Скандалът с изказването на турския президент Реджеп Ердоган за Западна Тракия придоби интересен обрат, посочват медиите, които по-рано днес гръмнаха, че турският държавен глава искал за присъединяването на Солун, Кипър и Егейските о-ви към Турция и, че дори посегнал на Кърджали и Варна.
Оказа се, че за няколко часа правителствени представители и опозиционните партии в Атина са били изгубени в превода заради неправилно предадени изявления от агенция АНА-МПА. В публикацията неправилно се цитира и как турският президент казва, че Кърджали и Варна също влизат в пределите на Турция, посочва пик.
На 15 октомври Реджеп Тайип Ердоган открива новата учебна година в университета в родния му град Ризе на брега на Черно море. Изнася реч пред Факултета по вероизповедания в навечерието на офанзивата за връщане на контрола върху втория по големина град в Ирак - Мосул. Турският президент обяснява защо Турция трябва да участва във военната операция и как народът не очаква от управляващите да остават безучастни, когато става въпрос за техните събратя в Мосул.
В тази част от изказването си Ердоган казва - "Турция не е само Турция...Освен за 79-те милиона свои граждани, Турция носи отговорност и за стотиците милиони свои братя в географския район, с който я свързват исторически и културни връзки". Ердоган аргументира турската намеса във военната операция в Мосул, като сравнява града с други райони - Западна Тракия, бивши югославски републики. Припомня и т.нар. "Национален договор" от 1920 г. - приет от кемалистите, а също и от османските, който определя границите на съвременна Турция.
Напрежението възниква, след като гръцки медии некоректно се позовават на публикация в турския вестник "Сабах" и преписват интерпретация на турските журналисти като думи на Ердоган. Става въпрос за пасаж от статията, който гласи - "някои историци смятат, че границите по "Националния договор" включват също Кипър, Алепо, Мосул, Ербил, Киркук, Батуми, Солун, Кърджали, Варна и егейските острови".
24rodopi.com
Какво точно казва Ердоган за Кърджали и целия запис – след малко в 24rodopi.com
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

8 comments so far,Add yours

  1. Анонимен18/10/16 17:28

    Това бе пуснато за да се настроят хората срещу ДОСТ. Направете си извода от коя партия ???

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен18/10/16 17:56

    С грешка или без грешка народа иска РЕФЕРЕНДУМ. ...щом трябва бедната провинция ще се преседини към Русуя,..до кога бедната провинция ще робува на кръвопийцуте ит крадливия и корумпиран катун София....София с жълтите павета НЕ Е БЪЛГАРИЯ

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен18/10/16 18:13

    Deri mnogo kritikuvahte za Erdoğan yadahteli kura Sega bez da znaete govorite

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен18/10/16 20:12

    Ам кво стана сега,толкоз се пенеха националистите!!

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен19/10/16 00:41

    С грешка или без грешка, едно и също е казал... а то е, че си мечтае за Османска империя, което няма как да се случи, освен в сънищата му на тоя болен мозък!

    ОтговорИзтриване
  6. (gost) neregistriran19/10/16 08:14

    kardjali,haskovo,stara zagora, yambol, burgas, varna-dinastia na ..., a po-kasno mechkata shte zaigrae i v ostanalite gradove... s greshka ili bez greshka istinata e tazi... spoko

    ОтговорИзтриване
  7. Анонимен19/10/16 08:45

    До 00.41--ЕвроГейския съюз е пред разпад и с тоя си формат няма да съществува дълго и след това какво правим с милата ни родина България....родината ни от сега е продадена,подарена,заложена в някоя си заложна къща на ЕвроГейския съюз.....мисли умно и мъдро

    ОтговорИзтриване
  8. Анонимен19/10/16 13:18

    На калпав х.й - все турците виновни ! Админе , пускай ми коментарите, че ще ти го нач..ам !

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.