Кметът Хасан Азис и мнозинството на ДПС в ОбС стовариха тежко данъчно бреме на гърба на гражданите, за да закърпят дупките в бюджета и да компенсират главоломно растящата задлъжнялост на общината, се казва в съобщение до медиите на партия ГЕРБ.
Групата на ГЕРБ гласува категорично против новата План-сметката за дейностите по управление на отпадъците за 2017 г и вдигането на данък сгради, такса смет и налога за колите на фирмите и физическите лица с несъстоятелния мотив, че ставките са ниски, разходите – високи, а държавата в лицето на МОСВ налага по-големи отчисления, заради депонирането на повече боклук на регионалното депо. „Незавидното финансово състояние на общината не е основание за увеличение на данъците, реагира председателят на групата Огнян Иванов. Проблемът е, че кметът не се разплаща с фирмите, които обслужват сметосъбирането, а те от своя страна влошават качеството на услугата и търсят парите си по съдебен ред, което води до нови разходи за просрочия, неустойки, арбитражи и т.н. и т.н. При 4 350 000 лева приходи от такса смет за 2016 г на фирмите са разплатени едва 1,3 млн. Къде са останалите, риторично попита Иванов. За 2017 г са заложени приходи от 5 350 хил. Общината не иска или не може да упражнява контрол върху почистването на града и извозването на боклука. Парите от такса смет се харчат неправомерно, а що се касае до т.нар. отчисления към МОСВ, община Кърджали има висящи задължения към екоминистерството още от 2011 г на стойност 519 000 лева, за които има акт за прихващане от НАП, огласи Иванов. По думите му дълговете на общината за сметосъбиране не са 10 млн, каквато е официалната информация, а над 12 млн, и всяко просрочие на плащанията трупа загуби от порядъка на 10 000 лева на ден. Тези пари ще се наложи да се платят. Други 5 млн по договори с фирми-доставчици, вече са платени принудително под формата на санкции, лихви и др. Формално община Кърджали е във фалит, тъй като задълженията й надхвърлят приходите, но понеже законът не допуска такава процедура, тежестта се стоварва на гърба на хората, които са на опашката по доходи  в България, реагира Иванов. „От населението се иска да плаща повече, без никакви гаранции, че ще получи по-добра услуга и без разумно обяснение за какво ще се похарчат средствата от увеличението на местните данъци и такси. За пореден път кметът и ДПС се подиграха с интересите и потребностите на гражданите и на бизнеса, които в крайна сметка са потърпевши от безотговорната фискална политика на общината и всякакви оправдания с държавата, с правителството, с предстоящите избори и т.н. са напълно лишени от основание. Това не е финансово оздравяване, а пладнешки грабеж от джоба на данъкоплатците, съчетан с публично подвеждане и тотална безотчетност, заявиха от ГЕРБ.
24rodopi.com
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

11 comments so far,Add yours

  1. Анонимен15/12/16 16:56

    А ве, те тия съветниците от ГЕРБ, много умни, ве! Разбират ги тея работи!

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен15/12/16 17:38

    И замириса на избори. Много напъни, големи приказки. Факт е че трябва контрол, но пък и без увеличение нищо по-добро не можем да очакваме. Стига вече с тия коментари за драстично увеличение. Драстично низко ни е на всички поведението, включително и на тези които много пищят, а пък си изхвърлят боклука на улицата.
    На всички партийни натегачи пожелавам успех на следващите избори!
    Кой какво е направил за Кърджали дами и господа управляващи!

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен15/12/16 18:48

    А какво подобрява общината като увеличава налозите.Същите проблеми,разбити улици,пътища,тъмни улици и още много други неща.

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен15/12/16 19:40

    До 18:48
    А какво до мислиш че ще стане ако налозите останат същите. Хайде стига не хора. Говорите като политици или платени от тях. Подкрепям 17:38 че повечето от нас изобщо не се съобразяват къде си хвърлят боклуците. Масово хората вървят по улицата, ядат си вафлата и хвърлят опаковката, пушат и изхвърлят фасовете си. Да не коментирам чопленето на семки. Лошото е че дават и такъв "пример" на децата си. Масово пред блоковете където живеят изхвърлят фасове, изтърсват си покривките, и после не идват да ми изчистят. Култура = 0

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен15/12/16 22:29

    Bez referendum li?!

    Tikme.

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен15/12/16 23:27

    Всички реформи , първо започват с намаляване на разходите!И ако не става с увеличение на услугите!Да караме подред!

    ОтговорИзтриване
  7. Анонимен16/12/16 03:28

    обшината си плаща налога който е определил държавата демек Султан Като сте толкова демократи защо използвате нея да ви върши мръсната работа
    Нали сте десни не мога да разбера ,защо издъхващата община да ви събира косвените данъци,които вие нямате смелост да си ги поискате дирекно

    ОтговорИзтриване
  8. Анонимен16/12/16 09:30

    ГОСПОДИН ИВАНОВ Е ПРАВ ЧЕ ХОРАТА СА НА ОПАШКАТА ПО ДОХОДИ НО ЗАБРАВЯ ЕДНО ЧЕ НЕ ОБЩИНАТА Е ВИНОВНА ЗА ТОВА А ПРАВИТЕЛСТВОТО УПРАВЛЯВАНО ОТ ТЕХНИТЕ КАЛИНКИИИИИ

    ОтговорИзтриване
  9. Анонимен16/12/16 12:08

    КАКВИ КАЛИНКИ ТЕ ГОНЯТ БЕ, 16/12/16 09:30 КАТО НЯМАШЕ НАЛОГ ПРЕДИ ДА НЕ БИ ДА СМЕ ЦЪФНАЛИ И ВЪРЗАЛИ? Я СТИГА ГЛУПОСТИ. НЕКАДЪРНИЦИ НИ УПРАВЛЯВАТ!

    ОтговорИзтриване
  10. Анонимен16/12/16 15:38

    Докога таксата за смет ще се определя от квадратурата на жилището? Квадратните метри ли правят боклука или хората, които живеят там.Трябва да се изчислява на брой регистрирани на този адрес.Тогава ще отпаднат и регистрираните гласоподаватели,които не живеят на даден адрес,защото никой няма да иска да плаща вместо тях.

    ОтговорИзтриване
  11. Анонимен16/12/16 23:06

    НА 20 ДЕКЕМВРИ ОТ 12 ДО 13 ЧАСА ПРЕД СГРАДАТА НА ОБЩИНА КЪРДЖАЛИ - ПРОТЕСТ!!!

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.