Най-голямата опозиционна партия осъди случващото се като опит да се „изтрие“ основателят на турската република Мустафа Кемал Ататюрк

На фона на плана за увеличаването на властта на турския президент Реджеп Тайип Ердоган, правителство на Турция се опитва да формира бъдещето на страната и извън залите на парламента, пише вестник Politico, цитиран от агенция „Фокус“.
Миналия месец, след като парламентът най-накрая гласува за конституционните промени, които ще създадат президентска система, министерството на образованието публикува нов проект за учебен план за следващата година.
Някои от промените изглеждат безобидни: заедно с Айнщайн и Нютон децата ще изучават и известни турски и мюсюлмански учени. Но светски настроените турци изразиха недоволство заради премахването на часовете за еволюцията и за бащите основатели на държавата. Те обвиняват правителството в това, че налага своята консервативна-религиозна идеология в образованието.
Профсъюзът на учителите "Егитим Сен", който често критикува правителствената политика, е притеснен от новия проект. Според него той ще насърчи „религиозното и националистическо“ мислене, като се постави акцент върху турското национално съзнание и сунитския ислям. Междувременно най-голямата опозиционна партия осъди случващото се като опит да се „изтрие“ основателят на турската република Мустафа Кемал Ататюрк: Министерството на образованието иска да намали часовете за него и за неговия приемник Исмет Иньоню.
От Министерството защитиха промените, посочвайки, че новата програма ще представи турската история „от перспективата на националното и моралното образование“.

24rodopi.com
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

14 comments so far,Add yours

  1. Анонимен13/2/17 09:03

    Ататюрк! Ататюрк! Ататюрк! Изселниците в Турция казват: Ататюрк! Не на крадливите имами и ходжи.

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен13/2/17 09:04

    Ще промият мозъците на хората с тия ходжи крадливи!

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен13/2/17 09:48

    всички злини идват от хаджии ходжи и попове

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен13/2/17 09:56

    БЯСНО КУЧЕ...НАСИРА ПРЕД ЦЪРКОВНАТА ВРАТА/разбирай джамийската врата/!Ердоган иска да въведе агресивния''iSiD''ски ИСЛЯМ и ХАЛИФАТА в Р.Турция!За това сега на посещение в Саудитска арабия и други ШЕРИАТСКИ държави!СКРИТАТА му цел е да ЗАМЕНИ М.Н.АТАТЮРК И РЕПУБЛИКА та начело с него СУЛТАН-ат и ХАЛИФАТ!/след това може би ИСЛЯМСКА Турция да бъде приета за член на Европейския Съюз/

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен13/2/17 10:04

    Това, че една чужда медия е писала нещо, не означава, че това нещо е вярно!
    Това ми мирише гадно и на ДПС поръчка!

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен13/2/17 11:09

    Ейвалла на Ердоган, Турция върви по правилния път.

    ОтговорИзтриване
  7. Анонимен13/2/17 12:31

    ДОСТА-джии умни и велики ! Ердоган руска подлога ли е ? И той се разбира с руснаците. И то много по добре от ДПС-те!

    ОтговорИзтриване
  8. Анонимен13/2/17 14:01

    DO 12;31 Da ERDOGAN se razbira s Rusia no kato darjaven glava rabotesh za interesite na turskiya narod na republika Turcia a ne kato vashiya Dogan koyto raboti za Rusia ,razlikata e ogromno ,ediniya geroy drugiya spionin na treta strana

    ОтговорИзтриване
  9. Анонимен13/2/17 14:14

    Недейте да говорите предизборни глупости.Ердоган почита и Ататюрк и религията си. Трябва турците безверници да не погребват ходжите.Ало безверници да знаете Ататюрк също е мюсюлманин,да не си мислите, че е атеист като вас.

    ОтговорИзтриване
  10. Анонимен13/2/17 16:14

    Dasi jiv i zdrav gospodin erdogan vtoriqt ataturk na stranata...

    ОтговорИзтриване
  11. Анонимен13/2/17 16:16

    Nay golemiqt dirjaven glava Sled ataturk e redjep tayip erdogan

    ОтговорИзтриване
  12. Анонимен13/2/17 18:17

    И ататюрк и ердоган е наш.Оставете чуждите медии за провокация и омраза , пишете за нас колко още ще работим в интересите на ес

    ОтговорИзтриване
  13. Анонимен13/2/17 19:28

    TURCIQ NIKOGA V EURO SAUZA TO SE ZNAE PROSTO GO MOTAQT DOKATO IZMINE VOINATA V SIRIQ ZA DA MOGAT DA VRASHTAT MIGRANTITE

    ОтговорИзтриване
  14. Анонимен13/2/17 19:48

    Да е жив и здрав Ердоган, Турция ще си възвърне старата си сила..

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.