Гюнер ШЮКРИ
През този месец се навършват 60 години от създаването на читалище „Н.Й.Вапцаров" в кърджалийското село Кобиляне. В един слънчев ноемврийски ден през 1956 година, няколко възрастни, но мъдро мислещи хора, определят една малка стаичка в родопското село с няколко десетки книжки и казват: „Тук ще бъде нашето читалище…".
След като отваря врати, читалището в Кобиляне започва своята културно-просветна дейност. В него започват да се честват различни празници, както на мюсюлманите, така и на християните, представят се различни самодейни състави и театрални постановки. Сцената се превръща в място за изява на учениците, учещи по това време в училището.
„През тези години местни учители не е имало, идвали преподаватели от вътрешността на страната, които също са се присъединили към тази идея и всички са били доволни и щастливи. Не мога да не назова имената на тези прекрасни хора от онова време, те са били много интелигентни светски хора като Мехмед Мюмюн, Мюмюн Фейзула, Шевкет Ахмед, имало и от по-младото поколение като Бейсим Шабан, Сабри Махмуд, Басри Махмуд", разказва бившата читалищната секретарка от 80-те години на миналия век и поетеса Хабибе Ахмедова. По повод 60-годишният юбилей на читалището в Кобиляне тя е дарила на духовното средище десетки книги на български и турски език от личната си библиотека.
Сега читалище „Н.Й.Вапцаров" продължава да съществува с всички културно-масови мероприятия и традиционни празници, които са присъщи не само за бита и културата на населението от Източните Родопи.Читалищната секретарка на културното средище Исмигюл Мюмюн отбеляза, че в момента се готвят за посрещането на Коледните и Новогодишни празници. „В селото вече няма нито деца, нито училище, нито детска градина. Търся възможности с деца и ученици, които учат в други населени места, за да се представя пред по-възрастното население в Кобиляне", заяви Исмигюл Мюмюн. Според нея това е социалният начин на живот, един вид развлечение и разнообразие, особено за селските жени.

Share To:

24rodopi

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.