ДПС с внимание и загриженост следи оценките, анализите и коментарите за проведения на 16.04.2017г. референдум в Република Турция.
От оценките могат да се направят няколко основни извода:
– кампанията не беше равнопоставена, както в медиите, така и в различните агитационни мероприятия;
– в хода на самия референдум бяха констатирани множество нарушения на
правилата за провеждане;
– самите правила бяха безпрецедентно променени по време на
провеждането и отчитането на Референдума.
Тези изводи създават почва за реални съмнения в легитимността на проведения референдум. Резултат 51,4% „за“ промените и 48,6% „против“ показва:
– турското общество е разделено на две половини;
– предложените промени в Конституцията не получиха категорична подкрепа;
– флагрантното нарушаване на един от фундаменталните принципи на демократичната държава – разделението на властите на Законодателна, Изпълнителна и Съдебна, не получи категорична подкрепа;
– утвърждаването на авторитарен режим и политиката на потъпкване на свободата на словото и мисълта не получи категорична подкрепа.
В своя декларация от 05.04.2017г. ДПС предупреди, че референдумът:
– застрашава демокрацията, спазването на основните права и свободи, както и върховенството на закона;
– преобразуването на Кемалистка Република Турция в Султанат я прави вредна за себе си, за съседите си, за Европа и света.
Движението за права и свободи винаги е отстоявало в Европейските институции позицията, че мястото на Република Турция е сред семейството на демократичните европейски общества. Първите реакции на Европейските политици и институции след проведения референдум показват, че Турция се отдалечава от членството в ЕС.
Двадесет и пет милиона турски гласоподаватели, сред които и значителна част от живеещите в Р. Турция български граждани, категорично заявиха, че твърдо ще отстояват основните принципи на модерната, демократична, светска и силна Република Турция, основана от Мустафа Кемал Ататюрк.

27 април 2017 г.                                                 Мустафа Карадайъ

                                                                             Председател на ДПС
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

10 comments so far,Add yours

  1. Анонимен28/4/17 11:30

    Не сте прави има и много от наште,които гласуваха "да".Винаги има доволни и недоволни вие си оправете тука работите оставете там да си решат проблемите.При нас не всичко е розово.

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен28/4/17 12:00

    Абе много ми е интересно как така партия ,която е с електорат 315 000 на последните избори в България , прави такива изявления против СУЛТАНА, който има 25 милиона гласоподаватели
    На вас мога да ви кажа следното : ALAMADIM HAVASI - KALIN GELDI KAFASI

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен28/4/17 12:22

    Facilius est plus facere, quam idem. По-лесно е да направиш повече отколкото същото като преди. Референдуми, избори и и требва да се назоби еректората , а за тази работа да вземеш от паницата на кемалистите и да го дадеш на анадолците - Тя не е много сложна тази наука - врякай по митинги, плюй Аврупата, хвърляй по някой цитат на арабски от Корана.Саудите да броят парите, Реисът знае как става с гласовете...
    По текста на декларацията - турското общество не е разделено на две а на три ако се броят кюрдите, на които все повече ще се чува думата -така както всяка вечер на кратки вълни можете да се чуят предавания на кюрдски от Рожава, американците още от времената на Свободна Европа явно ги знаят тез работи...
    Саудите добре си препират парите в Турция, като са научили турците сега ги поучават на едно от най-старите арабски открития- Сел гидер - кум калър -Реис, за какво са ти европейски гламавщини, разделения на властите - да плащаме на три места, вместо на един Дост Реис и верните му анадолци.
    Турция на юг вече граничи само с Асадовият Алауитистан, руско американски Кюрдастан, и с Алкайда в Идлиб,ако и да не са го нарисували още на картите. И правилно не са го нарисували , да не го видят Ердовите мюмини, че как ще го избират за президент 2019.

    – преобразуването на Кемалистка Република Турция в Султанат я прави вредна за себе си, за съседите си, за Европа и света.
    Напротив точно като Ердоганат все има две-три държави и държавици за които да е полезна - я някоя в Америка или по бреговете на Средиземно море, я из пустините на Арабия...

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен28/4/17 12:57

    Това ли Ви остана като проблем бе ДПС, какво си мислите, че правите?Защо не правите неща, които да ни накарат да се чувстваме европейци. Аз като един от многото кърджалийци съм по-близо до Турция отколкото до Европа. Така мисли и мнозинството да знаете, това което твърдите за нашите хора в Турция не вярно, много от тях подкрепят промяната. Към администрацията да кажа също - и да публикуваш и да не публикуваш моето мнение да знаеш, че бъдещето на България е прякозависима от Турция, не от Европата, в което ще се убедиш много скоро...

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен28/4/17 13:14

    Ne se mesim v vatreshnite raboti na chujdi darjavi i narodi

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен28/4/17 13:54

    Do 12.30 ey gospodine aj si ot sobstvennata 4iniya i nedey da posyaga6 na 4ujda panitsa 6toto moje dase popari6 ri4i4kite anadi mu arkadasim. i taka 4e nikoy nyama pravo dase me6i v vitre6nite raboti na drugi dirjavi.

    ОтговорИзтриване
  7. Анонимен28/4/17 17:22

    Вече оставихте електората си ,което се топи като мартенски сняг и трьгнахте да рещите проблемите на Турция. За тях не мислете мислете за хората които льжете от 27 години. Незаменими , здраво сте хванали кокала, власта от бащата на сина това сте вие ДПС.

    ОтговорИзтриване
  8. Анонимен28/4/17 21:07

    Една е истината който е на власт за да не изгуби кокала прави далавери в която и страна да е
    KECI KOYUNA MANA BULARMIS

    ОтговорИзтриване
  9. Анонимен28/4/17 22:34

    Yasasin TURKIYE

    ОтговорИзтриване
  10. Анонимен29/4/17 00:51

    А ДОСТ какво ще ви направи мислите нищо..нашта партия е ДПС ДПС ДПС това трябва да им ясно нашия руски народ оставете тази завист.................

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.