www.24rodopi.com

Цвета Караянчева пред 160 учители: Образованието е основен стълб в програмата на ГЕРБ, планираме двойно увеличаване на заплатите

понеделник, март 1311коментара

Акцентите в предизборната програма на ГЕРБ в сектор образование бяха представени пред повече от 160 учители и училищни директори в Кърджали от Цвета Караянчева, водач на листата на ГЕРБ и Милена Дамянова, председател на Комисията по образование в 43-то Народно събрание. „Образованието е основен стълб в програмата на ГЕРБ и вярвам, че всички заинтересовани страни – ученици, учители, родители ще се обединим, ще се хванем ръка за ръка, и ще прегърнем тази кауза. Надявам се днес да сте усетили колко сте важни за цялото ни общество. Очаквам вашата подкрепа на 26 март, за да поведем реформата и да реализираме програмата на ГЕРБ, защото тя е в подкрепа на децата ни и тяхното бъдеще", каза Караянчева. „Виждам сред вас учители с блясък в очите, истински учители-мисионери и това ми дава надежда и убеденост, че има шанс за България и за българското образование. Защото от вас зависи да имаме образование, което да изведе страната ни на правилния път и което възпитава достойни хора. Мястото на децата ни не е на опашката по грамотност, а мястото на учителите трябва да е на едно по-високо социално стъпало. Образованието е не само национален, то е основен, стратегически приоритет за ГЕРБ. По този начин ние ясно показваме ангажимента си за дългосрочно възходящо развитие на страната чрез инвестиция в младите хора. Защото качествено образование, адекватно на нуждите на пазара, се постига с квалифицирани кадри, а квалифицираните кадри ги подготвяте вие. И докато учителят продължава да е зле платен, затрупан от бумащина и лишен от свободата да е иновативен, това е трудно постижимо", подчерта Милена Дамянова.
В програмата на ГЕРБ е заложено удвояване на учителските заплати до края на мандата, подкрепа за младите специалисти в сектора, мотивация на учителите за подготовка на конкурентоспособни деца и ревизия на учебните програми. Друг ключов момент е концепцията за усъвършенстване системата на делегираните бюджети, така че броят на децата да не е с най-голяма тежест във формулата за финансиране. Предвидено е да бъдат изведени пред скоби, като отделен компонент, т.нар. условно постоянни разходи на училищата, като напр. средствата за отопление. Също така, ще се диференцират единните разходни стандарти в сектора, съобразно концентрацията на деца от уязвими групи, вида на учебното заведение и големината на населено място, квалификацията на учителите и т.н. Дамянова припомни, че през 2015 г. парламентът прие дългоочаквания Закон за предучилищното и училищното образование, но за жалост той не бе окомплектован с необходимите поднормативни актове, наредби, критерии и др. „Министрите на РБ не се справиха със задачата да въведат плавно закона в действие. Приеха се множество неприложими стандарти, които се нуждаят от пренаписване, защото противоречат на закона, и ние ще направим това с ваша помощ", категорична бе тя. За последните 2 години ГЕРБ осигури над 360 млн. лева повече за образование, като фонда за учителски заплати надхвърли 250 млн. За в бъдеще се предвижда програма за подкрепа на младите кадри, модернизиране на обучението и постквалификацията на педагозите във ВУЗ,  насърчаване на работата с деца-таланти, уязвими групи и ученици със специални образователни потребности, приобщаване на родителите и автономност на учителите. Над 120 млн лева са планирани за ремонт и изграждане на физкултурни салони. Ще се въведе национална информационна система за проследяване на отпадналите ученици, социалните помощи на семействата ще бъдат обвързани с присъствието в клас, ще се стимулират дуалното обучение, творческите умения, предприемачеството, безплатната занималня, ученическите и студентските учебни фирми, заниманията по интереси, часовете за спорт. Ще има електронни учебници, повече психолози, педагогически съветници и ресурсни учители, ще се прилагат форми за подобряване на качеството на образованието в малките училища и слетите паралелки. „Ако трябва да формулираме с едно изречение философията на реформата, то е „Равен старт и равен шанс за всеки млад човек. Защото от достъпа до образование зависят самочувствието, доходите и възможностите за кариерно развитие на младите българи", обобщи Милена Дамянова.
Купуването и продаването на гласове е престъпление
Изпрати :

Харесайте ни...

Изпращане на мейл адреса ви:

 
24 родопи