www.24rodopi.com

Защо скача такса „Смет“ в Кърджали? Отговорът – от общинския съветник Мехмед Мехмед

четвъртък, декември 1516коментара

„Промяната в размера на такса смет преди всичко е продиктувано от завишаването на отчисленията, които дължат общините в към Министерството на околната среда и водите. Това е вид глоба за едни общини, че нямат стандартно европейско депо за отпадъци , а други - сепарираща инсталация“, коментира пред 24rodopi.com общинският съветник Мехмед Мехмед.
Както вече писахме, кърджалийци ще трябва да съберат допълнителни 570 000 лева като налог за отпадъци през следващата година. Средствата пък ще бъдат насочени към Министерството на околната среда и водите. Поради тази причина таксата за битови отпадъци в общината се увеличава, а скокът бе подпечатан с 22 гласа „За” срещу 15 „Против” на редовната сесия на Общинския съвет в четвъртък.
„Ако през 2011 година община Кърджали и всички останали общини са плащали 3 лева  на депониран тон отпадък, през 2016 година цифрата скача на 36 лева за тон. Тоест  в рамките на 5 години общините плащат 12 пъти повече за депониран отпадък. През 2020 година сумата ще бъде 95 лева. Представете си пред каква тежест ще бъдат изправени общините, следователно и данъкоплатците. За съжаление това е механизъм на държавата, който цели да притисне общините да намаляват количеството на отпадъците“, посочи Мехмед.
Подкрепеното от него предложение  съдържало разум и логика. „Не мисля, че популизмът може да решава нашите проблеми. Ние не трябва да критикуваме яростно, а да имаме ясни предложения. Като община и граждани трябва да се фокусираме върху въвеждането на система за разделно събиране на отпадъците. Това е добър начин можем да избегнем увеличението на таксите за битови отпадъци през следващите години“, каза съветникът от ДПС.
24rodopi.com
Изпрати :

+ коментара + 16 коментара

Анонимен
15/12/16 14:42

Значи глобата заради некадърното управление трябва да я плаща бедния човек

Анонимен
15/12/16 14:50

Защо не казвате нищо за проекта който почна в Вишеград за отпадъците
Защо беше спрям? Колко пари бяха отпуснати и какво се построии за тези пари? И още много въпроси родопи обръщам се и към вас напишете някой ред и за това с максимални подробности

Анонимен
15/12/16 15:10

Na izborite shte si pomislim...

Анонимен
15/12/16 15:10

А данъка за сградите защо се увеличава? След като общината си събира данъците и даже ги увеличава защо сме задлъжнели толкова къде отиват парите ни? Няма кой да отговори?!!

Анонимен
15/12/16 15:18

Otgovaryay g-n savetnik

Анонимен
15/12/16 15:22

а двете жени дето изразиха мнение, тяхна статия защо няма бе некадърници?????????????????????

Анонимен
15/12/16 15:23

Добре би било преди да се изкаже, общинския съветник Мехмед Мехмед, а и не само той, а и останалите гласували за или против увеличаване тежестта на граждани и фирми в такса смет, да прочете внимателно чл.60 и чл.64 от Закона за управление на отпадъците.Наречената от г-н Мехмед "глоба" всъщност е обезпечение, покриващо бъдещи разходи за закриване и следексплоатационни грижи на площадката на депото. Т.е. това са пари, които общината ще използва, когато трябва да закрие, консервира и рекултивира терена на депото.Това са и си остават общински средства.Законодателя е предвидил различни различни форми за предоставяне на това обезпечение в т.ч. и чрез банкова гаранция.
Що се касае до отчисленията по чл. 64и са за обезвреждане на отпадъци на регионално или общинско депо, които имат за цел да се намали количеството на депонираните отпадъци и да се насърчи тяхното рециклиране и оползотворяване и се разходват за дейности по изграждане на нови съоръжения за третиране на битови и строителни отпадъци, т.е. отново могат да бъдат ползвани от общината.
И в този ред на мисли питам общинските съветници защо фирмите, които имат внедрени програми за разделно събиране на отпадъците и които ползват сметосъбиращата фирма само и единствено за разградими битови отпадъци се облагат със същата тежест с такса смет, като останалите.
Точно за това по този въпрос, които касае всеки жител на общината следваше да се проведе сериозно обществено обсъждане, защото целта трябва да бъде не само да се съберат едни пари, които отново неясно ще бъдат похарчени, а да се набележат и предприемат действия за намаляване количеството на битовите отпадъци и изграждане на съоръжение за третирането им, за да се намали тежестта от таксата.

Анонимен
15/12/16 15:27

Който прави повече отпадък да плаща повече!!! Кви са тия глупости?!?!

Анонимен
15/12/16 16:05

Тези които имат регистрирани по 20 човека на адрес да плащат такса смет за 20 човека.Половин Турция се води адресно регистрирана заради личните карти в адреси из града ни.Нека собствениците на такива апартаменти да плащат такса смет колкото са регистрираните там хора.Иначе не честно.Бай Хасан самичък плаща колкото 15 цапащи човека.

Анонимен
15/12/16 17:02

Колко от тези които си дигат ръката са прочели чл.60 и чл.64.Нека се спрат да гласуват партийно.

Анонимен
15/12/16 17:16

Преди една седмица бяхте писали че Кърджали е с най малко смет от глава на населението , затова ли сега вдигате данък смет.

Анонимен
15/12/16 17:41

OT SNIMKATA LICI KOI MISLI ZA DJOBA NA IZBIRATELA I KOI MISLI ZA SVOYA DJOB.HAA CESTITO.

Анонимен
15/12/16 20:37

Сега разбрахте ли защо сметището гори от три месеца и никой не го гаси. Сега хем ще дишаме отровите хещ и ще плащаме повече пари за тази екстра......

Анонимен
15/12/16 22:28

Ste ima grajdansko nepodchinenie i expresno sanirane na obstinata.

Анонимен
16/12/16 17:32

Vseki da si plasta bo-kluka na kilogram - prosto i iasno. Hvarliash bo-kluk - plastash...
Ama tesi, deto nai-mnogo bo-kluk proizvejdat, praviat i hvarliat, ne iskat da si
plastat....prosto i iasno...da vidim s lupata koi sa te....

Анонимен
16/12/16 23:13


БРАВО КОМПЕТЕНТЕН КОМЕНТАР, Анонимен 15/12/16 15:23
Ако повод за вдигането на такса смет и т.н отчисления за Министерството на околната среда и водите, защо увеличиха и ДАНЪК СГРАДИ???? ЗАЩО?
НА 20 ДЕКЕМВРИ ОТ 12 ДО 13 ЧАСА ПРЕД СГРАДАТА НА ОБЩИНА КЪРДЖАЛИ - ПРОТЕСТ!!!

Публикуване на коментар

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Харесайте ни...

Изпращане на мейл адреса ви:

 
24 родопи