Уважаеми читателю, едва се удържам да не побягна към най-близката църква, да отида и да благодаря на Господ за късмета, който ни споходи. Не, не ме е напекло мартенското слънце. Да, знам, че живеем в България. Не съм получил и печалба от игрите на щастието. Но как не ме разбирате, та от двайсетина дни ние сме пред вратите на рая. Не вярвате, подсмихвате се, дори се чудите да не съм леко мръднал. Не, не съм - ами просто си пуснете телевизора и гледайте.
След 26.03. Божията благодат ще се изсипе върху главите ни. То не са безлихвени заеми, които я върнем, я не, то не са огромни заплати, които дано изплащат по карти, защото саковете ще се окажат малки, за да съберат пачките, то не са данъчни облекчения за фирмите, за младите, за децата. Абе, не знам някой дали не ни обеща и деца да ни осигури. А пък пенсионерите, ех, сега да си пенсионер, златно време идва за тях, реки от пенсии и надбавки - като се почне с коледни, великденски, байрамски и се стигне до такива за националния празник на Тамбукту. Дето се вика а дано, ама надали. И това не ни го обещава само една партия, на воля обещават всички. Обещават, а на мен ми потичат лигите от щастие.
Ето миналия ден включвам телевизора и след секунди се разплаквам от умиление. Един известен партиен лидер набързо обясни, цитирам: „как ще станем Кувейт на Европа“. Ако го е казал веднъж, как да е, може нещо да се е объркал, ала за няколко дни го използва в поне десетина предизборни клипа, значи вече готова е работата. То като се замисля не е трудно да станем Кувейт. Те нашите политици за 28 г. успяха да превърнат страната в пустиня, сега трябва просто да изкопаят нефта. Даже се виждам и аз успял съсобственик на малка петролна фирма „Чанев ОИЛ“ със седалище и рафинерия в Звиница. Стига са гледали там хората чушки за жълти стотинки ще копат нефт на поразия. Разбрах откъде един мастит бизнесмен-политик си зарежда колонките и продава на ниски цени. Няма измама тука, само гориво от недрата на Звиница. Дано покрай регистрацията на рафинерията да ми стигне времето да си резервирам някоя почивчица, за след 26.03., де. Я Хавай, я Малдивите. Вчера казах на жената да се разгледа – ей така за около месец, не повече. Не знам защо, пък тя извика на малкия, че баща му се е побъркал. Нищо де, детето поне ми вярва. Е само на три е, ала малките деца я разберат политиката повече от жените. От мен да го знаете.
И не са празни приказки, ето една партия вече почна да изпълнява обещанията си – пакетирали бобец, олийце и халвица. Ей така, от добра душа, да изкарат хората до светлото бъдеще, защото после само пържоли /телешки, тези ако вземат властта, няма да има свински, ама това са бели кахъри/. Е сгрешили партийците и сложили армаганчето в торбички с лого – ама и ние не сме хора ей, не стига, че хаир правят, а им придиряме. Е вярно де, можеше да сложат и пържолка в торбата ама пък пеят, пеят с  пълно гърло от микробуси, а знайно е, че който пее зло не мисли.
Ей така в песни и закачки си тече и тази кампания, приятели. Прекрасни програми, цветисти думи, ангажименти, рефрени, а електоратът се диви какви страхотни водачи има. Склонен съм да вярвам, че повечето от обещанията са изпълними. Ако не се краде. Ако има реална съдебна система. Ако има контрол. Безкомпромисен и тотален обществен контрол. Будно и активно общество, което да се погрижи обещанията да не са просто програма, а кауза. Познавам част от кандидат депутатите. Свестни хора, не светци, не ангели, но все пак свестни. Някои от тях мога да нарека дори приятели /и в ляво, и в дясно и след либералите/ и никога не ме е било срам от това ни приятелство. Не са давали повод за това. Вярвам и при много от вас е така.
