www.24rodopi.com

Дълъг болничен! 30 % ръст на мъжете във временна неработоспособност в Кърджалийско

вторник, октомври 255коментара

За шест години разходите на НОИ за тези обезщетения са скочили с над 35%

Въпреки реформата от 2010 г., с която работодателят плаща първите три дни от болничния, разходите на Националния осигурителен институт за тези обезщетения са се повишили значително от 2010 г. насам. За шест години сумата е скочила с над 100 млн. лв. до 391 млн. лв. само за болничните поради общо заболяване от четвъртия ден нататък. Това е ръст с над 35%. Увеличава се броят на хората, които отсъстват от работа, както и броят на взетите дни. Най-сериозен ръст на хората, ползвали болнични, има в областите Смолян и Силистра въпреки обезлюдяването им и относително високата безработица, показва анализът на осигурителния институт, пише вестник „Сега“.
През първите две години - 2010 г. и 2011 г., когато като антикризисна мярка работодателят пое разходите до третия ден, има намаление на обезщетенията от Държавното обществено осигуряване, но след това отново започва увеличение. "Целта на тази промяна бе, от една страна, да се засили контролът върху болничните дни от страна на работодателя, а от друга - да се намалят разходите за обезщетения. През първите две години тази мярка постигна сравнително добър ефект, като се намалиха изплатените дни, но след това броят на обезщетенията за общо заболяване и разходите за тях започнаха отново да се увеличават. Следва да се отбележи, че в много страни от ЕС за сметка на осигурителите се изплащат обезщетения за значително по-дълги периоди от този у нас или съществува гратисен период, в който не се изплащат обезщетения", посочват от НОИ.
Експертите на институцията смятат, че "намаляване на разходите за обезщетения за общо заболяване може да се търси и в промяна на поведението на осигурените лица по отношение на ползването на обезщетения, така че да нямат икономическа изгода да заместват дохода от труд с дохода от обезщетения". "В много от схемите за краткосрочно осигуряване в страните от ЕС се борави с кратък изчаквателен период, чиято цел е отсъствието от работа да стане колкото се може по-непривлекателно, и следователно представлява механизъм, който довежда до нежелание да се ползува обезщетението", посочват от НОИ. Според институцията "за преодоляване на задълбочаващата се тенденция за увеличаване на разходите е необходимо въвеждането на конкретни механизми, свързани със засилване на връзката принос в системата - получавано обезщетение, както и предприемане на комплексни мерки за повишаване на доверието в системата за обществено осигуряване.
Ако през 2010 г. 1.6 млн. работещи са ползвали дълъг болничен, то за миналата година броят им е стигнал 1.8 млн. осигурени. Ръстът е 12% за страната, но 13 области регистрират по-високо увеличение от средното. По области картината е много пъстра - районите с най-високо увеличение на хората във временна неработоспособност са Смолян - над 33% за шестте години, и Силистра - с над 30%. В Търговище увеличението е с 25%, а в Кърджали - с 21%. В столицата хората, ползващи повече от четири дни болничен, са се увеличили само с 6.4%. Най-нисък ръст отбелязват от НОИ в Плевен и Добрич - малко под 4%.
Най-голямо нарастване на броя на жените във временна неработоспособност поради общо заболяване отчитат отново в Силистра (над 32%) и Смолян - над 24%. Единствено в Добрич регистрират намаление (с 1%). За повечето райони има и ръст на мъжете във временна неработоспособност, като рекордьор пак е Смолян - с над 50%. Следват Търговище (36%), Кърджали (30%). В Плевен обаче намаляват (с 6%), а в Сливен - с над 1%.
Общо за страната броят на обезщетенията расте с 13% и стига над 2.3 млн. листа през миналата година. При мъжете увеличението на броя на обезщетенията е с 13.5% (от 814 хил. на 924 хил.). При жените е с по-малко - с 12% (от 1.2 на почти 2 млн. броя листа). Среднодневното обезщетение за страната се увеличава със 17% от 22 лв. на 25.50 лв. Това се дължи на повишението на минималната заплата и осигурителния доход.
На този фон разходите за обезщетенията за бременност и раждане през 2015 г. нарастват само с 2% спрямо 2010 г. (от 318 млн. лв. на 325 млн. лв.), отбелязва „Сега“. За периода 2010-2012 г. се наблюдава ясна тенденция на намаление на общия разход, който достига 258.5 млн. лв. през 2012 г. Основните причини са в ниската раждаемост, намалението на броя на изплатените работни дни и слабото повишение на среднодневното обезщетение. Следващият период 2013 - 2015 г. се характеризира с повишение на разходите. През 2015 г. те растат с 11% (спрямо предходната година).
24rodopi.com
Изпрати :

+ коментара + 5 коментара

Анонимен
26/10/16 00:09

само цифрите ли са важни, а от какво най-често се боледува, колко дни са необходими за лечението на рак. З година болнични съм без двата си крака, елате вместо мен да броите дните кой колко платил, а приближените на личните лекари да пътуват по чужбина в болнични дни

Анонимен
26/10/16 07:43

Вместо инспекторите на НОИ да търсят стотинки нека се назначат мобилни групи един инспектор и един лекар с тях и да ги пратят пред кабинетите на лекарите и още на място вече с интернет още на място може да е види на кое лице за какво е издаден болничния лист и ако се усъмнят да направят заедно преглед и тогава като глобят няколко лекари по няколко хиляди лв ще видиме дали ще има случаи да е обаждат на личния лекар напиши ми болнични ,че снощи съм пил повече и не мога да ида на лекар или дай 10лв и ще ти дам болничен

Анонимен
26/10/16 08:14

Niakoi moje li da proveri doktorite ,zashto gi izdavat vse namirat s kvo da se opravdaiat,veche vica e veren:"Shte si vzimash li otpuska tova liatao ? Ne be shte vzema bolnichen".Az vurnat slujitel bez bolnichen ot lekar ne sum vidial,vupreki che niakoi daje pone vunshno biaha v cvetushto zdrave.

Анонимен
26/10/16 08:35

Позор за държавата вместо с тези пари да помогнат на наистина нуждаещите се хора те ги раздават на маймуните мързеливите мошеници НОИ да си върши работата а не само да проверяват за правописни грешки в болничните!

Анонимен
26/10/16 15:48

Здрави като бик ги изкарват сърдечно болни, слепи, тъпи. Съжаляваш се, че даваш 40 години от себе си за нищо, за 150,00 лева ако успееш да доживееш до седемдесетте. В същото време се позволява под масата на някои тепегьози, мошеници по рождение без да плащат осигуровки на държавата цял живот се правят и на инвалиди и получават пенсии. Това са пари от моя труд, от моя залък, от твоя залък, от нашия залък. Много вина има държавата. Вместо да иска задължителни 40 години стаж при навършени години, трябва да определи минимална пенсия на база осигурени, отслужени години с твърдо определена тарифа. Например 30 години стаж по 15 лева равно на 450,00 лева пенсия, 40 години стаж по 15,00 лева равно 600,00 лева. Убиват незаслужено едно поколение. Невъзможността да събират скапаните 65 години и 40 години стаж което го няма никъде по света ги кара хората да се правят на инвалиди и пак стават бреме на държавата.

Публикуване на коментар

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Харесайте ни...

Изпращане на мейл адреса ви:

 
24 родопи