    Taya voda izobshto ne stava za piene...Tova sa predizbornite lıji na demagoga bahri...

    ОтговорИзтриване
  9. Анонимен30/10/16 21:44

    Ostavete vodata da teche v dereto,pone oshte 30 godini...

    ОтговорИзтриване
  10. eto 9i cislata 23 25 26 62 65 71 75 76

    ОтговорИзтриване
  11. Анонимен30/10/16 23:01

    tazi voda e negodna za piene,varovika,kireca i drugi minerali nadvisavat normite za konsumacia.HEIto da pusne izsledvaniyata i da dade ocenka dali stava za piene

    ОтговорИзтриване
  12. Анонимен21/4/19 12:28

    Dnes probvah vodata super evece ste ida semeynopak

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.