Финансовите ресурси на Европейския съюз през 2015 година са били насочени към по-слабо развитите региони, като целта е била намаляване на диспропорциите между районите с различно ниво на развитие, преструктуриране на западащи индустриални райони и насърчаване на сътрудничеството, както на регионално, така и на международно ниво. По този начин се е осигурила добавена стойност в редица държави, довеждайки до положителни ефекти върху живота на хората.
Това констатира евродепутатът от АЛДЕ Неджми Али по време на заседание на Комисията по бюджетен контрол към ЕП относно освобождаването от отговорност на Европейската комисия в сектора на регионалната политика за сближаване за м.г.
Той определи като добра тенденция намаляването на нивото на грешките през 2015 г. в сравнение с предходната година, от 5,7 на 5,2%, въпреки че това е все още висок процент.  „В този контекст трябва да се отбележат усилията, които полага Комисията за ограничаване на щетите при откриване на сериозни слабости. Считам, че трябва да бъде отчетена и осигурената подкрепа от страна на Комисията към държавите-членки чрез прилагането на инициативи за изграждане на административен капацитет, който е един от сериозните проблеми и контролен капацитет, особено в областите, където е най-голяма концентрацията на грешките”, посочи българският евродепутат.
Неджми Али обърна внимание и върху създадената Група на високо равнище, от която се очаква изработването на механизъм за опростяването на правилата и намаляване на административната тежест за бенефициентите на фондовете в рамките на политиката за сближаване. „На базата на заключенията на тази група, наскоро Комисията предложи още по-амбициозни мерки за опростяване и гъвкавост на правилата за управление на фондовете. В тази връзка моят въпрос към Комисар Крецу е - считате ли, че прилагането на мерките, предложени от тази група ще повиши ефективността на функциониране на системата и ще намали осезаемо нивото на грешките? Защото, както виждаме от анализите и оплакванията, които получаваме от различните страни членки, в общата калкулация влизат и обикновените грешки и нередностите. Това е много важен момент по отношение на цялостния анализ на регионалната политика”, зададе въпрос Али към комисаря за регионална политика Корина Крецу.

 Евродепутатът от либералите обърна внимание и на проблема, свързан с цикличността при изпълнение на програмите в Многогодишната финансова рамка, а именно забавянето на стартирането им в настоящия програмен период. „Има вече и опасения, че закъснението в изпълнението на бюджета за програмен период 2014-2020 г. ще бъде още по-голямо, в сравнение с предходния програмен период. Бюджетите за извършване на плащанията за 2016 и 2017 г. са много малки”, посочи Неджми Али. Той поиска комисарят по регионалната политика да изясни основните причини за забавянето и визията за излизане от това положение. Неджми Али не пропусна да заостри вниманието на бюджетната комисия и към допълнителни усложнения, свързани с Брекзит.
24rodopi.com
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.