Направиха ни еднакви. Всички в един ръст, тегло, визия. Миналото зад гърбовете ни бе в бяло. В настоящето помнихме единствено цифри и имена, поставени в кръгчета и квадратчета. Така им харесвахме явно. Сътвориха милиони от нас. Бяхме им нужни. Всяка от нас знаеше, че има цел. Не подозирахме, че животът е толкова кратък.
Пътуването ни започна натъпкани в тесни помещения. Разделиха ни. Едни тръгнаха на юг, други пратиха на север, останалите поеха на запад и изток. „Какво ли се случва с останалите?”, се питахме взаимно, опрени една о друга по дългия път. Беше тясно, но бидейки заедно ни бе по-леко. Вроденото чувство на значимост ни караше да изпитваме сигурност. Тогава се случи нещо. Започнаха да ни блъскат. Вадиха ни грубо и продължиха да ни разделят. „Ей, какво правите? Ние сме едно цяло, имаме своето достойнство! Защо?”. На тези въпроси никой не отговаряше.
Настана прекрасен слънчев ден. Идваха хора, а оплюнчени пръсти ни опипваха и подаваха на всеки новодошъл. Той ни оглеждаше и се усамотяваше с нас. Галеше ни, понякога дори с треперещи ръце. С опакото на ръката се опитваха да изгладят гънките по тялото ни. Следваше взор в нас. Толкова много различни очи. В тях се четеше мъка, надежда, недоумение, омраза. Удар с острие, чертаеше кръст върху паметта ни. Някое от кръгчето, квадратчето понасяше болката. Дотук приключваше галенето. Следваше смачкване и отнасяне. Процеп и тясна кутия. „Тук всичко свършва”, ми каза приятелка. „Една я извадиха преди малко, огледаха я и я изхвърлиха. Не им хареса. Бяха смръщени”, ми разказа. Кутията се пълнеше, а вече усещахме, че сме в ковчег.
Стана тъмно. Но не и колкото в чувалите, в които бяхме вкарани после. Влачиха ни. Чувството за предопределеност ни напускаше. Хвърляха ни по пода, тъпкаха ни с крака, а накрая отпътувахме към края си.
„Пак ще опрат до нас. Нужни сме им. Ние сме единствената им възможност да се почувстват отново хора. А са същите като нас, но не го осъзнават. Сътворени еднакви, погалвани и драни, смачквани и изхвърляни. И техните спомени са в бяло. Обръщат се и виждат безцветното поле зад гърбовете си. Същите като нас, но с по-дълъг живот”, каза една колежка.
Повече не се видяхме.
Жельо МИХОВ

24rodopi.com
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

2 comments so far,Add yours

  1. Анонимен26/3/17 09:19

    Страхотно! Много точно казано! Със страхотна метафора!

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен26/3/17 19:13

    Не мога да се съглася с използваната метафора!!! Нима 6 млн. души са безгласни букви на хартия, в ръцете на на едни други 240 души?Уважаеми, български граждани, вие/ние държим съдбата си в собствените си ръце и ако някой от вас/нас има желание да членува в която и да политическа сила/партия може да го направи и ако има съответното желание да бъде част от управлението на страната ни, нека бъде малкоооо упорит и го направи или поне се опита, преди да изпадне в положение, с което прехвърля вината за собствената си съдба другимо! "Съжалявам, ако твърдейки, че всичко зависи само и ЕДИНСТВЕНО ОТ НАС САМИТЕ предизвиквам яд, злоба и агресия в хора, които много отдавна са отдали живота си на други хора или на СИСТЕМАТА да ги контролира и ръководи.И които много отдавна са се отказали да поемат отговорност за живота си, защото.......Ами просто защото така е по-лесно...."

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.