Джебел е градът, в който за пръв път се сблъскаха партиите, които днес ще са основни опоненти в битката за смесените райони у нас, съобщава бТВ. В близкото с.Загорско политическите сили за пръв път кръстосаха шпаги неотдавна. Днес обаче никой не иска да говори по темата – в т.ч. и новоизбраният кмет, който след разговор на турски език по телефона, се отметна от обещанието да се срещне с екипа ни.
Официалните представители на партиите категорично отказват интервюта, а хората, българи и турци, са изключително разтревожени от всеки опит да говорим с тях за политика. Знае се, че едната от двете силни в региона партии е имала събрание преди броени дни, на което се е говорело за предсрочни избори и влизане във властта.
Докато в Джебел процесите са под повърхността, далеч от общинския център хората са по-склонни да коментират случващото се.
4 километра неасфалтиран горски път води до село Цвятово. Взехме ги за един час с внимателно шофиране. През 90-та година този път минал и 82-годишният бай Манол. И от тогава обезлюденото село Цвятово е неговият дом. Преди това бил сервитьор в ГДР, Слънчев бряг и София. Сам е, няма семейство.
Казва, че знае всичко за изборите, въпреки че няма никаква връзка със света.
Отново по горски път стигаме и до село Албанци, посочва бТВ. По документи в него живеят трима. В единствената обитаема къща намираме Адем. Семейството му е в Бурса, той изкарал цяло лято в Албанци, без до него да достигне вестта, че България избира президент. Не е и опитвал да гледа българска телевизия.
За разлика от Адем, краварят Сеим вярва, че новият президент може да донесе промяна в живота му, който зависи от изкупуваното по 35 ст. мляко: „Един да дойде да оправи нещо, не само за говорене, нали. На правителство, на парламент ще каже: това ще правите, няма да приемате тези закони!”
Бай Манол днес ще мине осем километра пеша - четири през планината и четири по асфалт, за да отиде да гласува. Не смята, че конкретният обитател на „Дондуков” 2 има значение.
За разлика от бай Манол двете официални жителки на Цвятово няма да гласуват - едната я взели да я гледат в Турция, а другата живее зад оградата на ферма, в която внукът й не ни пуска.
Тръгваме си от Цвятово по тъмно и дълго караме покрай оградата на старо турско гробище. Там старите гробове напомнят колко оживени са били тези села само преди десетилетия.
24rodopi.com
Снимка: бТВ
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

7 comments so far,Add yours

  1. Анонимен6/11/16 17:26

    КАКЪВ ГРАД Е ДЖЕБЕЛ, ВЕ...СЕЛО ОТ ГРАДСКИ ТИП Е...САМО СЕЛЯНДУРИ ЖИВЕЯТ ТАМ!

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен6/11/16 17:58

    Тии какъв си веее тъпаккк такъв мангал

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен6/11/16 20:02

    "Минахме покрай оградата на старо турско гробище" -да ама не - лошото е, че няма ограда и кравите пасат там - не е ли е редно да се направи ограда за да има поне малко уважение към мъртвите...

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен6/11/16 20:23

    И кой да я направи?Няма хора там.Иди ти-покажи уважение към мъртвите.Или чакаш парламента да ти свърши и тази работа.

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен7/11/16 10:15

    В Джебел всички са българи. Но са еничари... Дедите им са били християни, османлиите ги взели в Анадола и ги потурчили... След двайсет години някои се върнали и направили няколко къщи в сегашно Джебел... Само че те вече смятали, че са турци и говорели турски... Така че кръвта на всички джебелчани е българска християнска...

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.