Божидар Петров Стоянов e общински съветник от БСП - Лява България, в Кърджали. Репортер на 24rodopi.com разговаря с него за първата му година като член на разпоредителния орган на Кърджали, мандат 2015-2019 година.

Г-н Стоянов, и в другите партии имаше напрежение около пренареждането на кандидатските листи със съветници, но в БСП още ви се сърдят, че сте „скочил“ от задните редици на избираема позиция?
Аз проблем с партията нямам. Играх по правилата и спечелих съветнически мандат. С колегите от групата на БСП в Общинския съвет сме търсели, търсим и ще продължим да търсим работещи решения и отговори за проблемите на Кърджали. Стремя се, както моята партия, така и моят град и моите избиратели да печелят от моята дейност като общински съветник. Преди броени дни измина първата година от положената ми клетва като един от 41-те членове на Общинския съвет в Кърджали. Позицията на общински съветник, която заемам в момента, се дължи единствено и изцяло на подкрепата, която получих от активни граждани. На всички, които повярваха в мен и ме подкрепиха в преференциалната надпревара дължа отчет за този период.
Вероятно сте най-доволен от подадения сигнал срещу кметове-търговци, след който бяха предизвикани частични местни избори?
По мой сигнал две независими инстанции, а именно Общинска избирателна комисия – Кърджали и Административен съд – Кърджали отстраниха кметовете на три населени места на територията на общината, а именно: с. Невестино, с. Петлино и с. Срединка. Тримата новоизбрани кметове не бяха спазили законовите срокове за прекратяване на търговска дейност в срок. Поради тази причина бяха насрочени частични местни избори в съответните населени места.
Активен бяхте и около определянето на методиката за изчисление на такса „смет”?
До последно отказах да подкрепя новата методика, предложена от ръководството на община Кърджали за изчисляване на такса „смет”. Мотивите ми бяха, че по този начин се ощетяват единствено коректните граждани, които са принудени да плащат такса за услуга, без оглед на реално потребление. Новата методика обвърза таксата с квадратурата на жилището, което според мен е крайно несправедливо и ощетява жителите особено в селата от община Кърджали, които разполагат с къщи с голяма квадратура застроена площ по документи, а отпадъците им се събират едва два пъти седмично. Гласуването ми за оставане на тази методика, бе продиктувано от обещанието на кмета г-н Хасан Азис за по-справедлив критерий на формиране на таксата. В случай, че не се предложи по-адекватен вариант за следващата година, ви уверявам, че ще бъда част от съветниците, които ще отхвърлят тази форма на определяне на налога.
Вие май сте единственият съветник, който иска да спре продажбата на общински жилища?
Предложението, което отправих за стопирането продажбата на общински жилища на техните ползватели, беше по повод обсъждане на поредната порция апартаменти, подготвени за продажба. Все по-намаляващият общински жилищен фонд и загърбването на социалните функции на община Кърджали с подпомагане на нуждаещите се социално-слаби жители на града да се възползват от преференциални условия за ползване на жилище, ме накараха да подам предложението за отпадане на възможността на покупка на имоти от техните ползватели, което се позволява от действащата до момента наредба.
Получих подкрепа от колегите съветници от ГЕРБ и РБ. Надявам се, че до края на годината предложението ще попадне в дневния ред на комисиите и оттам ще бъде гласувано на сесия. Очаквам подкрепа от страна на колегите и на останалите групи, защото това мое предложение касае една социална функция, вменена в отговорностите на общинската администрация. Предложението е поставено на принципна основа. Нещо повече, редно е общината да помисли дори за изграждане на нови жилища с които да подпомага нуждаещите се или да може да разполага при наводнения, пожари и др. бедствия. На този етап разполагаме единствено с голи обещания за осигуряване на социални жилища, но за реализирането на тази идея липсва конкретика за срокове на изпълнение, методи за финансиране и обща стойност на инвестицията.
Остро критикувахте и мегапроектите, които се реализират в Кърджали?
След реализацията на проектите, финансирани по програмите на ЕС, се оказа, че Община Кърджали е натрупала огромни задължения. Най-фрапиращ е случая с т.нар „Пазар на производителите”, който се превърна във „воденичен камък” за общинския бюджет. Оставям настрана огромните дългови, които ни донесе под формата на просрочени и наказателни лихви, въпросния пазар така и не заработи по начина, по който беше планиран. Излишните и скъпи фризери за складиране на цветя и риба си стоят неизползвани, а в същото време сме свидетели на продаващи цитрусови плодове и промишлени стоки, които по никакъв начин не се вписват в графата „произведено в България”. Грандоманията с парковете е другата голяма недомислица. Десетките милиони, пръснати в тях, се оказаха похарчени напразно, имайки предвид на какво приличат те в момента… Липсата на охрана и възможност за поддръжка на изграденото, обезсмислиха напълно инвестициите, заложени в проектните предложения.
Проведохте няколко срещи с граждани. Кои са темите, които вълнуват кърджалийци?
Техните тревоги и въпроси съм поставял пред комисиите на съвета. Кърджалийци се интересуват от ударното увеличаване на такси и данъци. Без абсолютно никаква аргументация беше увеличен четирикратно квадратния метър за недвижимите имоти. Същото предстои да се случи и с рекламната дейност. В същото време не се прави нищо за подпомагането на малкия и среден бизнес в частта поддръжка на инфраструктурата, което е ангажимент на общината. Състоянието на асфалтовата настилка в Промишлената зона е плачевно, същото се отнася и за пътя към Главатарци.
Ще има ли „Синя зона“ в Кърджали?
Досега единствено са определени границите на зоната, без да има яснота по това кой и по какъв начин ще отговаря за осъществяването на контролните дейности. Ще продължавам да настоявам за обособяване на „Синя зона”, което да не е само още един повод за събиране на пари от жителите на централната част на града, е реално да се извършва услуга, която да повлияе на трафика и паркиранията.
24rodopi.com

Възможно ли е Общината да започне да строи жилища за нуждаещи се? Още по темата четете по-късно тук
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

5 comments so far,Add yours

  1. Анонимен28/11/16 09:22

    Другарю Стоянов, не можеш да спреш крадците да крадат! Това е болест, която се лекува в затвора!

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен28/11/16 11:12

    Tiabva da se vkarat poveche takiva hora v obshtinskia suvet.
    Tova kum elektorata na DPS ,izbiraite znaeshti ,mojeshti ,radeeshti za grada ,GRAMOTNI hora v obshtinskia suvet.

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен28/11/16 15:05

    КЪРДЖАЛИ е за книгата за рекордите на Гинес
    Кърджали се намира между три големи язовира а улиците не са и мит от години
    Можеше от язовирите да се направи капково напояване
    да се мият улиците с вода от язовир Кърджали на самотек
    не се ли сеща някой съветник за тези неща
    да се засаждат дръвчета и да се поливат на самотек
    няма ли такава европейска програма бе съветници

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен28/11/16 23:07

    Kmetovet po selata ograbiha vsickite zemi şto nikoy negi vijda. Stato vsicki kradat

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен30/11/16 18:14

    to ne ostanaha kakvo ojte da prodadat

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.