След 90-100 дни в Джебел ще тече минерална вода, която лекува 30 болести. Това ще стане след финализирането на проекта „Довеждащ водопровод от сондаж № 3 на минерално изворно находище Джебел”.
Първата копка е днес. За реализацията на проекта ще бъдат усвоени 350 000 лева, отпуснати от правителството.
„Направихме важна стъпка в планинското градче с чистия въздух да потече и минерална вода. Това е един от приоритетите ни Джебел да стане по-хубаво място за живеене и да посреща повече гости“, коментира кметът на Джебел Бахри Юмер.
При добри метеорологични условия обектът ще бъде завършен за 90 дни.
Проектът предвижда минералната вода да бъде доведена до помпена станция в града. Утвърдения експлоатационен ресурс е 6,58 л/сек.След въвеждане на разрешителен режим ще е възможно да се захранват СПА комплекси и хотели. Идеята е в града да бъде изградена и чешма за безплатно водоналиване.
Община Джебел е единствената в Кърджалийско, която има възможност да развиват бизнес с минерални води. Тя получи правото да ги предоставя на инвеститори, за да строят басейни, спа центрове, чешми.
Общината в Джебел може да се разпорежда с минералното находище „Топлата вода". Изворът е предоставен безвъзмездно на общината до 2036 г., срокът за стопанисване е за 25 г., а разработването му е включено в Стратегията за развитие на туризма в Джебел.
„Джебел върви уверено стъпка по стъпка към балнеоложкия туризъм, минерална вода ще тече в града“, категоричен е днес Бахри Юмер.
Находище „Топлата вода" е на около 1.5 км след последните къщи на град Джебел, в посока село Мишевско. Топлата минерална вода е около 35-36оС с голям дебит.По-възрастните си спомнят, че преди повече от 20 години там е имало оранжерии за производство на зеленчук, както и басейн с душове за ползване от населението. Днес басейнът е занемарен и водата е на самотек, без специално пречистване.
Предишни изследвания сочат, че водата е с температура около и над 32 градуса. Преобладават хидрокарбонатните и калциеви йони. Дебитът е между 7 и 9 литра в секунда.По мнението на местните хора водата в минералния извор е лековита, с много добри питейни качества, помага и при различни кожни заболявания и за зарастване на рани. Специалисти отдавна са се произнесли, че термалната вода край Джебел е добра за бутилиране и за балнеолечение.
Минералната вода с лечебни свойства се излива от години в дере, показа в снимков материал неотдавна 24rodopi.com. Пълна разруха цари в комплекса с басейни, изграден още по времето на соца, само на няколко километра от Джебел. Топлата вода лекува успешно различни кожни заболявания, твърдят местни жители. В момента обаче тя се събира в един от басейните, откъдето попада право в дерето и реката под извора. Четири от останалите басейна стоят празни, с изхвърлени отпадъци, а изворът е посещаван от хора, които пълнят туби с лековитата вода.

24rodopi.com
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

7 comments so far,Add yours

  1. Анонимен25/11/16 12:35

    Открихме топлата вода

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен25/11/16 13:23

    МНОГО СТЕ ЗАКЪСНЯЛИ .ПРЕДИ ГОДИНИ СЕМЕЙСТВАТА В ДЖЕБЕЛ ОТРАБОТВАХА ПО ТРИ РАБОТНИ ТРУДОВИ ДНИ И КОПАЕХА ЗА ДА ДОКАРАТ ВОДАТА ВДЖЕБЕЛ.СЛЕД ТОВА ВСИЧКО ИЗЧЕЗНА БЛАГОДАРЕНИЕ НА УПРАВАТА И СЕГА ОТНОВО ДОКАРВАМЕ ТОПЛАТА ВОДА.ГЛУПОСТИ НА ТАРКАРЕТА.

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен25/11/16 13:34

    Докарахме топлата вода

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен25/11/16 13:59

    голяма придобивка взимате халатите и идвате в центъра на Джебел да се къпете с минерална вода

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен25/11/16 22:02

    Mashallah! I gazovoto parno topli li v Tutunche i Kontil?! :-)

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен26/11/16 13:04

    Djebel shte stane spa centrum s blagodarenieto na DOST. Skoro shte usetite,DPSarite bqha mafiozi

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.