Предстоящият референдум в Турция за разширяване на президентските правомощия предизвика дълбок разрив между турците в съседна България, хванати в борба за контрол между София и Анкара.
С връзки, датиращи от османски времена, малцинството от 700 000 души съставлява 10% от населението на България – това е и пропорционално най-голямата общност на родени в страната мюсюлмани в членка на ЕС. Мнозина от тях имат двойно гражданство и роднини и в двете държави.
Появяват се обаче страхове, че разрастващият се дипломатически спор, заедно с възхода на антиимиграционния национализъм в България, може да наруши мирното съвместно съществуване.
Българският мюсюлманин Шукри Хюсеин казва, че се притеснява от това спорът да не го изправи пред невъзможна главоблъсканица.
„Ако двете държави са в конфликт, то тогава аз няма да мога да ходя там или да се връщам“, казва 72-годишният мъж от малко село в област Кърджали, където са по-голяма част от турците в страната.
Напрежението избухна, след като София обвини Анкара в „намеса“ в изборите миналия месец, като открито е оказала подкрепа за партията на турското малцинство ДОСТ, която наскоро се отдели от установеното вече Движение за права и свободи (ДПС). Въпреки че ДОСТ не успя да спечели места в парламента по време на изборите през март, събра впечатляващите 22% в област Кърджали в сравнение с 43% за ДПС.
Турският референдум на 16 април, целящ да осигури широки правомощия за президента Реджеп Ердоган, се превърна в основен предмет на спора. Докато ДОСТ подкрепя амбициите на Ердоган, ДПС призовава хората да гласуват с „не“.
Дългогодишният лидер на ДПС Ахмед Доган разкритикува Ердоган, че се опитва да превърне Турция в „султанат“.
„Ердоган иска да получи неограничена власт. Референдумът е заплаха за демокрацията“, заявиха в изявление от ДПС.
„Турският референдум и скорошната поява на българските националисти изостриха натиска върху турската общност и играят в полза на лагера на Ердоган", заяви пред Агенция Франс прес политическият експерт Антонина Желязкова.
Според ново проучване, извършено сред 1200 български мюсюлмани, популярността на Ердоган е висока и Турция се състезава по популярност с Германия, която също е дом на голяма общност български мюсюлмани.
Според автора на изследването Евгения Иванова тенденцията върви редом с „мюсюлманския страх“ от възхода на крайнодесните "Обединени патриоти", които завършиха трети на изборите през март.
Националистическото обединение използва спора с Анкара, за да стимулира подкрепата си, протестирайки срещу Ердоган, мюсюлманите и мигрантите по време на своята предизборна кампания. През миналия месец привърженици на "Обединените патриоти" блокираха ключов пропускателен пункт на турската граница, за да предотвратят връщането на етнически турци в България, искащи да гласуват на изборите.
Всичко това допълнително засили усещането за несигурност и недоверие в населените с мюсюлмани села и градове в община Кърджали. Много от местните там отказват да говорят с журналисти.
„Хората се страхуват... Никога преди не сме били толкова притеснени за идването на власт на националисти в България“, казва кметът на град Джебел Бахри Юмер. Според него антимюсюлманската реторика връща горчиви спомени за натиска по време на комунистическия режим в България, по време на който турците са принудени да приемат славянски имена като част от принудителните асимилационни политики в страната. След падането на Желязната завеса те си връщат арабските имена и мнозина получават и българско, и турско гражданство.
За кмета, който наскоро преминава от ДПС в ДОСТ, близките връзки с Анкара са от съществено значение както от културна, така и от икономическа гледна точка.
„Турците страдат много по време на вълните на асимилация и експулсиране“, казва той. „Всичко, което искаме, са нормални отношения с Турция – икономическа сила, която може да инвестира в нашия поставен в неизгодно положение регион“, казва Юмер.
Някои наблюдатели, включително и социологът Боряна Димитрова, предупреждават, че заплахата от национализъм и бедност създава тенденция турската общност „да се изолира“ и „да се оттегли обратно при своите традиции“, приближавайки се до Ердоган.
Но според Шинаси Сюлейман, кмета от ДПС на община Кирково в Кърджали, би било „преувеличение да се каже, че българските турци обичат Ердоган“.
„Имаме биологични връзки с Турция, но те не трябва да се бъркат с подкрепа за Ердоган“, каза той пред АФП.
Анализ на Весела Сергева и Диана Симеонова от агенция „Франс прес“. Преводът е на Бгнес.
24rodopi.com
На снимката: Джамията в село Бойно
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

25 comments so far,Add yours

  1. Анонимен11/4/17 13:12

    Ердоган е за пример на целия свят, не само за България, а това че се играе отскоро с млацинствата в България ще пострада само България, но и нея вече я няма, така че ще страда народа, защото това си го заслужава. Един народ загубили култура, бит, обичаи, минало (не това което русднаците ни вдъхнаха преди 100 г. а преди него), то той е обречен на изчезване...
    Така че никой да не вини Ердоган, той по-скоро спомага за този процес на пречистване на обществото от паразитите в него...

