www.24rodopi.com

Иван Иванов: Достойният президент на България ще се казва ген. Румен Радев

четвъртък, ноември 108коментара

Мога спокойно да заявя, че той е истински родолюбец, един от най-високоподготвените генерали в Българската армия, отличен летец, с огромен авторитет във ВВС и БА
Иван Иванов – бивш зам.министър на отбраната, почетен президент на Асоциацията на завършилите колежа на отбраната на НАТО в Рим – България (АЗКОН), почетен председател на Конфедерацията на обществените организации в сигурността и отбраната.

- Г-н Иванов, кога е създадена АЗКОН и каква е нейната роля в структурирането и изграждането на Българската армия като равноправен участник в евроатлантическите структури за сигурност?
АЗКОН-България е учредена на 18 юни 2001 г. от български офицери, завършили Колежа по отбрана на НАТО в Рим. АЗКОН-България е част от Световната асоциация на завършилите на Колежите по отбрана на НАТО със седалище град Рим. Тази организация се състои от 23 национални асоциации и обединява около 7000 души, много от които са заемали или заемат по настоящем важни ръководни постове в структурите на НАТО и в държавните органи на страните-участнички. Почетни членове са няколко генерални секретари и командващи на НАТО. Основни цели на АЗКОН-България са популяризиране на принципите и целите на Северноатлантическия съюз и пълноценното участие на Р. България в Алианса, като един достоен член.
По отношение на вашия въпрос какво е направила АЗКОН за укрепването на Българската армия искам да подчертая, че в АЗКОН членуват отлични експерти в почти всички области на военната сфера и са разработени основополагащи документи в областта на отбраната.

- В качеството ви на човек, който дълги години се занимава с проблематиката на НАТО, както и като бивш директор на Дирекция и зам.министър на отбраната, какви са били вашите взаимодействия с ВВС на Р. България и в частност с техния бивш зам.командир и командир - генерал Румен Радев?
- Познавам генерал Радев изключително добре. Мога спокойно да заявя, че той е истински родолюбец, един от най-високоподготвените генерали в Българската армия, отличен летец, с огромен авторитет във ВВС и БА. Генерал Радев е един от тези български офицери, с които България може да се гордее и при съвместните ни учения с нашите съюзници в НАТО. Той многократно е получавал отлични отзиви и високи оценки от ръководящите структури на Алианса. Лично пред мен няколко американски военни аташета, които по правило са офицери от ВВС на САЩ са изразявали своя възторг и уважение към професионализма на генерал Радев. Той е човек с твърда европейска ориентация и безрезервно поддържа политиката на Р.България за изпълнение на свойте съюзнически задължения. Всякакви спекулации с неговата евроатлантическа ориентация са крайно безпочвени и са инсинуации, които не отговарят на истината. Междувпрочем искам да вметна, че пълноправното членство на България в северноатлантическия Алианс и ЕС не значи да пренебрегнем българските национални интереси и да си създаваме излишно врагове, като заемаме крайни позиции...

- Имате предвид русофобия и негативно отношение към държави, които са извън Алианса?
- Да, разбира се. Преди всичко България трябва да води балансирана външна политика, която да отговаря на нейния национален интерес. И ми харесва изявлението на генерал Радев, че да – той ще бъде агент на българския национален интерес в структурите на НАТО. Защото искам да поясня, че членството на България в НАТО е само наполовина свършена работа. Другата, може би по-важна половина, е достойното членство на България в Алианса, което преминава през изграждането на една силна и модерна Българска армия.

- В няколко свои интервюта генерал Радев казва, че е време да престанем да бъдем само консуматор на сигурност, но и генератор на такава в условията на НАТО и ЕС. Какво означава това?
- Много удобно в двете правителства на ГЕРБ се забравя, че в северноатлантическия договор освен прословутия член. 5 има един друг член, който изисква всяка една от държавите-членки да изгражда силна и боеспособна армия. Нещо, което последните две правителства на ГЕРБ удобно забравят. Дори напротив, бяхме свидетели на доразгром на Българската армия и нека припомня, че когато си подадох оставката като директор на Дирекция „Управление на човешките ресурси“ в знак на крайно несъгласие с методите и провежданата политика на тогавашния министър на отбраната Аню Ангелов, само за една година (2012 г.) бяха принудени да напуснат повече от 1360 достойни млади и добре подготвени български офицери. За сравнение, по времето, когато аз бях зам.министър на отбраната за 14 месеца освободените по тяхно желание офицери бяха само 36. Сега, след като ГЕРБ отново са на власт, сме свидетели на продължаващо кадрово безумие и в момента некомплекта на Българската армия е над 6000 човека.
В този си вид БА трудно би изпълнила своето основно конституционно задължение, а именно – защитата на суверенитета на страната. Липсата на качествена кадрова политика и визия за модернизация на армията би затруднило и нашите задължения по колективна сигурност. Ето защо съм напълно съгласен с мнението на генерал Радев, че сигурността има различни аспекти, но една от най-важната е изграждането на боеспособни, национални Въоръжени сили.

