Областният управител Илия Илиев оспори в Административния съд  като незаконосъобразни промените в Наредбата за определяне размера на местните данъци на територията на община Кърджали, приети от Общинския съвет през месец декември, с които налозите върху недвижимите имоти и превозните средства бяха завишени чувствително. Това се казва в съобщение до медиите на Областна администрация.
В съобщението се казва още:
„При актуализирането на Наредбата са допуснати редица нарушения на административно-производствените правила, се казва в заповедта за обжалване, издадена от областния управител. А именно: при откриване на процедура по приемане, изменение, допълнение или отмяна на подобен нормативен акт, следва изготвеният проект да се доведе  до знанието на  лицата, за които евентуално биха възникнали съответните задължения , т.е. данъкоплатците. Съставителят на проекта е длъжен да го публикува на интернет-страницата на съответната институция заедно с мотивите, доклада  и предварителната оценка на въздействието. Срокът, който се предоставя на заинтересованите лица за предложения и становища по проектите, публикувани за обществени консултации, е не по-кратък от 30 дни.  Това изискване е императивно и е елемент от законовия режим за  приемане, промяна или отмяна на нормативен акт. Законодателят е предвидил, че при изключителни случаи и при изрично посочване на причините в мотивите, съответно и в доклада, съставителят на проекта може да определи друг срок за обществено обсъждане, но не по-кратък от 14 дни. След приключването на обществената консултация и преди приемането на нормативния акт, той трябва да публикува на сайта си справка за постъпилите предложения, заедно с обосновка за неприетите такива. Едва след като се изпълнят всички относими към приемания нормативен акт изисквания, проектът се внася за гласуване от компетентния орган. Така се цели осигуряването на възможност заинтересованите лица да упражнят своето право на участие в производството по подготовка на актове, засягащи законните им интереси. В случая това не е направено и правата на данъкоплатците не са защитени, както повелява Законът за нормативните актове.
Спорните изменения в Наредбата за местните данъци предвиждат данъчните оценки на недвижимите имоти, на чиято база се определят налозите, да скочат от 1,2 на 1,6 на хиляда за имотите на физическите лица и от 1,3 на 1,8 на хиляда за нежилищните имоти на предприятията. По отношение на данък МПС, промените касаят превозните средства с мощност от 74 kW до 110 kW, включително – те ще плащат 1,45 лв за 1 kW, вместо 1,10 лв както досега. В клас над 110 kW увеличението е от 1,23 лв на 1,80 лв за 1 kW.
Завишава се и туристическия данък за всички категории обекти от 1 до 5 звезди. Досега те са заплащали налог в размер на 0,20 до 1,00 лв за една нощувка. Занапред общината предлага да плащат от 0,30 до 1,20 за нощувка, съобразно категорията си“.
Припомняме, че първи 24rodopi.com писа в края на ноември за очакваните промени в данъчните ставки и новината предизвика оживени дебати в постоянните комисии, а и в социалната мрежа.
24rodopi.com
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

17 comments so far,Add yours

  1. Анонимен9/1/17 15:16

    Поздравяваме Илия Илиев с песента на група "Сигнал" "Довиждане"!!!
    От две непримирими агитки в Кърджали - на ГЕРБ и на БСП.

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен9/1/17 15:23

    Песента е "Сбогом" бе агитка

    ОтговорИзтриване
  3. Bravo na Iliya Iliev samo taka

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен9/1/17 16:19

    Илия бизим кметимиз олджак.сбогом депесе

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен9/1/17 16:19

    Поздравления! Само ГЕРБ, долу БСП-ДПС!

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен9/1/17 16:31

    когато си плащаме данъците вие "агитките" по-малко ли ще плащате или ви са промити мозъците ,че ще бъдете новите олигарси,безплатен обяд няма

    ОтговорИзтриване
  7. Анонимен9/1/17 17:11

    Едно рядко популистко изпразване на т.нар. "областен управител" като за изпроводяк! Ама нали ще се повиши данъкът недвижим имот от 1.3 на 1.8 промила и за дюнерджийницата му, та се чувства засегнат човека! И оспорва като за последно!