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен11/4/17 13:26

    Ердоган е вожд на турския клон на мусюлмански братя, организация която са я проектирали англичаните в Египет за да парират зараждащите се просветски антиколониални движения. Вчера гледах по турска телевизия как са основали АК парти и дори и ислямиста Ербакан го показаха как обяснява че Ердоган го засилват в политиката американците. От северна България съм и понеже дядовците ми са знаели турски и аз го понаучих базисно от едни съселяни а после го донаучих. Имаше една Шенгюл, брат и, дядо и правеше много хубава ракия, младите се изселиха в Измир ли. Не мога да си ги представа да избират Ердоган обаче той и сам може да се избере . Вчера като го гледам той е наркоман за власт. В Турция немусюлмани вече почти нема, затова ислямистките коментатори вчера злорадстваха за атентатите и плюеха по Сиси. То си е верно, Египет е пренаселен и ако и там пак дойде на власт некой като Ердоган не ми се мисли но е възможно ислямските братя може да прогонят много копти, и този път наистина ще трябва да ги подслоним в Европа, едва ли ще ги приемат Саудити или Ердогановата сатрапия...Не им вярвам за преврата, американците просто пробваха да ги вкарат в гражданска война с този псевдо преврат, ако Ердо е бил целта десетократно да са го отстрелели. Това му признавам че предотврати гражданска война. След десет години ще му се кланят като на Ататюрк, направи епоха не може да му се отрече, Но е жесток и безотговорен тип само като му гледаш по митингите ту озъбената, ту ухилената физиономия и на човек почва да му домилява и за европейските лицемери, дето ще има да ги изнудва грузинският султан, суратсъз е, . Сон пишман файда етмез, Бих му предложил лозунга - гласувайте против мене, стига да можете без да си изпатите....,Едва ли ще е много лесно при този по ако ме питате, но този ще преброи точно толкова евет колкото му трябват , че и на митинг ще накара да му благодарят, да рече човек - Насъл саър олдум рахатладъм...

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен11/4/17 13:31

    Ердоган е за малоумниците, да му вярват и да си мислят, че прави нещо.Всички млади и интелигентни турци е Турция ще гласуват с НЕ, а онези със забрадките и разни ислямисти с ДА.Турция е на Кемал Ататюрк не на Ердоган. И колкото повече хора го разберат, толкова о добре.Светската Турция, ще влезе в Европа, ще се развива и прочие, а ислямиската държава Турция, ще умре.Ще се разцепи и ще изчезне.

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен11/4/17 13:50

    Настанало е Време разделно ....

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен11/4/17 14:53

    Asimiliranite şte glasuvat ne.Turtsite i müsülmanite da.

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен11/4/17 15:17

    Diktatorıt Erdo otvori izbiratelnite sektsii v çujbina 15dena predi izborite,za da mogat izbiratelite da glasuvat.Demokratiçnite bılgarski upraviteli otvaryat 35 sektsii za350 000 duşi za 12 çasa.Koy e diktator,koy e demokrat.

    ОтговорИзтриване
  7. Анонимен11/4/17 17:29

    ТОВА е Втори възродителен процес. продължение на първия. забранена беше думата турци, мохахамеданци бяха, сега се забранява думата турци в турция, махат от всякъде съкраштението “ТС“. хората са прекалено неграмотни и не виждат нищо. и прекалено много хора им пречат да не виждат и получават няколко стотинки. подкрепят местан един “лидер“който се криеше когато му се решаваше съдбата в София.

    ОтговорИзтриване
  8. Анонимен11/4/17 17:34

    Срам ме е да чета коментари за демокрация от хора коита не познават демокрацията.да гласуваш не е демокрация.

    ОтговорИзтриване
  9. Анонимен11/4/17 17:37

    РЕФЕРАНДУМИ с тези цели са забранени в конституцията на ФРГ. (федерална република германия)

    ОтговорИзтриване
  10. Анонимен11/4/17 17:52

    Рамо до рамо сме до нашия вечен лидер Ердоган при който има закони и равноправие и развитие.След като България неможе да ни осигури очакванията и закона в България се прилага само за дребни нарушения от страна на бедния ни народ и затова че такива като агента павел крадците на милионите не се наказват затова НИЕ ТУРЦИТЕ ИЗЦЯЛО СМЕ С ЕРДОГАН И С НЕГОВИТЕ ЦЕЛИ

    ОтговорИзтриване
  11. Анонимен11/4/17 17:52

    Рамо до рамо сме до нашия вечен лидер Ердоган при който има закони и равноправие и развитие.След като България неможе да ни осигури очакванията и закона в България се прилага само за дребни нарушения от страна на бедния ни народ и затова че такива като агента павел крадците на милионите не се наказват затова НИЕ ТУРЦИТЕ ИЗЦЯЛО СМЕ С ЕРДОГАН И С НЕГОВИТЕ ЦЕЛИ

    ОтговорИзтриване
  12. Анонимен11/4/17 18:50

    Напротив Радев дели народа!!!

