Полицията разкри 61,7 процента от извършените престъпления в област Кърджали. Това обяви директорът на ОД на МВР-Кърджали старши комисар Венцислав Момчилов, който представи  отчета за резултатите за дейността на дирекцията през 2016 г. На отчета присъстваха старши комисар Светослав Манолов, зам.-директор на ГД „Гранична полиция", окръжният прокурор Желязко Стефанов, председателят на Окръжния съд Георги Милушев, председателят на Административния съд Виктор Атанасов, председателят на Районния съд в Кърджали Ангел Момчилов, административният ръководител на Районна прокуратура в Кърджали Гергана Колева.
Интензивността на престъпността през 2016 г. е нараснала. Регистрираните 927 криминални престъпления бележат ръст с 8,6 %, а в абсолютни стойности със 74 броя. Разкрити са 572 престъпления, което представлява увеличение на разкритите деяния със 105 броя. Разкриваемостта в процентно изражение – 61.7%, е увеличена със 7 % спрямо предходната година. Разкрити са и 77 други престъпления, регистрирани предходни години.
Повече от два пъти са намалели взломните кражби. Броят им е 49 при 105 през 2015 г.
Домовите кражби също бележат спад от 94 на 55 през настоящата година. Преобладават кражбите от апартаменти. При тези кражби стойността на отнетите вещи – пари, златни накити и преносими компютри е по-висока.
Кражбите от магазини запазват броя си – 45. Отнемани са предимно цигари, малки количества хранителни стоки и алкохол.
Спад бележат и кражбите на части и вещи от МПС. Тези деяния са намалели с 18 % - от 33 на 27 през отчетната година.
Джебчийските кражби бележат ръст с 6 броя. Регистрирани са 17 подобни кражби при 11 през сравнявания период. Предмет на кражби основно са мобилни телефонни апарати. Броят на регистрираните кражби на селскостопанска продукция и животни е намален с 45 % -  от 42 на 23 през 2016 година.
Регистрирани са 22 деяния - с 6 по по-малко в сравнение с 2015 год., като преобладават телефонните измами по сценарий с "пострадал" роднина, нуждаещ се от спешно лечение, или доставка на отоплителна техника. Вследствие на проведените оперативни действия са установени лица, съпричастни към извършените деяния.
Грабежите са намалели. Регистрирани са 4 грабежа при 7 през сравнявания период. Повечето са извършени в областния център, в тъмната част на денонощието. Потърпевшите са основно жени. При два от грабежите отнетите пари и вещи са значителна стойност – скъп мобилен телефонен апарат и сума в размер на 2 800 лева. Няма грабежи с използване на огнестрелно или хладно оръжие.
Посегателствата спрямо МПС са увеличени от 8 на 10 броя през 2016 г. Шест от тях са противозаконни отнемания на МПС.


Share To:

24rodopi

Post A Comment:

1 comments so far,Add yours

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.