„С любов, постоянство и упоритост всичко се постига”
Над 20-килограмови тикви е отгледал в градината си 80-годишният Касим Джемилов Джерахов от ардинското село Гърбище. „Миналата година отгледах тиква, която тежеше над 40 килограма, но тази година през лятото нямаше дъждове и тиквите изсъхнаха. Не съм земеделски производител, просто за собствени нужди имам градина около къщата си”, разказва възрастният родопчанин. „Растението е като човека. Иска поливане, торене, копаене. Не го ли поглеждаш, нищо не става от него”, обяснява той. Не ползва изкуствени торове, а наторява градината си само с животинска.
Родопчанинът се грижи сам за градината си, в която засажда почти всичко – картофи, домати, краставици, пипер, патладжан. Има и различни дръвчета – череши, ябълки, круши, кайсии, сливи. И разбира се много цветя.
Овощарската традиция в ардинския край е жива през всички времена и предавана като опит и култура от поколение на поколение, от род в род.
„Всичко в двора си направих сам, с двете си ръце, a тънкостите в поддържането на градината научих от покойните си родители”, споделя бай Касим и допълва, че с любов, постоянство и упоритост всичко се постига в живота.
„Удоволствието ми е да седна и да си изпия кафенцето на двора сред цветята, зареждат ме положително”, казва родопчанинът. Спътницата му в живота Пакизе се е споминала преди 13 години и оттогава живее сам.
Бай Касим е роден през 1936 година в Гърбище в многодетно земеделско семейство. На 22 години се жени. Със съпругата си Пакизе са били сплотено семейство и са отглеждали с голяма любов и всеотдайност своите наследници. Има две дъщери, един син и 8 внуци и правнуци. Всеки уикенд при него идват, за да го видят дъщеря му Айсен и синът му Вахдет, които живеят в Ардино. Дъщеря му Бирсен живее и работи в Бурса.
Родопчанинът дълги години е работил като начален учител в близкото село Теменуга. Бил е и кмет на Теменуга през 80-те години на миналия век. Също така е работил и като пощальон в Гърбище.
Бай Касим е най-щастлив, когато цялото му семейство успее да се събере заедно на Рамазан и Курбан Байрам.
Гюнер Шюкри
24rodopi.com
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.