Депутатите от АБВ призоваха всички партии в парламента да се противопоставят на последните изказвания на Реджеп Ердоган. В серия речи турският президент се обяви против отслабването на връзката между турския народ и неговото минало и попита как може да се мисли за Одрин и Кърджали като за отделни, пише АБВ.
В декларация от парламентарната трибуна Светослав Белемезов от АБВ нарече изказванията на Ердоган провокативни и пристрастни.
"Те не са белег на държавническа отговорност и могат да се интерпретират като оспорване на споразуменията, с които са установени границите между държавите в региона. Това не помага на добросъседските отношения и на европейските стремления на Турция", каза депутатът.
Той обяви възмущението си от мълчанието на българската държава и от липсата на действия на МВнР за успокояване на обществото и за защита на националното достойнство.
"Вместо това министър Даниел Митов лековато подминава проблема със смехотворното обяснение, че не може да контролира "границите на широтата на сърцето на Ердоган", каза още депутатът.
Белемезов обвини Митов, че за пореден път провокирал въпроса дали разбира какво е национален интерес и на чий интерес всъщност служел.
АБВ отново призоваха Външно министерство да поиска разяснение от турска страна и да реагира остро на териториалните претенции. Партията на Първанов поиска и парламентът, и правителството при необходимост да защитят суверенитета на България, а външният министър да бъде изслушан в ресорната комисия.
АБВ подкрепиха позицията на Съюза на тракийските дружества да се постави въпросът за имотите на тракийските бежанци.
"Призоваваме всички партии и парламентът безрезервно да подкрепят тази позиция и да изискат от изпълнителната власт и МВнР да предприемат очакваните от тях мерки в защита на националния интерес", каза още Белемезов.
Както вече 24rodopi.com писа, Ердоган говори за Кърджали в Ризе и Бурса.
„Физическите граници са едно, духовните граници са съвсем друго. Респект за физическите граници, уважаваме ги. Но граници за сърцата ни не искаме…
Задължени сме да се интересуваме от братските региони. Възможно ли е да отделим Ризе от Батум? Как може да мислим за Одрин, Солун и Кърджали отделно? От Тракия до Източна Европа, навсякъде, където стъпите, непременно ще срещнете следите на предците ни...“, това заяви в реч по повод откриването на новата учебна година в град Ризе турският президент Реджеп Тайип Ердоган.
24rodopi.com
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

20 comments so far,Add yours

  1. Анонимен28/10/16 17:12

    Всички на урок при бат ЕРДОГАН.......той е политик от световна класа,знаещ и можещ,умен и интелигентен

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен28/10/16 17:41

    ... Да ти кажа ли правичката? - и едните, и другите са маскари!... Ти мене случай, па се не бой! Маскари са до един! ... Ама какво да сториш? Не се рита срещу ръжена!... Търговийка, предприятийца, процеси имам в съдилищата - не може. Не си ли с тях - спукана ти е работата! Па и мене нали ми се иска - я депутат да ме изберат, я кмет. Келепир има в тия работи. Хората пара натрупаха, ти знаеш ли? Хубаво, ама като не им клатиш шапка - дявол не може те избра! Тъй е! Аз съм врял и кипял в тия работи, че ги разбирам..."
    (от "Бай Ганьо у Иречека")

    ОтговорИзтриване
  3. бълхарин28/10/16 17:44

    Късно е либе за Китка !

    ОтговорИзтриване
  4. бай тошо28/10/16 17:45

    Изпуснахте ме, сега гонете дивото!

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен28/10/16 18:41

    vsichko e boza,natvorvat taka ili inache obremeneniq chovechets s poveche layna,turchin sam no sam protiv mestanci,doganci..i vsichki ostanali piqvici deto napraviha taka ,che da se sramuvame ,che jiveem v BG i da ni tretirat ne kato jivotni ,a kato robi v EU :) maika im da eba zaradi tqh sam zad granica ;)

    ОтговорИзтриване
  6. Браво на Ердоган.
    Управниците и политиците на република България да си сверят часовниците.
    България без Велика Турция и без Огромна Русия е на никаде.
    НАЗДРАВЕ.

    ОтговорИзтриване
  7. Анонимен28/10/16 19:33

    Няма проблем хора, Гн Ердоган само се шегува, колко пъти е идвал в Кърджали и винаги е бил приятелски настроен,той многократно е общувал с турците от Кърджали и затова може да е обикнал гр.Кърджали,

    ОтговорИзтриване
  8. Problema e v bolnite mozici na nyakoi politici

    ОтговорИзтриване
  9. Анонимен28/10/16 20:25

    erdogan da jiveee

    ОтговорИзтриване
  10. Анонимен28/10/16 21:24

    Erdogan e silata

    ОтговорИзтриване
  11. Анонимен28/10/16 21:37

    Реджеп Тайип Ердоган е известен Историк национален лидер дълбоко признат Демократичен политик от първа степен на Балканският полуостров,Европа дори и в Света.

    ОтговорИзтриване
  12. Анонимен28/10/16 21:54

    Имали граница между сърцата на българите от Къджали и българите от Чикаго?
    Отговорете де какво чакате?

    ОтговорИзтриване
  13. Тодоров28/10/16 22:45

    На тоя Светослав не му разбирам фамилията,какво ли значи?

    ОтговорИзтриване
  14. Анонимен28/10/16 23:42

    само ердоган той е номер 1 а бай г,,,ню :) да са му виновни турци помаци цигани ама вие братя бели българи какво направихте за родината питам аз а ?

    ОтговорИзтриване
  15. Анонимен29/10/16 08:56

    казвам ти дъще сещай се снахо

    ОтговорИзтриване
  16. Анонимен29/10/16 09:19

    И Ердоган и ДОСТ пет пари не струват щом подкрепят ГЕРБ.

    ОтговорИзтриване
  17. нерегистриран29/10/16 09:29

    21:54

    от земята до луната

    ОтговорИзтриване
  18. Българите освен да се занимават с Турция, друга работа нямат ли ???????????

    ОтговорИзтриване
  19. Анонимен29/10/16 17:16

    Да живеее АБВ, а от неуките мишоци останали по нашите земи скоро ще се отървем ;) !!!!

    ОтговорИзтриване
  20. Анонимен29/10/16 19:09

    тоя е пътник,,,,,,,,,,,,,,,,,

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.