След 90 дни археологическият паметник Перперикон ще придобие почти завършен вид като уникална част от българското и европейско културно наследство. До 28 април трябва да бъдат завършени реставрационните и консервационните работи по обекта в рамките на проекта „Перперикон – минало за бъдеще" по т.нар. Норвежки фонд. Това стана ясно на нарочна пресконференция, в която участваха ръководителят на проекта Надежда Цветкова, заместник-кметовете на община Кърджали Веселина Тихомирова и инж. Катя Митовска, архитект Петър Петров, изработил заедно с екипа си проекта за реставрация и консервация, директорът на РИМ Даниела Коджаманова, която е и заместник-ръководител на разкопките на археологическия обект.
Проектът е на стойност 748 203, 60 евро.
„Планирано бе той да се реализира в рамките на 22 месеца и да приключи на 22 февруари 2017 година. Поради обжалване на решението за избор на изпълнител на консервационно-реставрационните работи на археологическия комплекс бе поискано удължаване на срока за изпълнение на проекта до 29 април 2017 година. Удължаването бе одобрено от Министерството на културата – програмен оператор на Програма БГ 08", обясни заместник-кметът инж. Катя Митовска.
По думите й към днешна дата процесът по обжалване е приключил. В изпълнение на решението на ВАС комисия е извършила отново техническа оценка на постъпилите оферти и е класирала участниците. Избраният изпълнител е „Екогеоком Груп", с който е сключен договор и в рамките на 90 дни реставрационните и консервационни работи трябва да приключат, каза Катя Митовска. Те включват югозападната част на Акропола на Перперикон. „Ще се работи без груба намеса, за да се запази максимално автентичния вид на паметника. Ще бъде експонирана средновековната кула, ще бъдат поставени и още няколко пасарелки. Предвидени са поставянето на табели, осветление и светилници с жив огън", поясни архитект Петър Петров.
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

5 comments so far,Add yours

  1. Анонимен1/2/17 18:16

    Перперикон е една без дънна яма и колко финанси е глътнал до сега.....целта май е само да се усвоят парите от нашенска си фирма

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен1/2/17 19:46

    Ха ха не само фирми.Всички знаем как е минал този проект ,не че е много добър.

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен1/2/17 19:54

    Трябва да се усвоят парите за професор Овчаров, за Юзеир от Горна крепост и за Ахмед Чолмека от Мургово - половината пари от Входа е за тях тримата.. Значи приходите са х2

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен1/2/17 20:23

    До 18,16 "Бездънна" е само глупоста ти..

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен1/2/17 21:23

    До 20.23 за крадене и комисиони в държавата пари колкото щеш,за прилични заплати,пенсии,детски,майчинства няма

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.