Провал претърпя опитът на Патриотичния фронт да прокара в парламента предложението си да отпаднат новините на турски език от държавните медии. Срещу инициативата им се обединиха ГЕРБ и ДПС, съобщава 24bulgaria.com, позовавайки се на всекидневника „Сега“. От фронта внесоха поправка в Закона за радиото и телевизията (ЗРТ) в този смисъл в началото на тази година. „Атака“ пък предложи сходна промяна още при старта на мандата на настоящото Народно събрание. И двата законопроекта отлежаваха до този момент в ресорните парламентарни комисии.
Вчера обаче депутатите от ПФ се възползваха от разпоредба в правилника на НС, която им позволява да предложат за разглеждане законопроект, по който не са постъпили доклади на комисии, но сроковете за разглеждането му са изтекли. В мотивите си съпредседателят на ПФ Валери Симеонов напомни, че съгласно конституцията официалният език в страната е българският, което според него означава, че всеки български гражданин е задължен да го знае. И посочи, че у нас турските програми така или иначе са широко достъпни. „Още от Сливен не можете да си пуснете „Хоризонт“, защото турският сигнал го заглушава“, оплака се той. Подкрепи го зам.-шефът на „Атака“ Десислав Чуколов, според когото новините на турски „дразнят българските граждани“.
Но депутатите на ГЕРБ отбелязаха, че законопроектът не е обсъждан в комисиите по култура и вероизповедания на НС. И на това основание поискаха да се отложи разглеждането му в пленарна зала за друг път, когато „обстановката няма да бъде нагнетена от верски спорове“, и ще има становища от компетентните институции. „Вие, като най-голяма партия в парламента, се притеснявате да заемете категорична, ясна позиция. Просто се страхувате“, разгневи се на партньорите си Валери Симеонов. При последвалото гласуване срещу разглеждането на проекта на ПФ се обявиха 96 депутати, почти всичките от ГЕРБ и ДПС, а други 26 се въздържаха.
24rodopi.com

Share To:

24rodopi

Post A Comment:

3 comments so far,Add yours

  1. Анонимен6/10/16 11:04

    "Браво на ДПС" "Голямо мъжество са показали" "с тази постапка са решили всичките проблеми на своите избератели".

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен6/10/16 11:35

    ако се въведат новини на арменски, македонски,руски,помашки,цигански и др. които живеят в България на никой няма да му прави впечатление.

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен7/10/16 07:56

    turskiya ezik trabva da e oficialen

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.