Първа награда за ученичките от 11 клас на Средно училище „Петко Рачов Славейков” Сиел Шефкетова и Цветелина Карамфилова бе присъдена след провеждането на Третата научна сесия на Ученическия институт на БАН. Изключително високо признание и награда от същия форум получи и техният преподавател Вълчо Милчев.
Финалното представяне на ученическите проекти се състоя на 18 ноември в голямата зала на Академията в центъра на София. Грамотите пристигнаха заедно с поздравителен благодарствен адрес към директора Милко Багдасаров, подписан от акад. Петър Кендеров. „Приемете нашите поздравления за отличното ниво на подготовка в СУ „П. Р. Славейков“ и благодарност за желанието за участие в инициативата на БАН за работа с ученици и техните учители. Всяка година възпитаници на СУ „Петко Рачов Славейков“ получават отличие от журитата на Ученическия институт на БАН“, се посочва в адреса.
Цветелина и Сиел участваха в секцията по математика като конкуренцията този път бе между ученици от София, Пловдив, Русе, Варна и Кърджали, а също и един проект от Македония. Сиел презентира своя проект „Точка на Микел и други забележителни точки в триъгълника“, а Цветелина се представя с разработката „Домино покрития на квадратни решетки“. С тях бяха директорът Милко Багдасаров и техният учител по математика Вълчо Милчев. Научен ръководител на Сиел е Надежда Аплакова от Института по математика и информатика на БАН, а на Цветелина – Вълчо Милчев.
Проектите и на двете наши ученички предизвикаха голям интерес. В проекта на Сиел се разглеждат специални свойства на част от точките, включени в световната енциклопедия на забележителни точки в триъгълника. В проекта на Цветелина намериха място част от включените в световната енциклопедия целочислени редици. Гостите от Македония си записаха публикуваната в канадското математическо списание Crux Mathematicorum авторска задача на Цветелина, за да я решават.
Станаха известни и проектите, допуснати до участие в Панаира на науката и иновациите (Innofair). Те са 22 на брой от цялата страна. Сред тях са отново единадесетокласничките Сиел Шефкетова и Цветелина Карамфилова.
Събитието е насрочено за 18 декември в София. Цветелина се представя с темата от комбинаториката „Домино покрития и perfect matchings в графи”, неин научен ръководител е учителят по математика Вълчо Милчев. Сиел е с темата от геометрията „Когато чевианният триъгълник на една забележителна точка съвпада с педалния триъгълник на друга забележителна точка” с научен ръководител Надежда Аплакова от Института по математика и информатика на БАН.
Конкуренцията е много оспорвана. Авторите на най-добрите разработки, участващи в Innofair, получават шанса да се състезават в най-големия ученически конкурс в света – Intel ISEF. Той ще се проведе следващата пролет в Лос Анджелис, Калифорния. Един от бъдещите финалисти ще представя България на INESPO (International Environment & Sustainability Project Olympiad) - най-голямата олимпиада за ученици, занимаващи се с екология и устойчиво развитие, а друг – на Expo Sciences Luxembourg, едно от най-старите ученически състезания в европейски мащаб. За останалите ще има поощрителни награди от спонсорите на Панаира – български и международни представители на науката и индустрията.

24rodopi.com
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.