www.24rodopi.com

Върви народе, възроден, пий до дъно - мятай гюбек!

сряда, май 243коментара

Пълният член е винаги отзад

Като наближи 24 май и се започват традиционните изследвания колко сме грамотни. Разбира се винаги се опира до члена. До пълния и краткия. Анализите сочат, че огромна част от нашенци не знаят къде да го поставят. И тогава за сетен път назрява идеята за опростяване на езика, демек отпадане на някои норми. Защо? Защото вместо да се ограмотяваме, по-лесно би било да не затрудняваме неграмотните. Опростяване за простите, които стават все повече и повече, а образователната система скрибуца.
Простата истина е, че всичко започва с това – пълният член е винаги отзад.

Надежда № 15 800

Бъдещето на Източните Родопи е в цифрата 15 800. Това не е броят на европроектите. Зад нея се крият имена. Имената на всички ученици в област Кърджали. Новата смяна. 1 213 от тях вече завършват. Животът ще ги пръсне по всички точки на земното кълбо. Неминуемо. Радостното е, че някои ще останат, други пък ще се върнат-задължително очукани от живота, но с изграден характер, мнение, богат опит, който да приложат по родните места.
1 213 абитуриенти ще се явят на държавния зрелостен изпит по Български език в региона. И тази година най-много желаещи сред дванадесетокласниците има за втори изпит по Биология и здравно образование-459 ученици. 52-ма абитуриенти ще се явят на Математика, 18 на История и цивилизация, 4-ма са избрали Физика и астрономия, 326 География и икономика, четирима ще покажат наученото по Химия и опазване на околната среда, десет абитуриенти са избрали Философски цикъл. 146 зрелостници ще се явят на изпит по английски език, 40 на немски, трима на френски.
За първи път през тази година абитуриенти ще имат възможност да положат държавен изпит за придобиване на степен за професионална квалификация, като 174 ученици в региона ще се явят на него.
Това са цифрите преди първото голямо изпитание след прощаването с класната стая.
459 мераклии за изпит по биология и здравно образование?! За поредна година. Изводът-или е най-лесният предмет, или има огромен брой желаещи да станат медици, ако продължат на следващо образователно ниво с избрания предмет. Като знаем обаче какъв е недостигът на кадри в здравеопазването, то май отговорът е ясен.
Да са живи и здрави и успех!

Книги, театър, музеи – забрави, пура и уиски – символ на култура и просвета

Родопчани не обичат да четат, ходят рядко на театър, а в музей вероятно не са стъпвали от ученическите си години. Това е картината на културния живот в планинския регион.
Едва 235 на 1000 души са посетили музей в рамките на година в Смолянско, а 194 на 1000 пък са посещенията в библиотеки, сочат данните на Института за пазарна икономика. Посещаемостта е три пъти по-ниска от средната за страната.
10 800 родопчани са ходили на театър в рамките на година.
150 на 1 000 души посещават театрални спектакли в област Кърджали при 302 на 1 000 средно в страната. Един на всеки 4,5 души в региона пък е стъпвал в библиотека за година. Любителите на книгите са двойно по-малко спрямо средните показатели за страната. 88 от 1 000 кърджалийци са посетили музей в региона при 664 на 1 000 за страната.
Изводът: В Родопите културният живот куца.
А един министър на културата, че и на квадрат, успя да предаде друго значение на чашката уиски и пурата. В културен смисъл, де.

Къде се губи членът?

Ученичка снима всичко случващо се в час с телефона си. Информативният поток върви към нейна приятелка, както и чат между двете, а всичко е изтекло в нета. Нито и дума в онлайн мохабета за нещо, свързано с предаваните знания. Скука между четири стени, но вкарана в „сеир кутийка”. Еднообразие, разпространено в мрежата от кърджалийско, иначе елитно школо. Нещо нормално за всяко едно училище в страната. Телефонът е най-важното пособие за съвременния ученик. Без него, мъка майка. Пък без нет, „фаркт, фаркт”, както се опита да обрисува тегобите си, оприличени с „инфаркт”, мургав ученик във Фейсбук(ата).
„Някъде след осми клас голяма част от учениците губят всякакъв интерес в училище. Най-трудното е да бъде овладяно вниманието им и концентрирано в съответната дисциплина. Значението на образованието изчерпва смисъл вероятно когато те вече си дават сметка, че и без учене са постижими нещата, към които се стремят, наблюдавайки заобикалящия ги свят. Тук вина има цялото общество, което изгради свои глинени, но ярко оцветени кумири, своя ценностна система, в която извади като водещи най-отвратителните черти на човешката природа. Вероятно и учениците тогава виждат силата на парите, които не винаги се печелят с много труд, но пък неминуемо печелят битките в живота”,  обяснява учител с дългогодишен стаж в едно от водещите учебни заведения в Източните Родопи.
„Масовото затъпяване е процес, започнал не само в България. Той се наблюдава дори и във водещи икономики. Говорим за следване на модели, които не изискват никакви по-специални умения.  Защото е по-лесно. Психиката навиква на опростени, дори елементарни образи, които охарактеризират живота като цяло. Смисъл не се търси в нищо, идеята е просто да се използват всички блага по възможно най-лесния начин. Сблъсъкът на подобно мислене с реалността винаги води до срив, а подобни сътресения почти винаги са предпоставка за употребата на алкохол и наркотици”, пък анализира психолог.
„Аз познавам трима, които са си купили диплома за висше образование. Защо трябва да се мъча и да отидат толкова много пари за няколко години? Когато ми потрябва ще си купя. Единият бил чел Паулу Коелю, другият Иван Вазов. Да, ама 7-мицата от Бавария не се купува със страници”, твърдо е убеден единадесетокласник от Кърджали.
„Всяко едно постижение на човечеството е постигнато чрез надграждане на знанията. В момента не бихме ползвали тези технологии, ако човечеството не ползваше писменост. Изначалният път към успеха. Това се опитвам да втълпя на децата. В момента, в който го разберат, те вече ще са успешни в живота”, категоричен е учител от Родопите.
Пълният член винаги се поставя отзад. Въпрос на образование е как ще се възприеме съветът. Иначе, мъка… „фаркт, фаркт”. А, и остава купонът по баловете с тресене на задни части в ритъма на кючеци, напоени с доволно количество „виски”.
Жельо МИХОВ,
24rodopi.com

На снимките:
Газ, към живота!
„Любима марка”, а как ли се пише „семеЙство”?
„Говори на БГ мишок”, брех и просвета, в парка!

Паметник на Иван Вазов в двора на рушащо се школо. Какво ли щеше да напише, ако бе жив Патриархът?
Изпрати :

+ коментара + 3 коментара

Анонимен
25/5/17 01:17

Това не сме народ,не сме "държава",а какво остава за този наш очукан "град"...

Анонимен
25/5/17 09:19

в члена е истината !
пише жена !!!

Анонимен
25/5/17 20:22

Pod igoto...nova seria na velikolepnia vek...

Публикуване на коментар

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Харесайте ни...

Изпращане на мейл адреса ви:

 
24 родопи