www.24rodopi.com

Ако мълча днес, след 20 години ще изпращам сина си на аерогарата, проклинайки политиците ни и себе си

събота, януари 2135коментара

Преди почти тридесет и шест години съм проплакал в АГ отделението на кърджалийската болница „Атанас Дафовски“. Събитие, което надявам се, е  донесло положителни емоции на цяла камара роднини – майка, баща, баби, дядовци, чичовци и лели. Почти във всеки дом през годините има такъв особено щастлив ден, а там където все още не е настъпил, пожелавам ви през тази 2017 г. да стане чудото и да проплаче първата ви рожба. Имам тригодишен син, който е център на вселената  за нас, неговите родители. Признавам си неговото раждане бе най-светлият миг в живота ми. Аз, а надявам се и Вие, уважаеми читатели, имах прекрасно детство, изпълнено с игри навън, в квартала или в парка. Гонихме футболната топка, стреляхме се с фунийки, яздехме мечката в градската градина, а може би понякога съвсем невинно подръпвахме плитките на момичетата. Това време отмина безвъзвратно, отмина не само за нас, би било напълно в реда на нещата, отмина  за нашите деца, без никога истински да е навлизало в живота им. Бетонните блокове, компютрите и интернета, магазините, кафетата и МОЛ-овете  заеха мястото им за игра, прогониха далеч магията на детството.
Днес се разхождам из града ни и не искам да повярвам на очите си, прекрасното езеро с водните лилии прилича на гьол, изчезнаха площадки и футболни игрища, няма ги вече китните градинки от моите спомени. Единствен светъл лъч в това отношение е новият парк Арпезос, но следите на разруха личат и по него – нашарени с графити стени, изпочупени уреди и лампи. Да не забравяме и изсъхналата трева и дръвчета - резултат от усилията на мързеливи и небрежни общински служители. Вандалите и простотията сякаш са завладели огромна част от обществото ни, което нехае за ставащото около него. Нехае, че майките с колички са принудени да правят слаломи около паркираните по тротоарите автомобили, нехае че децата ни играят сред купища мръсотия, нехае за глупостта, дебелоочието и наглостта, които ни обгръщат. Понякога нашето общество ми прилича на зрителите на скучна футболна среща – гледат с притворени очи случващото се, от време на време псуват единия отбор и ръкопляскат вяло на другия. Гледат без да осъзнават колко до болка важна е тази игра, гледат безумни лидери и лидерчета, които водят страната ни към разруха, а банковите си сметки - към благоденствие. Заобикалящата ни действителност е ужасяваща, за голяма част от хората животът не е радост, той е въпрос на оцеляване. Все по-често младите се страхуват да имат деца, все по-често бягат от сивия ад на родната действителност,бягат в държави, които наричаме просто нормални.
Лятно време се срещам с много мои приятели. Кой пристигнал от Бурса, кой от Берлин, Лондон или Лион. Боли ги, виждам го в очите им, боли ги за всичко,  което става тук, но вече нямат сили да се борят, не искат да се въвличат в тази реалност. Идват за месец, два, идват, за да се разтъжат, да видят останалите близки хора и отново грабвайки децата си, бягат презглава на някъде. В чужди страни, при чужди хора, но в свят, в който рожбите им ще растат безгрижни, ще имат детство и радости. Жертват своя живот, своите амбиции, своите мечти в името на бъдещето на своите наследници. Разбирам ги, не ги упреквам и не ги и съдя, но няма и да ги последвам. Това не е моят път, не е моят изход. Аз също гледах с болка двадесет и седем години как държавата ни от 9 милиона се стопи като сняг и останахме 7, как граденото с години се разпиляваше за миг, как така наречените  политици съсипваха живота на родителите ми и протягаха хищни ръце към моето бъдеще. Обаче приключих с гледането, омръзна ми да съм ням свидетел на всичко това. Писна ми да мълча или да хленча, искам да крещя с пълни гърди.
Искам да им кажа - на сини, червени, зелени, на леви, десни, центристи - не ме е страх от Вас. Да, вие можете да ме изгоните от работа, да протегнете ръцете си към хляба ми, да вгорчите живота ми. Но аз няма да ви се дам, аз нямам право да мълча, защото ако мълча сега, след 20 години ще изпращам сина си на аерогарата, проклинайки и вас, и себе си.
Сега сме наред ние и нашето поколение, което трябва да поеме тежкия товар на войната с безпътицата, корупцията и безочието. Ние нямаме път назад, защото ако отстъпим, завинаги ще си отиде нормалността и човещината. Аз не съм нихилист и няма да призовавам за вендети. Аз искам контрол на гражданите над политиците, на управляваните над управляващите. Често по медиите разни „експерти“ говорят за рестарт.  Рестарт тук не е нужен. За съжаление демокрацията не е съвършена, но и по-добър строй не е измислен. Трябва всеки един от нас да излезе от черупката си и да изисква. Да изисква данъците му да бъдат харчени за добруването на децата ни, а не за бездънните джобове на разни властогонци. Трябва да бъдем активни граждани, пример за това общество. Ако в партиите влязат повече честни хора и самите партии ще се променят,  ако в гражданските движения отидат не „младите и красивите“, а „обикновените и добрите“ с техните нормални житейски проблеми, то и  тези движения ще бъдат на хората, ще работят за тях. Това е пътят, друг път няма - за християни, за мюсюлмани, за българи, турци, евреи и роми, за всички които имаме щастието да се родим по тези географски ширини.
В речта си новоизбраният президент каза – да си българин не е участ, а привилегия. Ще се опитам да Ви допълня, г-н президент, да си българин е гордост и задължение. Задължение да отстояваш интересите на своя народ, на своето семейство, на своите синове и дъщери. Задължение да се борим за своя живот, за своите мечти и блянове.Тази борба няма да е лесна, мнозина от нас няма да устоят. Някои ще избягат, а други с пълен търбух ще преминат на отсрещната страна, осребрили лицемерието си. Но ние ще победим.
Сега е моментът да действаме, да направим първата крачка, да покажем, че искаме нормалност, че искаме един по-добър живот за децата си. Наближават избори, не стойте така, не гледайте умно – участвайте! Покажете на онези, които се борят за гласа ви, че дните на обещания минаха, че псуването по кръчми приключи, че за безчестието и подлостта няма да има прошка.
Това приятели е моята истината и пътят, който аз смятам да следвам, дано по същия път поемете и вие, защото иначе и Бог не може да спаси България.
Дами и господа, моля, бъдете активни, борете се! Нека заедно променим живота и изградим бъдещето. Не за нас, а за децата ни.
Никола Чанев,
Кърджали, 21 януари

