Приключи санирането на първия жилищен блок по Националната програма за енергийна ефективност в Момчилград. Други 7 са в напреднал етап и ако атмосферните условия позволят дейностите по тях също скоро ще приключат. Общо 12 са жилищните блокове в Момчилград, в които се реализира програмата за енергийна ефективност, посочиха от Общината.
„В началото някои от съседите бяха скептични. Разбира се не е приятно мястото, където живееш да се превърне в строителна площадка. Но сега мисля, че всички са доволни. Още повече, че фирмата-изпълнител беше изключително коректна към живеещите в блока, за което всички сме им благодарни”, твърди домоуправителят на санирания жилищен блок 6 Мюмюн Мустафа. Сградата е строена в средата на 80-те години.
„Преди санирането състоянието на блока беше задоволително. Въпреки грижите, които полагахме за общите части имаше пукнатини и течове. Част от апартаментите бяха със старите дървени дограми, с които беше и стълбището”, разказа Мюмюн Мустафа. Той допълва, че най-тежко е било положението с водопровода. „Тръбите бяха ръждясали. Водата беше с влошено качество и миришеше. Надявахме се, че като завърши водният цикъл, по който беше подменен градския водопровод, проблемът ще се разреши, но уви. Оказа се, че проблемът е в старите тръби на сградата”, каза домоуправителят. Старият водопровод на блока аварирал в момента, в който стартирало санирането.
„Тръбите избиха във входа, който трябваше да бъде саниран най-накрая. От фирмата реагираха адекватно и разрешиха проблема светкавично”, разказва Мюмюн Мустафа. Според него в момента качеството на водата от водопровода е несравнимо. Освен това се е увеличило и налягането.
Домоуправителят е убеден, че ефектът от санирането ще се усеща от живеещите тепърва.
„Благодарение на подменените дограми и изолацията на стените температурите в жилищата вече са по-високи. Със сигурност отоплението през зимата ще ни струва по-малко пари”, смята Мюмюн Мустафа. Той допълва, че температурата се е повишила също в стълбищата и в мазетата. Домоуправителят е изключително доволен и от хидроизолацията на покрива. Преди време живеещите в блока са поправяли покрива, но ремонтът бил извършен на 3 етапа, което го правило недостатъчно ефективен.
Благодарение на санирането в 30-годишния блок са навлезли и новите технологии. Сега осветлението на стълбището е със сензори. Подменена е и звънчевата система, към която са добавени и домофони.
„Чувството като влезеш в блока е странно, защото уж си е стария блок, а в същото време е като нов”, казва Мюмюн Мустафа.

24rodopi.com
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

14 comments so far,Add yours

  1. Анонимен29/11/16 15:54

    там, телевизия не гледат ли, къде им са сателитните чинии?

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен29/11/16 16:04

    ujkim mnogo hubavo....?! :-)
    A nema snimki i video na stotina pone dovolni klienti s usmivki ot novite dronki...

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен29/11/16 16:23

    зел кинти домоуправителя,всичко е много хубаво ,охлюв

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен29/11/16 16:35

    Келепира от санирането е налице, само че покрай голямата дандания забравиха да сложат даже и по две лопати пясък срещу опасностите от заледяването. Утре ще се чувстваме в ледени пързалки и навярно спешно отделение ще имат доста работа. Всъщност някой в този град грижи ли се за хората или го ударихме на мастика.

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен29/11/16 16:35

    На колко излиза горе долу, санирането на един апартамент?

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен29/11/16 16:58

    Коя е фирмата изпълнител?

    ОтговорИзтриване
  7. Анонимен29/11/16 18:34

    proverete blok 1 vi da vidite kakva mizeria ima vsicki rabotnici negramotmi

    ОтговорИзтриване
  8. Анонимен29/11/16 19:57

    Bloka do Petrol sluci na nay seriozniq BIZNESMEN

    ОтговорИзтриване
  9. Анонимен29/11/16 22:21

    Какво искаш да кажеш с думите "на най сериозния бизнесмен"?Значи този блок ще е най добре санирана ли?

    ОтговорИзтриване
  10. Анонимен29/11/16 22:40

    Абе да ви мамата.... колко струвало, на тях нищо не им се струвало, само нервите на домоуправителя! И без значение коя е фирмата, нали хората са доволни!

    ОтговорИзтриване
  11. Анонимен29/11/16 23:04

    Саварона

    ОтговорИзтриване
  12. Анонимен30/11/16 00:54

    ДО 29/11/16 22:40
    Абе да твойта мама, нормално ли е топло изолация на апартамент, да струва почти колкото самия апартамент

    ОтговорИзтриване
  13. Анонимен30/11/16 10:19

    В сайта на общината може да видите някъде офертите за санирането.
    Милиони струва санирането. Колко печели една строителна фирма да построи и да продаде например една нова кооперация с 20 бр. апартамента х50000= 1 мил. лева. И пак остава нещо за тях. А едно саниране ще струва почти същото , просто тъжно... А и всичко се плаща от бюджета т.е. от нас! Как да останат пари за пенсии, детски и т.н. ?

    ОтговорИзтриване
  14. Анонимен30/11/16 12:55

    pozravi za toya koyta kritikuva rabotnicite od blok 1 da go d...s....

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.