Професор доктор Камен Гаренов, по-известен като отец Петър Гарена. За нас е огромна чест , че такъв човек преподава в университета, той е голямо богатство за историческата наука, а студентите му са истински късметлии.
С тези думи ректорът на ПУ „Паисий Хилендарски” проф. Запрян Козлуджов откри тържеството за 60-годишния юбилей на отец Гарена и му връчи почетния знак на вуза, при което свещеникът напълни очите си със сълзи. Пловдивската Алма матер организира празника на народния свещеник, който е професор във вуза, доктор по исторически науки и любим преподавател на студентите.
За тържеството зала „Амбасадор” на хотел „Тримонциум” се препълни с народ, пишат колегите от „Марица“. Бизнесмени, учени, духовни водачи и артисти дойдоха да почетат юбиляра. Иван Кулеков прожектира автобиографичен филм за живота на отеца от Кърджали. Когато празникът напредна, настъпи невероятно шоу, отец Гарена запя родопски песни, в съпровод на Ибряма, виртуозния акордеонист Нешко Нешев и оркестър.
Най-първите хора на Кърджали, начело с кмета Хасан Азис и бившия главен мюфтия Фикри Сали, пристигнаха да уважат съгражданина си. Тук беше и топадвокатката Даниела Доковска с екипа си. Дойде и проф. Венедикова, най-големият експерт у нас по османистика, Мария Шнитер, преподаватели по история, философия, теолози. Имаше представители на всички етнически и религиозни общности – евреи, турци, роми.
„Завиждам на проф. Козлуджов, че има в екипа си мултикултурен капацитет като Петър Гарена. Отец, за мен е огромна чест, че те познавам и сме приятели от 30 години”, изля душата си ректорът на библиотекарския институт проф. Стоян Денчев, а после поведе хорото.
Дълга и прочувствена реч изнесе Хасан Азис: За да го има разбирателството и етническата толерантност в Кърджали, един от стожерите е Отец Гарена. Той винаги оставя вратата на храма отворена, както за християни, така и за мюсюлмани. Дори много често при него, идват мюсюлманите да търсят съвет и духовна подкрепа, подчерта кметът на Кърджали, а отец Гарена пак се просълзи и двамата се прегърнаха.
В чест на юбиляра Хорът за източноправославни песни изпълни няколко канонични припева.
Истински гостите се отпуснаха обаче, когато отецът хвана микрофона и запя Руфинкината, а кларинетът на Ибряма, с когото Гарена е голям приятел, изпълни залата с хармония. След няколко родопски песни, Гарена подхвана копаница и рокендрол, в съпровод на гъдулка, акордеон и кларинет, а гостите прималяха от народни танци и хора.
Всеки си тръгна с набор от сборници с автор и главен герой проф. Д-р и.н Камен Гаренов, известен на народа като Отец Петър Гарена от Кърджали.
24rodopi.com
Снимка: "Марица"
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

9 comments so far,Add yours

  1. Анонимен10/11/16 11:50

    Честит юбилей отче.
    Жив и здрав да си.

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен10/11/16 12:05

    Благодяря ви отец Гарена от името на Румен Радев.
    Бъдете винаги така любезн' на всички граждан' на мюсюлмани и на християни.

    Гласуваме на балотажа за Румен Радев.

    Кой беше охраната на Тодор Живков-не беше ли Бойко Борисов,комунистът номер едно,а сега гласувате за комунизма.Този въпрос беше към ДОСТджиите от област Кърджали.

    ОтговорИзтриване
  3. ИЛИЕВСКА10/11/16 13:26

    ЧЕСТИТ ЮБИЛЕЙ ОТЧЕ! БЪДИ ЗДРАВ-ДА ОТГЛЕДАШ МАЛКИЯ МОНИ !
    БЪДИ ВСЕ ТАКА ТРУДОЛЮБИВ И ПОЗИТИВЕН ,ПРЕОБРАЗИ С ТРУДА СИ ЦЕНТРАЛНИЯ ХРАМ НА КЪРДЖАЛИ! ЩАСТИЕТО И РАДОСТТА ОТ ПОСТИГНАТОТО ДА БЪДАТ ТВОИ СПЪТНИЦИ В ЖИВОТА !

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен10/11/16 15:08

    JENITE SOCIALISKI KADEDESA NISHTO NESE 4UVA ZA TIAH IZGUBIHASA

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен10/11/16 15:14

    Бъдете винаги така любезен и обичан от всички граждани - мюсюлмани и християни./Ваш приятел от компанията/

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен10/11/16 16:54

    Достойният президент на България ще се казва ген. Румен Радев.Гласувам с номер 13 за него

    ОтговорИзтриване
  7. Анонимен10/11/16 17:21

    Otçe obıcamete grada se gordeye s teb

    ОтговорИзтриване
  8. Анонимен10/11/16 17:26

    до 15:08-ти пък се потресе с тия жени социалистки,под всяка статия пишеш за тях,кво толкова имаш интерес не знам,ама май си влюбен в някоя от тях

    ОтговорИзтриване
  9. Анонимен10/11/16 19:44

    Jiv i zdrav da e Otec Garena. Pozdravi ot Bursa!

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.