www.24rodopi.com

160 ученици от Електрониката са карали практика в чужбина

вторник, април 252коментара

ПГЕЕ „Капитан Петко войвода" отбелязва 10 години от стартирането на дейностите за провеждане на международни практики на ученици в чужбина и работа по програмите „Учене през целия живот" и „Еразъм +". По този повод училището, съвместно с РУО, организира работна среща с представители на обучителни институции, на браншови организации и на бизнеса от Кърджали като част от дейностите по проект „Съвременни европейски форми и технологии в обучението" по  програма „Еразъм+", КД1„Образователна мобилност за граждани", сектор „Училищно образование". Основната цел на проекта е подобряване качеството и достъпа до непрекъснато професионално обучение и повишаване на квалификацията и компетентността на ползвателите чрез прилагане на нови методи в обучението, обмяна на опит в областта на професионалното образование и създаването на възможност за трансфер на добри и иновативни практики в обучението между представители на обучителни организации от различни европейски страни. В изпълнение на проекта 10 учители от ПГЕЕ участваха в две от най-големите събития, организирани от Европейската партньорска мрежа ecoMediaeurope – II-я международен Metal Congress 2016 на тема: „Следващи стандарти в образованието в професионалните училища" в град Волфсберг, Австрия, и 11-тата тематична ecoMedia конференция на тема "Иновативни стратегии в образователни дейности" в град Яш, Румъния.
В комлекс „Главатарски хан" се събраха преставители на всички заинтересовани от проблемите на професионалното образование страни - на бизнеса, на браншовите организации, експерти от Регионалното управление на образованието, директори на училища и образователни институции в града и учители. Работната среща беше открита от директора на ПГЕЕ „Капитан Петко войвода" Таня Тюркеджиева. В приветствията си към присъстващите началникът на Регионалното управление на образованието Гроздан Колев и Альоша Синабов, председател на Стопанската камара в Кърджали, пожелаха успех на форума.
Участващите в срещата бяха запознати с дейността на ПГЕЕ по програма „Учене през целия живот" за програмен период 2007 – 2013 и по програма „Еразъм+" от 2014 година до момента. Бяха представени проектите, по които е работила гимназията –международни практики на общо 160 ученици по програма „Леонардо да Винчи", проведени в Испания, Германия, Португалия и Австрия; международни обмени, в които са взели участие 30 учители от училището по програма „Леонардо да Винчи" в Германия, Австрия и Румъния; прием на двама асистенти по немски език по програма „Коменски"; международни училищни партньорства с училища от Германия, Австрия, Италия, Полша, Литва, Латвия, Швеция, Турция, Естония по програма „Коменски"; домакинство по програма „Леонардо да Винчи" за учители и ученици от Латвия и Франция, както и дейността на училището в електронната платформа eTwinning.
Втора основна тема бе Европейската партньорска мрежа ecoMEDIAeurope, част от която е и ПГЕЕ. Беше представена дейността на мрежата и възможностите за сътрудничество в нея. Двама представители на ПГЕЕ са и членове на управителния съвет на мрежата, което създава допълнителни възможности за нови партньорства между образователни институции от нашия град и от цяла Европа.
В третата част на срещата беше представен проект „Съвременни европейски форми и технологии в обучението", част от чиито дейности бе и самото събитие. Участниците в мобилностите по проекта представиха подробно работните програми на форумите,  в които са участвали - придобитите от тях умения и компетенции, както и новостите и тенденциите в областта на образованието и обучението, които бяха представени от водещи експерти в Европа и представители на Европейската комисия. Акцент беше поставен върху проблемите за повишаване на мотивацията за учене и на качествено професионално образование във връзка с новото предизвикателство в Европа  – Индустрия 4.0. Значение беше отдадено и на ролята на бизнеса в развитието на професионалното образование.
Срещата приключи с дискусия по представените проблеми, която постави нови въпроси и предизвикателства пред участниците.
24rodopi.com


Изпрати :

+ коментара + 2 коментара

Анонимен
26/4/17 15:25

Ти си Хане..! Тати

Анонимен
26/4/17 16:28

karali li?!
krali li?!

Публикуване на коментар

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Харесайте ни...

Изпращане на мейл адреса ви:

 
24 родопи