Специално за 24rodopi.com
Изпрати :

+ коментара + 35 коментара

Анонимен
21/1/17 12:42

Адмирации за словото на един български гражданин

Анонимен
21/1/17 12:44

АЛО РОДОПИ пишете и за екШъна в ГРАД МОМЧИЛГРАД. ДО КОГА ТОЗ ДРИСЛЙО ТУНДЖЕР ЩЕ СЕ ПРАВИ НА ДОН КОНКОРЛЕОНЕ. Ама си е взел урока.май свадата е била борба за разпределение на наркопазара

Анонимен
21/1/17 13:11

Не вярвах,че ще доживея да прочета нещо толкова стойностно и истинско,написано от млад и изключително умен човек,живеещ в Кърджали!!!РЕСПЕКТ И АДМИРАЦИИ към ВАС,господин Чанев!Щом все още са останали истински хора,като Вас тук,значи все още има светлина в тунела!Искрено се надявам Вашите думи да бъдат прочетени и разбрани от колкото се може повече будни Кърджалийци,като Вас!
Искрено се надявам и,че четейки тези редове,на повече хора ще им се напълнят очите и ще се почувстват горди,от това,че имат съгражданин ,като Вас!За съжаление огромна част от хората ще прочетат това,ще се сетят За Дон Кихот,ще ви оприличат с него и ще продължат да живеят по същия начин както досега-с наведени глави,без радост и без желание за промяна!

Анонимен
21/1/17 13:13

Споделям на 100% написаното от Никола Чанев! Не трябва повече да се страхуваме и да мълчим за неправдите! Идат избори, много внимателно трябва да гласуваме за хора, които наистина ще служат на всички нас безкористно, без да мислят само за себе си! Трябва да сложим край на корупцията и безчинствата на политиците ни! Господ здраве да ти дава, момче, за прекрасните думи, зад които заставам и аз!

