Проф. д-р Стоян Денчев, ректор на Университета по библиотекознание и информационни технологии в София беше удостоен със званието „Почетен гражданин на община Одрин”. Това стана по време на тържество, посветено на 94-тата годишнина от освобождението на града. Празникът почетоха валията на Одрин Гюнай Йоздемир, Генералният консул на Българя в Одрин Васил Вълчев, кметове, депутати и други гости от България, Гърция, Косово, Сърбия. На трима души-проф.д-р Стоян Денчев, художника Димитрис Налбантис и проф. д-р Метин Сьозен, учредител и председател на фондацията на историческите градове в Турция, беше присъдено званието „Почетен гражданин“за принос в популяризирането на Одрин. Плакетите връчи кметът на Одрин Реджеб Гюркан.
На тържеството присъстваха заместник-председателят на ДПС и кмет на Кърджали инж.Хасан Азис и народните представители от ДПС от Кърджали и Хасково – Мустафа Ахмед и Мехмед Атаман. Прочетен бе поздравителен адрес от председателя на ДПС Мустафа Карадайъ.
Инж.Хасан Азис  поздрави жителите на побратимената община Одрин по случай празника и изрази надежда, че взаимоотношенията между двете общини ще продължават да се развиват активно. Той честити от името на ръководството на ДПС званието почетен гражданин на проф. д-р Стоян Денчев, който е бил депутат и заместник-председател на ПГ на ДПС в 37-ото Народно събрание и му поднесе като подарък картина от наш художник. „На практика вие реализирахте идеята и философията на Мустафа Кемал Ататюрк- „Мир в родината, мир в света“, обърна се инж.Азик към колегата си Реджеб Гюркан. Присъждането на званието „почетен гражданин“ на хора от три съседни държави е знак за това, че Ататюрк е жив в умовете и сърцата”, каза още той.
Сред мотивите проф.Денчев да стане почетен гражданин на побратимената ни община беше изтъкнато, че той е направил предложението пред Министерски съвет в началото на 1994 г.за откриване на граничен пункт между селата Хамзабейли и Лесово, негова е инициативата за възстановяване на църквата „С.Св.Константин и Елена“ в Одрин. Той е реализирал много позитивни идеи в рамките на сътрудничеството между Тракийския университет в Одрин и на Университета по библиотекознание и информационни технологии в София. С негово активно съдействие е открита специалност „Български език за преводачи“ в Одрин, открити са два информационни българо-турски центъра в Тракийския университет.
Проф.Денчев е носител на медал за заслуги към Тракийския университет и отличен със специален плакет и диплома на Търговската камара в Одрин.
На церемонията, след благодарствените думи, проф.Денчев подари на кмета на Одрин един специален стол от „Червен салон“ на ресторант „България“ към едноименния хотел в София, на който през далечните 1913-1915 г. често е сядал младият Мустафа Кемал, тогавашен военен аташе на Турция в Царство България.
24rodopi.com
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

4 comments so far,Add yours

  1. Анонимен28/11/16 20:05

    Ректорът Проф. д-р Стоян Денчев и Зам-ректорът Димитър Иванов-Гестапото на Университета по Библиотекознание и информационни технологии в София трябвя дя бъдат вкарани в Имралъ с доживотна присъда, заради геноцида приложен от самите тях по време на т нар. "Възродителен процес в НРБ през 1984-1989г., а не да бъдат удостоявани със званието „Почетен гражданин на община Одрин”. Срам и позор! Малката Тюркян и останалите ни герои разстреляни от "възродителите" ще се преобърнат в гробовете си!

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен29/11/16 08:53

    Май идва краят на дост

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен29/11/16 12:51

    dost da ne chetat, te ne priznavat Ataturk, te sa hora na religiqta, no ne znam zashto praznuvat vsichko s alkohol togava?

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен29/11/16 13:53

    Hasancho koı shte pochısta kanavkıte pokraı obshtınskıte patıshta-enchec nenkovo.pıtq se rushı a ı vodoprovodat.kade sa bagerıte na obshtınsta?

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.