„Във връзка с възможно замърсяване на водите в река „Върбица”, ограничете ползването на водата от шахтовите водоснабдителни кладенци, разположени в речното корито на река „Върбица”, се казва в съобщение на Община Кирково.
Както вече колегите от 24smolian.com съобщиха, екип на Екоинспекцията в Смолян провери сигнал за замърсяване на река Голяма от хвостохранилище „Ерма река". Проверката установи, че езерото на хвостохранилището към обогатителната фабрика е замръзнало. В резултат на това отпадъчните води от дейността не могат да се утаяват преди да попаднат във водния обект. Взети са водни проби на изхода на хвостохранилището, където е заустването на отпадъчните води в реката, посочиха от РИОСВ. По разпореждане на инспекцията дейността на фабриката е преустановена до възстановяване на нормалния експлоатационен режим на съоръжението.
На „Горубсо-Златоград" ще бъде приложена принудителна административна мярка и съставен акт за допуснато замърсяване.
Вижте пълния текст на съобщението на Община Кирково:
Информираме жителите на Община Кирково, че в Общинска администрация Кирково е постъпило писмо с вх.№ ‎96-00-114/09.02.2017г. от Басейнова дирекция за управление на водите „Източнобеломорски район” - Пловдив, в което ни предупреждават за получена информация при тях за изтичане на води от хвостохранилище „Ерма река”. Във връзка с възможно замърсяване на водите в река „Върбица”, ограничете ползването на водата от шахтовите водоснабдителни кладенци, разположени в речното корито на река „Върбица”.
ВиК –Смолян, ВиК –Кърджали, РЗИ-Смолян и РЗИ-Кърджали ще извършат анализ за качеството на питейните води от водоизточниците разположени в терасата на река „Върбица”, като се вземе предвид източника на замърсяване и ще да дадат предписания за тяхното ползване от населението.
След получаване на резултатите от проведените анализи на водите в река „Върбица” и „Ерма река”, незабавно ще Ви информираме за установеното състояние.
ОТ ОБЩИНСКА АДМИНИСТРАЦИЯ КИРКОВО

24rodopi.com
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

4 comments so far,Add yours

  1. Анонимен10/2/17 13:52

    Сетиха се , да е.. ма...., Бенковски трети ден пие тая вода , ама на кой му пука. После болните от рак в района били над нормалното.

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен10/2/17 16:51

    Къде бяхте досега ?

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен11/2/17 11:01

    В други държави азбеста вече се забрани да се използва в строителството,а ние хората от с.Първица пиеме вода от азбестови тръби от преди 35 години.ВиК и Общината са за съд.

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен14/2/17 11:40

    Г-да от община Кирково,как ще стигне до обикновения човек това Ваше съобщение?.Кой ще информира населението,като кметовете по населени места не се мяркат в кметствата,може да ги намериш по кръчмите и по кафенета.Вас въобще еня ли вие за това население?

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.