Анонимен
21/1/17 13:17

21/1/17 12:44 kakvo stanal v MOmchilgrad kolegaa razkaji podrobno

Писна ми!
21/1/17 13:47

Браво! Напълно съм съгласен с теб! Но... само на думи ли ще остане написаното, организирай, поведи хората, последователи ще се намерят! На мен ми писна! На хората им писна!

Анонимен
21/1/17 14:07

Скъпи приятелю,
Преди 26 години имахме същите мечти.Вярвах ме че бъдещето е в нас.Вярвахме в мечтите си,тук в България.Ето всички тези години останаха зад гърба ни,но какво се промени.Абсолютно нищо.Алеко Константинов пишейки "Бай Ганьо"усмивайки българската реалност тогава,също е вярвал в бъдещето.Но какво се промени?
Тук проблема е на ценостна система.Не може народ на който са му идоли,примери за подражание,най-големите крадци и разбойници да се оправи.Не може от училището да излизат неграмотници и да се очаква нещо добро.Не може хората работили цял живот за тази държава да оцеляват с 150-180лв.пенсия.Тук ценят не твоите знания и възможности,а на кой си човек,от коя партия си,колко пари имаш,каква кола караш и т.н..
Тук когато работиш легално,си обект на постоянни проверки и тормоз от всевъзможни институции,а всички нелегални,тях просто ги няма за проверяващите.Важно е как и колко плащаш на властоимащите.
Тук кметове,общински съветници и всякакви държавни служители работят единствено за личния си интерес.
Как ще промениш всичко това.Расте поколението на точно тези крадци и измамници.То ще ни управлява след 10-15години.Те ще са същите като родителите си.
Огледай се,колко са българите,колко са турците, а колко са циганите!!!!
Ако ти нямаш възможност да се махнеш,подготви детето си за чужбина.То бъдеще в България няма.
Всичко това звучи ужасно,но е самата истина.Не се самозалъгвай,а бягай.
Колкото можеш по далеч,от държавата на Бай Ганьо!!!!!

Анонимен
21/1/17 14:28

Браво на Никола, но аз като 43 годишен баща на 2-ма сина кандидат емигранти, ще му кажа нещо друго: Не вярвам! Моля се само децата един ден да си намерят късмета някъде по света и НИКОГА да не се връщат, даже да чуят ,че съм умрял да не се връщат в тази проклета държава и там ,където отидат, като чуят думата българин и България да минат на другия тротоар и да обърнат глава. Проклети да са всички български политици и децата им до девето коляно. Амин!

Анонимен
21/1/17 15:29

Malchanieto e zlato...:-)

Анонимен
21/1/17 16:03

БРАВО НА МОМЧЕТО.МОИТЕ ПОЗДРАВЛЕНИЯ.

Анонимен
21/1/17 16:04

Като добър гражданин почисти ли снега пред дома си, паркира ли на място, което да не пречи на снегорина, направи ли забележка на гостите от чужбина като люпят семки да не плюят на земята, само защото не е почистено, казаха ли как като попчета плащат глоби и данъци и такси в чужбината,а ние се чудим кой да ни подскаже да заобиколим закона. Когато сочим с пръст- другите са ни виновни, три пръста от ръката ни сочат към нас

Анонимен
21/1/17 16:37

Така е г-н Чанев , просто време е да излезем на улицата.Друг вариант нямаме!!!!!!

Анонимен
21/1/17 16:56

Много съм щастлива от факта, че в нашия красив град има такива умни и интелигентни младежи. Да си жив и здрав младежи,нека всички да видим и по добри дни.

Анонимен
21/1/17 16:59

На запад има само едни пари и по 13 часа работа всеки божи ден, но гадовете политици доволни ни използват спестяванията по банките и си живуркат.

Анонимен
21/1/17 16:59

Така е.......

21/1/17 17:51

NIE SME TURCI. STATIYATA NE NI ZASYAGA PONEJE E ZA BULGARI A NE ZA GRAJDANITE NA BULGARIYA! La Illahe Il Allah, Muhammeden Resul Allah. DA SI TURCHIN VINAGI I NAVSYAKADE E PRIVILIGEYI. NIE SME CHEDA NA VELIK NAROD.