За да дадем шанс на честните, кадърните, неопетнените - използвайте преференцията. Само чрез нея можем да отделим житото от плявата, да объркаме сметките на партийните централи. Но и след изборите ще бъдем непреклонни и безкомпромисни. При първия намек за корупция, при първата подлост или неумел ход на тези, които поемат държавата, ще излезем на улицата. И ще стоим там, докато някой плати със свободата си цената на нашите мъки и тегоби.
Във всяка една партия има честни хора, вие изберете на кого ще се доверите. Но не се влюбвайте в него и не позволявайте омразата ви към едни, да ви направи слепи за щуротиите на друг. Сега е моментът да ги накараме да работят, да им покажем, че депутатът е в услуга на своите избиратели, а не обратното. Гласувайте, защото ако не гласувате, вие помагате на онези с торбичките. Защото те организират „Пир по време на избори“ . Пир за 13,45 лв., пир с немотията на хората.
Какво нещо са нашенци. Принуден от недоимъка бедният турчин, българин, циганин, посяга към подадената му торба, с която осигурява седмица оцеляване за семейството. И благодарен отива до урните и пуска бюлетината за тези, които са му осигурили това подаяние.
Братя и сестри, там сте сами. Нищо не дължите на тези, които купуват гласа ви. Спрете за миг, замислете се и направете своя неповлиян от торбичката избор. Да гласуваш не е право, това е задължение, задължение към обществото, към децата ни, към себе си дори.
Да ви обещая нещо и аз. Обещавам ви, че независимо кой ще победи, няма да се примиря и да остана просто зрител. Ще бъда глас, който ще им се надсмива, ще вика и ще изисква. Дали не ме е страх!? Ами страх ме е, приятели. И аз като немалка част от вас завися от политиците. Обаче повече ме е страх да не загубя малкото останали в страната близки, да не загубя бъдещето на детето си. Знам, че ако сме всички заедно не могат да ни направят нищо. Заедно ние сме силни и само заедно можем да ги накараме да ни служат.
Разбира се и след тези избори някои могат да играят хорото или кючека на победата. Могат бързо да забравят какво прочетоха днес. Тогава все пак на власт ще са
„Нашите“. Могат да прекарат няколко безметежни години, уредени на някоя държавна службица. И после? После как ще погледнете децата си? Защото вече ви предупредих, не е толкова важно кого ще изберем, далеч по-важно е как ще го контролираме.
Вие ще определите как ще продължим, по примера на Ганю Балкански, героят на великия Алеко Константинов, или като едни нормални съвременни хора.
Изборът е Ваш. Той не приключва с гласуването, а започва с него.
Призовавам всеки от Вас на 26 март да упражни конституционното си право на вот.
Да подкрепим можещите, смелите, иновативните. Да използваме активно преференцията, а след това всички заедно да покажем на избраните кой е техният суверен.
Никола ЧАНЕВ
18.03.2017 г.                                                                   
Публикациите "Чанев said" са специално за 24rodopi.com
Колаж: 24rodopi.com
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

