Турският президент харесвал Касим Дал и Вежди Рашидов повече, отколкото Лютви Местан. Последният би влязъл в парламента само ако му докарат избиратели с 1 200 автобуса

Партията на ислямистите се обединява с Партията на Ердоган срещу Партията на Ататюрк. Така коментират новината за съюза на партията на Местан ДОСТ и създадената от Касим Дал Народна партия „Свобода и достойнство“ (НПСД) турците в България и изселниците в Турция, обяви в студиото на Нова телевизия Илхан Андай от 24rodopi.com. Той беше поканен да коментира новината на турското държавно радио, че хората на Местан и Дал ще участват с общи листи на предсрочните парламентарни избори.
Журналистът разказа, че новината е тръгнала на 27 декември м. г. от незаконния митинг през Тюркян чешма, на който говори Лютви Местан. В Могиляне турският посланик Сюлейман Гьокче доведе и новия председател на НПСД Орхан Исмаилов. Касим Дал и досегашният председател на партията Корман Исмаилов обаче не дойдоха в Могиляне.
Ако Ердоган си има любимец сред политиците в България, които носят турски имена, несъмнено на първо място е Касим Дал, следван от Вежди Рашидов и чак тогава може да се говори за Лютви Местан. Това каза пред водещите Ани Цолова и Виктор Николаев журналистът и разказа, че между Дал и Ердоган има дългогодишно приятелство, а турският президент и известният скулптор си говорят на „ти“. Ердоган е възхитен от творчеството на Рашидов и го е адмирирал, че два пъти е бил министър на културата.
Изселниците наричат НПСД Партията на Ердоган, Местановата ДОСТ – Партията на ислямистите, а ДПС – Партията на Ататюрк.
Втората среща на Лютви Местан с Ердоган през лятото на миналата година, е обвита в мистерия. Тя се е провела в Турция и от партията на Местан побързали да качат на сайта си новината, но едва на петия ден от екипа на Ердоган позволили публикуването на снимки.
Коректна информация за случващото се около партията на Местан не стига до Ердоган, смята Андай. Ключова роля в случая играе посланикът на Република Турция в България Сюлейман Гьокче.
Гостът в студиото разкри и защо Лютви Местан е бил изключен от ДПС.
Много преди Новогодишната вечеря в така нар. „Сараи“ в столичния квартал „Бояна“, политикът от Кирковско обработвал поединично депутатите от ДПС да го подкрепят и той да спечели нов мандат като председател на Движението, дори при положение, че Доган може да посочи друг за поста. Разговорите на 4 очи започнали със старта на есенната парламентарна сесия през 2015 година, след срещи на Местан в Турция. Целта на Местан била да спечели доверието на мнозинството и да забрани на подчинените си депутати, кметове и активисти, да ходят в „Сараите“. При Доган постъпила информация, че след като постигне това, Местан щял да изтъргува ДПС на съмнителни хора и организации.
След разговори в Турция Местан наложил така нар. „Ислямистка квота“ в кандидат-депутатските листи на ДПС. 5-ма, предимно завършили религиозни дисциплини в университети в Турция, били спуснати на избираеми места, като 4-ма са влезли в парламента.
„След изборите ДПС ще има очаквания да работи и с ГЕРБ, и с БСП. Коалиция не може да има само с Обединените патриоти“, прогнозира Андай.
Той е категоричен, че партията на Местан не може да влезе в парламента, освен ако не й се помогне с 1 200 автобуса с изселници или не се приеме мажоритарна система с едномандатни райони в Турция.
Обединението на партиите на Местан и Касим Дал се налагало заради слабите резултати на президентските избори. В Бурса и Измир Федерацията „Балгьоч“ свърши добра работа, но в европейската част на Турция „ДПС мачка Местан“, заяви журналистът.
За да прескочи 4-процентовата бариера, партията на Местан трябва да се коалира с голяма българска партия, каза Андай. Той припомни, че като ракета-носител се сочел Реформаторският блок, но на същия сега не му достига около един процент, за да влезе в парламента. Ако Реформаторите се явят на изборите с Местан, ще се сгромолясат, гласи прогнозата на Илхан Андай.
Какво още каза той, вижте видеото
24rodopi.com

Share To:

24rodopi

Post A Comment:

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.