- Чухме много тежки думи отправени към генерал Румен Радев от страна на вицеадмирал Пламен Манушев, кандидат за вицепрезидент на ГЕРБ. Нормални ли са такива отношения между двама бивши високопоставени български генерали?
- Не е в моя стил да коментирам изявления на мои бивши колеги, с които съм работил дълги години заедно. Но, предвид конкретния и важен за България момент, считам че вицеадмирал Манушев би трябвало да отговори по-скоро на въпросите за състоянието на българските ВМС, за тяхното организационно изграждане, за липсата на качествено въоръжение и боеприпаси, особено на фрегатите Е-71, за срива на радиолокационното и комуникационно оборудване и редица други въпроси в неговата компетентност. По отношение на конкретната нападка към генерал Радев, че едва ли не инвестиционния проект за придобиване на нов многоцелеви изтребител се е забавило поради субективни причини бих искал да поясня, че като ръководител на направляващия комитет, който беше натоварен с този проект, съм напълно запознат с цялостната подготовка и етапи на неговото развитие. Не отговаря на истината факта, че по времето на първото правителство на ГЕРБ, този проект едва ли не е бил завършен. В момента, когато аз поех зам.министерския пост в МО бяха изпратени само Молби за предоставяне на информация до три големи фирми. По време на нашата съвместна работа с генерал Радев, в качеството му на ръководител на Интегрирания проектен екип, аз бях впечатлен от огромния обем професионално свършена от него и неговия екип работа. А истината е, че причините за забавянето на закупуването на нов многоцелеви изтребител са извън Министерството на отбраната. Трябва да отбележим, че в разговори с високопоставени представители, и мои колеги министри от съюзните държави в НАТО винаги са изказвали възхищение от изключително подробната и прецизна документация и професионализма на генерал Радев.

- Като негов колега, с който ви свързат години обща работа по модернизацията на БА и ВВС в частност, какви са вашите лични впечатления от дейността на генерал Румен Радев? Какво бихте му пожелали?

- През 2013 г. беше стартиран Прегледа на структурите на БА, който е единствения законов начин военната експертиза да изрази своето мнение. Беше свършена оргомна по обем от хиляди специалисти работа. Основният двигател във ВВС за тяхното бъдещо изграждане беше именно генерал Радев. За съжаление с лека ръка този завършен документ беше хвърлен в кошчето за боклук от служебния тогава министър на отбраната Велизар Шаламанов и от настоящия министър Николай Ненчев, който се съмнявам, че въобще е чувал за този документ. Искам от сърце да пожелая на генерал Румен Радев, вече като Президент на Р.България да стартира Стратегически преглед на сигурността и отбраната, който е крайно необходим фундамент за рестарт на системата за сигурност и отбрана. Искам да му пожелая да продължи да бъде това, което е – истински българин - родолюбец, с модерна визия и политики за развитието на Р.България. В личен аспект да му пожелая здраве, щастие и победа в изборите.

24rodopi.com
Изпрати :

+ коментара + 8 коментара

Анонимен
10/11/16 18:02

BrAVOOOO

Анонимен
10/11/16 18:33

Аз пък спокойно мога да заявя, че този Иван Иванов лъже!

Анонимен
10/11/16 19:27

Ай стига бе Ванка, верно ли? Не ни разсмивай...

Анонимен
10/11/16 19:59

Чакаме оферти, предложения, и т.н. Не остана много време

Анонимен
10/11/16 20:35

Русия иска влияние в Европейска България.Няма да стане.България над всичко!!Европа ни е посоката!!

Анонимен
11/11/16 05:27

Град Кърджали е за генерал Радев.

Анонимен
11/11/16 08:12

ТОЗИ ЗОМБИРАН КАКВО ДРУГО МОЖЕ ДА КАЖЕ.ТОКЕВА СА ПОВЕЧЕТО ВОЕННИ ОСОБЕНО БИВШИТЕ И НАСТОЯЩИ С ВИСОКИ ЧИНОВЕ.ЧЕРБЕНИ НОМЕНКЛАТУРЧИЦИ И ВЪОБЩЕ НЕ СА ПОДГОТВЕНИ ЗА ЦИВИЛНИЯТ ЖИВООТ А КАМОЛИ ДЪРЖАВА ДА УПРАВЛЯВАТ И ПРЕДСТАВЛЯВААТ.МИРНО КОЗИРУВАЙ И ТОВА Е. КОЙТО Е С ПО ГОЛЯМ ЧИН ТОЙ Е "ПО УМЕН". ЗОМБИТА.ЗОМБИТА

Анонимен
11/11/16 19:34

аз по-голямо зомби от последния коментар не видях

Публикуване на коментар

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Харесайте ни...

Изпращане на мейл адреса ви:

 
24 родопи