www.24rodopi.com

„Ашуре на единството” за 3 000 мюсюлмани и християни в Кърджали

петък, ноември 40 коментара

Празникът Ашуре събра хиляди на пазара на производителите в близост до централната джамия в Кърджали, където сладкият десерт бе раздаден на близо 3000 души –християни и мюсюлмани.
Той се организира за десета поредна година, като основен организатор е община Кърджали. В него се включиха кметът инж. Хасан Азис, председателят на Общинския съвет Раиф Мустафа, народнят представител Мустафа Ахмед, бившият главен мюфтия, сега съветник на главния мюфтия Фикри Сали, отец Петър. Те се заеха с нелеката задача да разлеят от ашурето на гражданите, пожелали да вкусят от вкусния десерт.
„На десетия ден от месеца Мухарем се празнува празника Ашуре. От този ден в рамките на 1 месец се готви и се раздава от вкусното ястие. Раздаването е израз на изобилие и плодородие, на единство и заедност, на превръщането на различието в богатство", каза пред присъстващите един от организаторите на празника Байрям Юсеин.
„Независимо кой какъв е, пред общата икономическа буря и заплаха от нашествие от други народи, бедният народ се познава, опирайки гръб един в друг без да се дели на вяра, етнос и религиозност", каза отец Петър Гарена пред събралото се множество.
„Сигурен съм, че не само празникът Ашуре ще ни събира, всеки празник в джамията или в църквата, е общият ни празник. Кърджали се явява един оазис на мирното съжителстване", каза в словото си кметът инж. Хасан Азис. По думите му Кърджали е послание не само за нашата страна, но и за всички наши съседи, където етническите проблеми, сблъсъците на базата на противоречията между етносите, създават най-големите проблеми.
„Ашуре е знакът, който даваме за сплотеността на нацията и обществото ни като цяло, без да правим разлика между етнос и религия. Също така трябва ясно да си дадем сметка, че това спокойствие, което има в Кърджали не е даденост. Всеки ден ние трябва да се грижим за това спокойствие, да обгрижваме тази толерантност, добруване и разбирателство между всички етноси и религии, които има и в нашата страна, и в родния Кърджали", каза още кметът инж. Хасан Азис.
Изпрати :

Публикуване на коментар

Редакцията не носи отговорност за съдържанието на коментарите. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Харесайте ни...

Изпращане на мейл адреса ви:

 
24 родопи