www.24rodopi.com

Цвета Караянчева в Кирково: Не сме спирали да работим за земеделците, освободихме пазара и последва скок в цената на тютюна

вторник, март 70 коментара

„Вие, земеделските производители, сте изключително значими за икономиката на региона. И не само защото сте много – над 7 000 са регистрираните земеделци в Кърджалийско и по този показател сме на второ място в страната, а защото носите доходи и осигурявате хляба и поминъка на хората". С тези думи водачът на листата на ГЕРБ Цвета Караянчева се обърна към участниците в Кръглата маса по земеделие, която се проведе по нейна инициатива в салона на читалището в Кирково – общината с най-голям брой стопани. „В законодателната ми практика като депутат в три поредни парламента винаги съм работила за това да има по-дори условия за хората, които се занимават със селско стопанство. Ще ви припомня поправките в Закона за тютюна, с които освободихме пазара и постигнахме скок на изкупните цени. Направихме така, че само животновъдите да могат да ползват пасища и мери, за да кандидатстват за субсидии, а през 2015 г., когато тежката зима унищожи голяма част от добитъка, правителството на ГЕРБ обезщети пострадалите фермери максимално бързо и на пазарни цени. Съвсем наблизо, в село Бенковски, прокарахме водопровод и решихме веднъж завинаги проблема с поливната вода. Това са малка част от нещата, които сме направили, защото винаги сме били обърнати с лице към вас. Затова днес при нас са най-добрите специалисти в сектора от кабинета на ГЕРБ министър Десислава Танева и заместниците й Цветан Димитров и Георги Костов, за да ви кажат какво предстои да направим в следващия управленски мандат", каза Караянчева.
Десислава Танева представи акцентите в програмата на ГЕРБ в отрасъл земеделие. „Ще настояваме пред ЕК за евентуална нулева ставка на ДДС за плодове и зеленчуци, за да бъдат равнопоставени нашите производители в Европа. Ще продължим да изнасяме консервирани храни и да контролираме ГМО. Категорична съм, че България е страната с най-строгия режим за отглеждане на ГМО-култури. Що се касае до СЕТА, споразумението по никакъв начин няма да засегне интересите на производителите, нещо повече – за някои от тях ще се отворят нови пазари. Танева коментира и подготвения от ГЕРБ Закон за храните, който бе внесен в 43-то Народно събрание. Тя изтъкна, че той е приет с пълен консенсус от бизнеса в хранителната индустрия, предвижда по-високи санкции за нарушителите и подкрепа за родните продукти. С него ще се гарантира 100-процентова сигурност и контрол на храните, които слагаме на трапезата си, за първи път се въвежда и регулация на търговията с храни по интернет. Танева подчерта, че програмата на ГЕРБ за следващите 4 години залага на реално изпълними неща – да спрем раздробяването на земята, да се стимулира комасацията, да се грижим за земята като незаменим природен ресурс и основно тя да е за производителите, а не да се ползва като стока за търговия. България и Румъния са страните с най-свободен режим за разпореждане със земята. Нужна е такава регулация, че тя да се ползва само за земеделски нужди, заключи Танева. Други важни моменти са въвеждането на поземлен кодекс, връщането на полските пазачи, подкрепата за малките и средните земеделски предприятия и фермите в планинските райони, запазването на пакета държавна помощ в размер на 800 млн. евро и др. „Цвета Караянчева е изключително упорит човек, тя брани лъвски вашите интереси. Щастливи сте, че именно тя ви представлява, защото вие сте най- значимата икономическа общност в региона", изтъкна Танева. На форума присъстваха производители от цялата област. Сред организаторите бе и третият в листата на ГЕРБ Дамян Кьосев, шеф на дирекция „Аграрно развитие" в ОД „Земеделие", а в залата бяха по-голямата част от кандидатите за народни представители.
Купуването и продаването на гласове е престъпление

24rodopi.com

Изпрати :

Харесайте ни...

Изпращане на мейл адреса ви:

 
24 родопи