12 comments so far,Add yours

  1. zaferiyus18/3/17 09:11

    България не е нито на доган нито на Турция или на Русия. Не е и мартеничка за подаряване. Гражданите на република България могат да отбраняват страната си без отдаване на територия за 60 годишно пазене от Турция както е казал Бойко.. Единственият проблем е че Разорителите и продажниците на България трябва да се премахнат. България се продава като пица на парче.

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен18/3/17 09:30

    Браво, Чанев! Точно така е, никой никому нищо не дължи. Имали - дали. Аз също бих взел и бих гласувал за тези, които отговарят на моите изисквания.

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен18/3/17 09:33

    Не мога да повярвам на коментара на Зафериус. Май му е дошъл акъла в главата. България не е за продан, нито за търговия. Лошото е, че две големи сили се опитват да ни разкъсат на парчета и да си ни поделят. Затова на първо място не трябва да подкрепяме партията на агент Павел. После ще се оправим и с другите, претендиращи за нашата територия.

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен18/3/17 09:48

    ЗАФЕРИУСЕ, ТИ НАГЛО СЪЩЕСТВО ПРЕДАТЕЛСКО, НЯМАШ ЛИ ПО-ВАЖНИ ЗАДАЧИ КАТО НАПРИМЕР ДА ВЪзХВАЛЯВАШ "МЕСТАН АГО" КАКТО ВСЕКИ ДЕН В САЙТА НА ДОСТ?

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен18/3/17 09:50

    Всичко за изселниците се прави!!!Безплатно возене за тях.Двойно гражданство за тях.Пенсия от две държави за тях.Висок жизнен стандарт за тях.А за нас които са останали тук в България?!За нас безработица.За нас разбити пътища.За нас села с пътища даже без баластра,без вода за пиене и без вода за къпане.За нас беднотия,болести,и страдания.Изселниците ще дойдат ще гласуват и ще си заминат.И какво ще допринесат за нас?!
    АБСУЛЮТНО НИЩО.

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен18/3/17 10:18

    Мястото на националните предатели е на БЕСИЛОТООООООО. От векове насам България страда от комплексирани управници които за два сребърника са готови само и само да са продажници и мекерета.....за 27 години списъка е доста дълъг с имената на предателите......

    ОтговорИзтриване
  7. zaferiyus18/3/17 10:20

    ДО
    Анонимен 18/3/17 09:33
    Всичко което съм писал или мислил досега е за България на всички. Трябва дойде акълат на Българина и на АМУДЖАТА. Чанев много добре е писал Ясно и кратко. НЕМОТИЯТА НА БЪЛГАРИНА И ТУРЧИНА, БИ ТРЯБВАЛО И ПРЕЗИДЕНТЪТ ДА СИ СПОМНИ И В ИЗКАЗВАНИЯТА СИ ДА КАЗВА ТУРЦИТЕ В БЪЛГАРИЯ А НЕ КАТО ЧЕ ЛИ НИ НЯМА. Аз нисто за себеси не искам, Но искам моята Богата и Красива родина да се освободи от лапите на Разорителите и Продажниците.

    ОтговорИзтриване
  8. Анонимен18/3/17 10:21

    Третополовия съюз е пред разпад и ако се разпадне жал ни е на майка България...и после ще бъдем провинция на Султана а и Винету каза,ами ако развяват друг байряк

    ОтговорИзтриване
  9. Анонимен18/3/17 10:39

    Ееей, Зафере, де да беше така, както го пишеш, ама не е. Ти не искаш нищо за родината ни, а само да се признае турското малцинство, да се въведе задължително обучение на турски език, ама така както е било преди 70те години на 20 век и куп други глупости, и това искаш да стане с пряката намеса на Турция у нас.

    ОтговорИзтриване
  10. Анонимен18/3/17 10:55

    Чанев колкото и да се стараеш да насочиш хората няма да стане пич. Турчина си знае Ахмед Доган, а сега и Лютви Местан. В Кърджали положението е такова, че турците трябва да се вразумят и да спрат да гласуват за техните лъжливи, крадливи, некадърни, продажни вождове. Инак общината ще продължава да потъва в посока Диарбекир бавно, но сигурно.

    ОтговорИзтриване
  11. Анонимен18/3/17 11:25

    Triabva da ima ucilista na Turski. Tova e normalno i statut na maltsinstvo.

    ОтговорИзтриване
  12. Анонимен18/3/17 15:20

    Koga shtesi otvorite ochite be hora.Vseki politik ili vsqka partiq ve БЪЛГАРИЯ gleda svoq interes ne im se vrazvaite na tapite im igri. Te si mislqt che shte izlagat starite v selata GRESHITE POLITICI zashtoto pochti na vseki starec vnuk ili sin ROBUVA v chujbina. Mislite che tezi hora sa gotovi da glasuvat za vas "mnogo se zalagvate" igrata Shte vi go pokajem ot Evropa po evropeiski stil kak stava. Na vseki mu lipsva vnuka ili sına. Tezi hora nqma da vi vqrvat na falshivite vi usmivki a Shte vqrvat na realnite salzi na vnucite i sinovete si.

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.