Родопчанинът е състрадателен по душа и от сърце се включва да помага на хората в беда. Макар и тежко, и трудно да живее той ще отдели от залъка си за някоя благородна кауза. Животът в планината е суров и хората са свикнали да си помагат един на друг. Не обичат и да
се хвалят, защото цитират Евангелието, в което се казва: "Когато правиш милостиня, не тръби пред себе си, както правят..., нека лявата ръка не знае, какво прави дясната, та милостинята ти да бъде скришом”. Родопчани са убедени, че трябва да помагат, защото това е благородно и човешко.
Веднага след трагедията в Хитрино, която потресе България, се организираха буквално на следващия ден дарителски акции. Скаутите от клуб "Родопски скаут" Смолян обявиха, че събират дрехи - и за деца, и за възрастни, играчки за децата, завивки и други подобни вещи, за да се изпратят на пострадалите. Читалище "Орфееви гори-1870" в  кв.Райково пък обяви благотворителна акция за събиране на дрехи, завивки и обувки.
Прави впечатление, че тези акции се организират в социалната мрежа и се споделят от много хора, които се интересуват от подробности. Това означава, че не просто се споделят, а всеки иска да помогне с каквото може. Смолянчани изпращат по няколко есемеса в помощ на Хитрино, защото това е най-бързият и лесен начин да се помогне на пострадалите хора.

Най-активни са учениците

Извън тази тема, най-активни по отношение на благотворителните акции са учениците.  Те събраха благотворително играчки за подаръци на  болни деца по повод предстоящите светли празници. По идея на Общинския ученически съвет към  община Смолян, акцията се провежда във всички училища. Първи бяха обаче възпитаниците на  Професионалната гимназия по техника и технологии. Там събраха над 120 метални и плюшени играчки за подаръци за Коледа и Нова година на болни и деца от социално слаби семейства, които с радост ще се забавляват с тях. В  благотворителната инициатива са се  включили доброволно учители и ученици, които донесли собствени играчки, запазени във времето, за деца, които няма да имат възможност да получат подаръци за светлите празници. Учениците от същата гимназия успешно приключиха още една благотворителната акция. Този път тя бе свързана със събиране на пластмасови капачки . Милосърдните ангели от клуб "Милосърдие" при гимназията  ги предадоха в Дневен център за деца с увреждания в Рудозем. Средствата ще се използват за специфични нужди на детенце от Центъра, съобщиха от гимназията.  Тези инициативи не ни струват никакви пари, лесно се организират, възпитават се съпричастност и милосърдие у учениците - нашите деца, допълват преподавателите от учебното заведение. Те призовават  всички да се присъединят, защото е лесно. „Вкъщи, в един съд може да събирате всички видове пластмасови капачки, вместо да ги изхвърляте. В училище, на подходящо място поставете големи бутилки и напомняйте по-често на учениците, че си заслужава, защото е за благородна кауза. Всяка една институция и фирма може да го направи. Лесно и абсолютно безплатно. Учениците от нашата гимназия вече имат изградени навици и вече работят за следващата поредна акция. Ние продължаваме, присъединете се!”, е призивът на ученици и учители.
„Имаме ученици с добри сърца. Нека доброто винаги бъде с тях. Да бъдат щастливи и  благословени”, коментираха смолянчани в социалната мрежа. 

Децата организират концерти, даряват парите

5008 лв. събраха от благотворителен  концерт учениците от СУ „Св.Св.Кирил и Методий” в Смолян. Той се проведе наскоро в  РДТ „Николай Хайтов” и премина под мотото „От обич”. Единадесетокласниците и дванадесокласниците организираха със собствени средства и доброволен труд концерта в подкрепа на едно силно момиче да продължи да се радва на усмивката на баща си. Залата на театъра беше препълнена от хора, съпричастни към благородната кауза на учениците и всеки даде своята лепта за нея. На сцената благотворително се изявиха също и ФА „Родопа“, 101 каба гайди, ТФ „Зареница“,  Ро –войс“ и др. Благотворителният концерт под надслов "Дом за едно семейство" събра 3 571 лв. , които бяха  преведени по сметката на родопчанка, чиято къща изгоря след пожар в Момчиловци. Учениците  от 10 клас на ПГПЧЕ „Иван Вазов” в Смолян организираха концерта. Те благодариха на всички участници  и  зрители, които подкрепиха благородната кауза, както и на кмета на Смолян Николай Мелемов, заместничката му Венера Аръчкова, които предоставиха безвъзмездно залата и озвучаването на концерта. Тийнейджърите използваха априлската ваканция не за да почиват, а организираха ателие за изработване на сувенири, които се продаваха  на благотворителен базар в деня на концерта във фоайето на РДТ. Те изработиха бижута от плъсти, кутийки за бижута и декоративни шишета с декупаж, картички, поставки  за 
Великденски яйца, за които купили дървените части по интернет. Залата на театъра беше препълнена по време на концерта, имаше и правостоящи. Хората отвориха сърцата си, за да помогнат на пострадалото семейство. Това беше  поредният успех за учениците, които имат зад гърба си вече няколко успешни благотворителни акции в помощ на хора в беда.

Благотворителни базари

За поредна година се проведе и Коледен благотворителен базар. В голямото междучасие учениците от Езиковата гимназия се подкрепиха със закуски и сладкиши, направени от техни съученици, а ценителите на красотата можеха да се сдобият с ръчно изработени картички, украшения, свещи и др. Със събраните средствата ще бъдат подпомогнати техни съученици.
Благотворително автомобилно шоу също събра 2200  лв. за опожарената къща в село Момчиловци. 40 майстори зад волана се включиха в благотворителното дрифт и офроуд шоу, организирано от  Авто-мото клуб „Смолян“ в село Полковник Серафимово. На място беше поставена кутия, в която участници и зрители платиха  символична такса за вход от 5 лв.
От благотворителния концерт на Хасан и Ибрахим се събраха 670 лв. за децата с увреждания в навечерието на Великден. Събитието се организира от Центъра за настаняване от семеен тип за деца и младежи с увреждания в кв.”Устово”, с подкрепата на община Смолян.
Благотворителните инициативи на учениците не спират, описаните са само малка част от тях. При организирането им децата срещат разбиране и помощ и от родители, учители, община Смолян и граждани.
В навечерието на Божието Възкресение жители на област Смолян дадоха път на доброто, като подпомогнаха нуждаещите се от лечение двойки с репродуктивни проблеми. Средствата, събрани от благотворителния спектакъл „Йерма“ и благотворителния базар възлизаха на 3216 лв. Спектакълът бе организиран от фондация „Искам бебе“ и община Смолян под егидата на областния управител Недялко Славов. По инициатива на кмета Николай Мелемов в общината се учреди фонд Инвитро за подпомагане на двойките с репродуктивни проблеми.
Хората помагат с каквото и колкото могат. А когато се даде по-широка гласност помощ идва и от други градове на страната. Въпреки всички житейски трудности доброто, милосърдието и съпричастността не умират. Родопчани са запазили тези най-големи човешки ценности и ги предават и на децата си. Помага се не само преди големи празници, а постоянно, когато някой е в беда, защото ако си дал, не си живял напразно.
Николай Михайлов,
24smolian.com
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

1 comments so far,Add yours

  1. Анонимен17/12/16 20:52

    Razbira go tozi koyto go znae, a ne tozi koyto ima vizmojnost da pomogne za golyama jalost...

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.