    ОтговорИзтриване
  13. Анонимен11/4/17 19:33

    Радев не дели народа а напротив като Ердоган държи на законност и справедливост.ние съвестните турци можем да си признаеме че такъв президент не е имало България и редно да се спрат тези които не са живял и в България през последните 3 месеца от държави извън европейския съюз да нямат право да гласуван

    ОтговорИзтриване
  14. Анонимен11/4/17 19:33

    Радев не дели народа а напротив като Ердоган държи на законност и справедливост.ние съвестните турци можем да си признаеме че такъв президент не е имало България и редно да се спрат тези които не са живял и в България през последните 3 месеца от държави извън европейския съюз да нямат право да гласуван

    ОтговорИзтриване
  15. GOSPODINN NIKOYSIII DOGANNN SENINN HESABINA BUNLAR YAZILIYOR BUNLARR KIMINLE DANS ETTININ HABERIN VARMII

    ОтговорИзтриване
  16. Анонимен11/4/17 20:57

    До сьвесния турчин, ти преживя ли вьзродителния процес,престани вече.

    ОтговорИзтриване
  17. Анонимен11/4/17 21:41

    Ердоган и неговите слуги да не се месят вьв вътрешните работи на Р.България!Като етнически турчин,мисля че изразявам мнението на голяма част от ТУРЦИТЕ живеещи в България/само български граждани/искаме радикалният ислям и ердоганисти да не се допуснат в страната!Който иска ИСЛЯМСКА ТУРЦИЯ И РАДИКАЛЕН ИСЛЯМ да си върви в ислямска турция на ердоган след 16.Април 2017 година!!!

    ОтговорИзтриване
  18. Анонимен11/4/17 21:43

    Не живея в Ердоганска Турция и няма как да имам мнение за цялата система в Турция,но за ДОСТ в България мога да кажа,че съм силно разочарован от тях.За вбъдеще впечетлението ми мнението ми едвали ще се промени.

    ОтговорИзтриване
  19. Анонимен11/4/17 22:44


    То в Джебел скоро уроци по демокрация може да има , които да се дават на Германия, Холандия и т.н :))) малко смешно става вече :) който може да мисли и който е чел ще разбере!

    ОтговорИзтриване
  20. Анонимен11/4/17 23:24

    Kırcaali ne e vıtreşna rabota na Bılgariya.

    ОтговорИзтриване
  21. Анонимен12/4/17 07:15

    До 20.57
    Разбира се че сме изживели възродителния процес и от там ни идва омразата към вашия аген павел и другарите му, бившите продадени комунисти шалварорезачи които не са българи а бяха уж от турско потекло и точно тези ороспу чоджуклари ни тормозиха най много и днес точно те пак се гаврят с нас народа с техните крадени милиони и такива гйотверени като теб ги подкрепят и законите в България не ги достигат тия предатели и затова казваме ще ВЪРВИМ РАМО ДО РАМО С ЕРДОГАН ЗАЩОТО ПРИ ЕРДОГАН ИМА ЗАКОНИ И РАВНОПРАВИЕ И РАЗВИТИЕ

    ОтговорИзтриване
  22. Анонимен12/4/17 08:09

    Za golyama i razvita Turtsiya razbirase ce DA

    ОтговорИзтриване
  23. Анонимен12/4/17 10:21

    Хората които едно време запечатваха джамиите сега станаха имами.

    ОтговорИзтриване
  24. Анонимен12/4/17 11:27

    От 16 април 2017 година Балканите няма да са същите.Ще се спусне нова Желязна завеса между Изтока и Запада и тогава ще паднат маските от лицата на хората и всеки за себе си ще поеме по своя път .Всеки за себе си ще направи равносметката на живота си,защото времето ще се промени и тогава ще тръгнем на Запад ,защото там са нашите приятели и взели подкрепата от тях ще бъдем по силни от преди .Вярата в доброто на утрешния ден ще ни направи по твърди от скала.Ще устоим на поривите на бурята .

    ОтговорИзтриване
  25. Анонимен12/4/17 13:40

    Жив е той жив е,
    и е лидер на всеки бедстващ
    наричат го диктатора Ердоган
    на митинги с подкрепа 6 милиона има той
    жалки жалки си станаха лидерите уж велики
    Алманята БИТТИ Америка ГИТТИ
    САМО ЕРДОГАН,ЕРДОГАН Е ДНЕС
    ВЕЛИКИЯ И НЕПРЕКЛОНЕН ЛИДЕР
    ЛИДЕР НА ВСИЧКИ БЕДСТВАЩИ И НАРОДИ

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.