Общинската епизоотична комисия към община Момчилград обяви състояние на повишена епизоотична готовност заради откритите огнища на птичи грип в област Кърджали.
Със заповед на директора на БАБХ от 30 декември 2016 година беше обявена 10-километрова наблюдавана зона около животновъдния обект, в който има огнище нa грип. В тази зона попадат населени места от община Момчилград – с. Момина сълза, с. Биволяне, с. Гургулица, с. Девинци, с. Летовник, с. Татул, с. Равен, с. Нановица, с. Постник.
Както вече 24rodopi.com писа, 230 кокошки и 260 патици са били умъртвени след констатиране на птичи грип в Кърджалийско. Птиците са били собственост на стопани на частни имоти на брега на язовир „Студен кладенец". Пробите за наличие на опасното заболяване са били потвърдени от лаборатория в столицата. Стопаните ще бъдат обезщетени.
От Общинска администрация – Момчилград, съветват собствениците на домашни птици да недопускат излизането на птици извън дворовете на стопанствата си. Да се преустанови контактът на домашните птици с други животновъдни обекти и диви птици. Да се почистват и дезинфекцират стопанствата, както и транспортните средства, използвани от персонала на големите птицеферми.
При наличието на мъртви птици или съмнение от заболяване, стопаните да уведомят районния ветеринарен лекар.
Инфлуенцата при птиците, популярно позната като "Птичи грип" е събирателно понятие за тежко и фатално протичащи инфекции, причинени от различни серотипове грипни вируси. Характеризира се с почти 100% заболяемост и смъртност.
Заболелите от инфлуенца птици са с разрошени пера, омърлушени, липсва апетит, установява се намалено яйценосене, посиняване и оток на гребена и менгушите или са с цялостен оток на главата. Проявяват също тежки увреждания на дихателната система - кихане, кашлица, хрипове, изтечения от очи­те, диария, нервни признаци, парализа и смърт.

24rodopi.com
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.