Анонимен
21/1/17 18:30

Тунжер бандита докарал група борси в мастанли за да накаже конкуренти но стъпили върху банана.Тунжер и наказателната бригада са станали за смях в мастанли. Браво на единството момчета

Анонимен
21/1/17 18:31

Тунжер бандита докарал група борси в мастанли за да накаже конкуренти но стъпили върху банана.Тунжер и наказателната бригада са станали за смях в мастанли. Браво на единството момчета

Анонимен
21/1/17 19:18

Ахмади..Ти си чедо на тъпанар!Пак питам,ако се определяте като турци,какъв чеп търсите в България!

Анонимен
21/1/17 19:59

БРАВО! РАЗУМНИ И СВЕСТНИ ХОРА ИМАЛО В НАШИЯ ГРАД.ДАНО ПОВЕЧЕ МЛАДИ ХОРА МИСЛЯТ ПО ТОЗИ НАЧИН.

Анонимен
21/1/17 20:00

Хвала на Чанев, ето той е държавен служител и най ясно вижда, колко е проядена системата от вътре. Разложението е за съжаление е безвъзвратно.

Анонимен
21/1/17 20:16

"NIE SME TURCI. STATIYATA NE NI ZASYAGA PONEJE E ZA BULGARI A NE ZA GRAJDANITE NA BULGARIYA! La Illahe Il Allah, Muhammeden Resul Allah. DA SI TURCHIN VINAGI I NAVSYAKADE E PRIVILIGEYI. NIE SME CHEDA NA VELIK NAROD." - а защо като идете в някоя държава се пишете българи и използвате преименуваните си български имена за да започнете работа? И да Вие сте чеда на един велик български народ и една велика държава наречена България, която съществува откак свят светува.

Анонимен
21/1/17 20:17

Tinder sindi gacacak denize.şoka jikma hali yok .haddini yurrruu

Анонимен
21/1/17 20:27

Ахмади e кюрд ,защото те наричат Диарбакър Ахмади за това
винаги пише с червено

Анонимен
21/1/17 20:45

s tezi izaci kato guner i dvulicnisi nama kak da stane. Bravo za staiyata otgovara na deystvitelnosta. pozdravi ot ardinsko

Анонимен
21/1/17 20:53

A kakvo raboti gospodin Chanev?

Анонимен
21/1/17 21:04

Това е верния път и единствената възможност пред всеки български гражданин. Поздравления за автора на статията.

Анонимен
21/1/17 21:19

Ahmadi mahmadi ne e turcin a trol na Radev. Turcina ne pishe turchin

Анонимен
21/1/17 22:16

Вчера, вчера,защо мълча?
Заради един приятел питам.
Ай стига, бе родопи24, и този ще ми се вживява на морален стожер. Четиво за третокласници. Поредният кариерист.
Ще ви стисне ли да ми пустнете коментара?

Анонимен
22/1/17 08:07

ПусТнаха ти коментара нещастнико. Доволен ли си? А сега да ти отговоря, и вчера бе тук Никола, и преди това опитвайки се да събуди такива като теб,скрити в панелката зад компютъра. Това не е първата му статия в която възроптава срещу статуквото, но ти мишко няма как да знаеш защото четеш само жълтите новини и коментарите са ти жълти. Да ти кажа още, че освен да пише, Никола се занимава и с благотворителност. Дейност която е донесла радост на хора които най-много имат нужда. Така че не се опитвай да характеризираш Никола. Погледни себе си, и около себе си, и кажи че не е прав.

Анонимен
22/1/17 09:28

Демокрацията скъпи ми Никола е най-смотаната форма на управление.Обаче си напрегни мозъка да поразсъждаваш върху това.

Анонимен
22/1/17 20:17

Ай сиктир бе, тука дали са от ДПС или от БСП все комуняги ни управляват!!! Кога ли някой свестен ще стане кмет на града но не и от тези комунистически партии??? Ха дано ама на дали след 20 г. поне!

Анонимен
23/1/17 00:16

Ай стига де щом и данъчните прописаха профив статуквото кво остава за нас обикновените хора. Иначе есето е мега инфантилно написано. То и вие сте хора и вие бизнес браните с подмазване

Анонимен
23/1/17 08:26

Alo rodopi nema li da piste za eksina v momcilgrad

Нели Златева
23/1/17 08:40

Браво,Никола!Гордея се с теб!!!

Публикуване на коментар

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Харесайте ни...

Изпращане на мейл адреса ви:

 
24 родопи