    ОтговорИзтриване
  8. Анонимен9/1/17 17:33

    Ако Общината ми наброи данъчната оценка преди увеличението и от 1.2 на 1.6 на НИ в който живея, аз ще платя цялата такса по прехвърлянето му. Даже мога и да направя отбив от цената/настояща данъчна оценка и пак ще съм на сметка.

    ОтговорИзтриване
  9. Анонимен9/1/17 20:14

    "Късно е,либе,за китка,
    месечинка си залезе.." стрелките се местят, въртят се изтича ти златният пясък, дори да спреш календара не можеш да спреш времето, минута е много нямаш време !

    ОтговорИзтриване
  10. Анонимен9/1/17 20:16

    То и винетките ги увеличиха от 67 на 97 лв. а пътищата са в трагично състояние - къде отидоха тези пари?

    ОтговорИзтриване
  11. Анонимен9/1/17 22:10

    Областният се готви да става депутат и се напъва да се харесва.
    Вече се хвали,че си е изпекъл работата в София.

    ОтговорИзтриване
  12. Анонимен9/1/17 22:57

    ДОБРЕ, ЧЕ ИМА ЕДИН ДОСТОЕН ЧОВЕК, КОЙТО ДА ЗАЩИТА ОБЕДНЕЛИТЕ ХОРА ОТ ГРАДА...
    А ТАЯ ПЕРКО, КОЙТО ЯВНО НЕ РАБОТИ И ПО ЦЯЛ ДЕН ПИШЕ КОМЕНТАРИ ПОД ВСИЧКИ СТАТИИ, ДА ВЗЕМЕ ЧЕСТНО ДА СИ КАЖЕ КОЛКО ПОЛУЧАВА, ЗА ДА СИ ЧЕКНЕ ЧИНЕТО...
    АДИОТО Е ЗА ТЕБ И ТЕЗИ ОКОЛО ТЕБ, КОИТО СЕ РАЗЦЕПИХТЕ...
    ВИЖ ПОСЛЕДНИТЕ ИЗСЛЕДВАНИЯ И ЛЯГАЙ ДА СПИШ...

    ОтговорИзтриване
  13. Анонимен10/1/17 00:36

    Абе питайте го тоя областен що му напускат служителите и що държи хора с пенсия и заплата още на работа

    ОтговорИзтриване
  14. Анонимен10/1/17 08:13

    Откровено аз не съм лош човек, и не обичам да мразя.Ама герберите не мога да ги дишам.Истинска елитарна пасмина от некадърници, и чиста проба простаци,нагаждачи и наглеци.Но не плюйте върху инициативата на Илиев.Защото той в момента е единствения който жалва едно хипер несправедливо ограбване на местното население.Нека изчакаме решението на Административен съд.И се моля поне там да проявя здрав разум.Информативно: За автомобила си додосега плащах около 250 лв/вярно че е много коне,ама не е нещо кой знае колко луксозен/,сега ще плащам 400 лв.И това ако не е абсурд,здраве му кажи.За апартамента не съм се интересувал, ама и там нещата едва ли ще са по-розови.

    ОтговорИзтриване
  15. Анонимен10/1/17 10:24

    DA, NAPULNO PODKREPIAM 08.13,MOJE DA E VSIAKUV,NO SAMO TOI SE OPITVA DA ZASHTITI GRAJDANSKIA INTERES!!!

    ОтговорИзтриване
  16. Анонимен10/1/17 18:00

    Тоя сайт само един коментатор ли има, който цял ден си чеше езика?... И откъде накъде ще говори от името на всички живущи в Кърджали... Щом парите не го вълнуват да вземе да плати данъците на всички жители от града, тогава да го видим какъв сайтажийски герой е....

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.