На близо 90 трилиона евро са оценени инвестициите в световен мащаб през следващите 15 години за финансиране на дейностите за реализиране на целите за постигане на Парижкото споразумение и на Програмата за устойчиво развитие 2030.
Това обяви евродепутатът от Алианса на либералите и демократите в Европа Неджми Али по време на ръководената от него сесия на Форума на Европейския парламент по финансови услуги. Българският представител е член на Управителния съвет на Форума. Той се състои от депутати в Европейския парламент, които са членове на Управителен съвет, и представители на европейската финансова индустрия. Форумът организира събития ежемесечно. На сесиите присъстват и представители на потребителски групи, банковия сектор, финансови институции, органи и регулатори, както и представители на екипите на комисарите от Европейската комисия.
При дебатирането на темата “Съюз на капиталовите пазари: Раздел за устойчиви финанси” присъстваха: Тиери Богати - ръководител на департамента за Социално отговорно инвестиране в инвестиционния фонд Амунди, Франция; Мирко Герхолд - изпълнителен директор и ръководител на Дългови капиталови пазари в Комерцбанк/ Германия; Мануел Люин - началник Отговорни инвестиции, Застрахователна група - Цюрих; Гийом Праш - изпълнителен директор, Better Finance - Европейска федерация на инвеститори и потребители на финансови услуги; Вилемийн Велдегаар - съветник с ресор Отговорно инвестиране и Управление в MN (Пенсионна и социална застрахователна агенция)/ Холландия; Майкъл Уилкинс - управляващ директор в S&P Global Ratings, Лондон.
„През последните няколко години устойчивият финансов импулс се ускори в значителна степен благодарение на предприетите международни и национални действия, както и на различни частни инициативи. Все още обаче са необходими значителни инвестиции както в световен, така и в европейски мащаб за постигане на нисковъглероден растеж.
Съюзът на капиталовите пазари (СКП), като част от третия стълб на Инвестиционния план за Европа, има важна роля за стимулиране на икономическия растеж и осигуряването на работни места, включително заетостта сред младите хора. Целта на СКП е да се осигури по-добра връзка между натрупания финансов ресурс и инвестициите, както и да се подкрепи европейската финансова система чрез засилване на частното споделяне на риска, предоставяне на алтернативни източници на финансиране и увеличаване на възможностите за инвеститорите на дребно и институционалните инвеститори. Премахването на пречките пред свободния поток на капитали през границите ще подпомогне икономическото сближаване и смекчаване на последствията от икономическите сътресения, укрепвайки по този начин Икономическия и паричен съюз. Това от своя страна ще направи икономиката на ЕС по-гъвкава”, посочи Неджми Али.
По думите му, дискусията на Финансовия форум е възможност да се обсъдят евентуалните решения на Европейския парламент за пренасочването на необходимите инвестиции за преориентиране на ЕС към нисковъглеродна икономика, както и за осигуряване за икономически растеж, съвместим с опазването на околната среда.
„Целта на устойчивото инвестиране е включване на екологични, социални и управленски подходи в инвестиционния процес. Капиталовите пазари и частните инвеститори следва да играят съществена роля за мобилизирането на инвестициите в устойчиви технологии, приложения и инфраструктура, като дадат своя принос Европейският съюз да постигне целите си по отношение на климата и околната среда.
Извършването на реформи за постигане на устойчиво финансиране е необходимо, за да се подпoмогнат инвестициите в чисти технологии и тяхното внедряване”, посочи Неджми Али.
В продължилите два часа дебати, представители на европейската финансова индустрия отговаряха на седем въпроса в областта на устойчивото финансиране, подготвени от ръководителя на сесията Неджми Али.
„Успехът на Съюза на капиталовите пазари може да бъде гарантиран само ако държавите-членки са решени да работят за премахване на необоснованите национални бариери пред свободното движение на капитали. Националните разпоредби често са по-рестриктивни от тези на ЕС и в някои случаи вредят на трансграничните инвестиции.
По-доброто регулиране, намаляването на административната тежест за участниците на пазара и опростяването на съществуващото законодателство ще помогнат на СКП да реализира своя потенциал”, категоричен бе българският евродепутат в края на сесията.

24rodopi.com
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.