Единствената запазена в оригиналния си вид Барутчийница на Балканите се намира в град Ардино. Обявена за недвижима културна ценност, тя може да бъде видяна в двора на Историческия музей. Построена е през 18-ти век, най-вероятно едновременно със сградата на днешния музей, по възлагане на османското управление. През 2013 г. в рамките на проекта „По Дяволския мост – към райските пътеки към Ардино" е изцяло реставрирана, консервирана и отворена за посетители. Експозицията в нея включва стари пушки, саби, ками и други оръжия от Османския период и с всеки изминал ден привлича интереса на все повече туристи и гости на общината.
„Барутчийници са се наричали местата, където се е произвеждал или съхранявал барутa в пределите на Османската империя. Първите  барутчийници са изградени по времето на Султан Баязид ІІ (1481-1512 г.). Барутчийниците се превръщат в едно от най-важните съоръжения в пределите на Империята", започва беседата си уредникът на музея Танер Чобанов.
Една от революционните идеи на османците е изграждането на множество по-големи и по-малки барутчийници в пределите на империя, вместо да съсредоточат цялото производство на едно място. Идеята е продиктувана от възможността при възникване на размирици, въстания или бунтове единиците, разположени на съответната територия, да се противопоставят самостоятелно, бързо и ефективно.
Първоначално производството на барут е в малки количества, главно за нуждите на артилерията, но след като в османската армия главно еничарите и спахиите били въоръжени с огнестрелно оръжие възниква необходимостта от създаването на по-мащабни съоръжения за производството на  барут, а и за тяхното съхранение. При производството му имало едно подразделение с човек, който отговарял  за производството, съхранението и доставянето на барута.
Гюнер ШЮКРИ
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

2 comments so far,Add yours

  1. Анонимен3/4/17 21:09

    Барутчийница?, дрън дрън на теркелета, вътре в това мазе колко стока и материал ще се събере, боеприпаси или аскер които да извършва производствена дейност. Така им оттърва на сегашното поколение да го нарекат барутчийница, да стряска посетителите които не са повече от 50 на година по статистически данни за приходите от музейна входна такса. Това избенно помещение най вероятно е било използвано за арест на провинилия се турски аскер.

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен4/4/17 08:41

    В крепостите на Димотика и Кавала също има запазени барутчийници. Обаче те не са на Балканския полуостров. Балакнаския полуостров включва община Ардино и се разпростира от с.Стояново до с.Кобиляне. Най-много може да стигне до с.Кьосево. Така е според учените ардински глави.

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.