Турският министър на труда и социалните грижи Мехмет Мюеззиноглу съобщи, че правителството в Анкара ще улесни престоя на българските граждани от турски произход в страната, съобщи агенция БТА, позовавайки се на истанбулски медии.
Министърът от управляващата Партия на справедливостта и развитието съобщи това на среща с представители на организациите на българските изселници, която се състоя в Истанбул.
Голяма част от изказването на министър Мюеззиноглу бе посветено на предстоящите в България парламентарни избори. Той призова сънародниците в Турция да гласуват масово на изборите на 26 март, като специално подчерта подкрепата на Турция за обединението ДОСТ, предаде БТА.
Всъщност, в последните дни Мюеззиноглу проведе срещи с изселническите лидери в Измир, Анкара и Истанбул, за които 24rodopi.com писа. И докато на първата среща изселническите проблеми по-скоро бяха фиксирани, а на втората бе изразена готовност на властта да ги разреши, то на третата вече има конкретни обещания и поставени от Анкара условия пред изселниците.
Вижте точният превод на думите на социалния министър по българските и изселнически теми:
„Основните проблеми са ясни - разрешение за работа, разрешение за пребиваване в страната (тезкере), проблема с легализацията на дипломите, проблеми с придобиването на гражданство”. 
„Да обсъдим тези теми с бюрократите и съответните ръководители на институции. Неправителствените организации да разговарят със съответните ведомства и след това да потърсим начини за разрешението им”. 
„Примерно един е придобил гражданство, но майка му и баща му не са турски граждани или пък през 1989 година се е изселил и е получил гражданство, но едно от децата му е останало в България. Съответно не е турски гражданин и не може да се възползва от здравната ни система. Тази система създаваше трудности и за това решихме всеки, който плати месечно 53 лири ще може да се лекува в Турция. Законопроектът е пред президента Ердоган и в близки дни ще бъде подписан”.
„На 26 март, гласувайки тук или в България, трябва да покажем загриженост и за по-силно бъдеще и съдбини на нашите хора там. Ние трябва да сме загрижени за всеки наш динамизъм на Балканите. Наш ангажимент е да подпомогнем братята и сестрите ни, които живеят там да вървят с увереност и сигурност към бъдещето си. Там имаме наши хора и паметници, затова трябва да сме силни. И най-важният път на тази сила е политиката. 
Динамизмът там, за да се движи паралелно с това в Турция беше основана Обединение ДОСТ. Заедно ще оформим силното бъдеще. В този аспект трябва да поставим обединяването в центъра, не трябва да се разединяваме заради дребни поводи.
Не разединението, а въпреки различните мирогледи и политически нагласи, трябва да сме единни.
Ние сме част от един велик народ. Имаме мисия да помогнем на народ, който има големи цели. Заради това по братски трябва да си помагаме”.
24rodopi.com
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

12 comments so far,Add yours

  1. Анонимен7/3/17 08:38

    Помагайте на народа а не на някакви си предатели и мекерета....предателите си имат милионииии и им са пре пре достатъчни за 9 живота....а бедния народ едвам диша и оцелява от днеска за утре благодарение на националните предатели и шарлатаните

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен7/3/17 08:40

    Най добре е и България да се командва от Султана и как за норматив ще дръпне напред,крадците и мекеретата ще бъдат наказани тогава,а нема да бъдат толерирани както беше до сега

    ОтговорИзтриване
  3. E DOBRE DE MINISTARAT E KAZAL SAVSEM NORMALNI I SERIOZNI NESHTA. KAKAV E PROBLEMAT BRE KOMSHI BUGARIN?!

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен7/3/17 09:16

    Черните пари на хикмет даъто мазагина на автогарата да се видят откаде са. И имотите

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен7/3/17 09:20

    Ще искочат много интересни неща в фирма лукс-87

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен7/3/17 09:36

    Въобще защо се позволява на Турция да взима отношение в избора на парламент в България? Нека тези които имат двойно гражданство да имат право да избират за кои избори да гласуват за тези тук или там където живеят.Привилегии повече от нас било то за пенсия,майчинство,безплатно извозване на избори което е равностойно поне за 100лв. а тук за нас някакъв пакет на стойност 12-13 лв.

    ОтговорИзтриване
  7. Анонимен7/3/17 09:58

    Бюлетина № 13 ще бъде фатална за сараите и БСП.

    ОтговорИзтриване
  8. Анонимен7/3/17 10:01

    08:38 Евалла брато,да си жив и здрав.

    ОтговорИзтриване
  9. Анонимен7/3/17 13:11

    09:58-eyvalla kardeshim da si jiv i zdrav.i umen.

    ОтговорИзтриване
  10. Анонимен7/3/17 13:48

    super evropeyska partiq sa tiq ot DOST, oshte predi starta se okepaziha brutalno..... rezilyt e pylen!

    ОтговорИзтриване
  11. Анонимен7/3/17 18:08

    Samo Erduan 6te opravi ne6tata

    ОтговорИзтриване
  12. Анонимен7/3/17 20:13

    До 13.48: Какъв резил бе, ам! Не крадат като дуписето, а дават помощи! Само обърнете внимание (и ти бе, смотаняк от 13.48) на това: За 53 лири, това са 25 лв., ти можеш да се лекуваш (не го пожелавам на никого, но всичко е за хората)безплатно. А наясно ли сте със здравеопазване, медицинско обслужване в Турция! А тука какво, дерат ни като овце със здравното осигуряване и след това плащаш като поп и накрая пак ти е ебана мамата! Така че, не търсете под вола теле, вече 25 години сме заразени с болестта ДПС! Време е да се излекуваме, па макар и с помощта на Турция!

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.