Министърът на външните работи Екатерина Захариева предупреди турския посланик у нас Сюлейман Гьокче да внимава къде ходи и какво говори.
В пространно интервю за всекидневника „24 часа“ министър Захариева отговаря и на въпроси, свързани с проблемите в българо-турския диалог.
„Изборите минаха и се надявам на успокояване на нещата. Не бива двустранните отношения да бъдат използвани и да бъдат залагани в предизборни кампании. Но се случи. Надявам се, че това ще остане в миналото. Турция е най-големият ни съсед, наш съюзник в НАТО и сред най-големите ни икономически партньори.
През годините сме минавали през различни фази в отношенията, от няколко години отношенията се развиват много добре, Турция е приятелска страна. Тя поема изключителна тежест - и финансова, и организационна, по отношение на бежанския поток и никой няма интерес от обостряне на отношенията - нито България, нито ЕС, нито самата Турция. Това, което казах и бих повторила, е препоръката ми към турския посланик в София да бъде по-мек в изказа си и да внимава какво казва пред медиите. Както и къде ходи по време на предизборни кампании. Трябва да си внимателен, особено когато си пратеник в приятелска страна. Защото има чудесни отношения между нашия премиер и техния президент. Външният министър на Турция бе сред първите, който ми се обади най-приятелски, за да ме приветства след назначението. Наред с външните министри на Гърция, Румъния, Македония, Швейцария, комисар Могерини...“, твърди пред „24 часа“ министър Захариева.
На репортерския въпрос „Когато турският външен министър ви се обади, вие споменахте ли му вашите препоръки за посланик Гьокче?“, тя отговаря: „Не, не сме говорили, това не е тема на един такъв първи разговор. А и между институциите на България и Турция няма напрежение“.
24rodopi.com
На снимката: Посланик Гьокче бе настанен на килимче на втората редица (първият отляво надясно), заедно с приятелите си от партия ДОСТ, на мевлид за здраве и берекет в двора на Джамията на 7-те девици в село Подкова на 6 май. Присъстващите на религиозния ритуал коментираха, че това се случва за първи път, но избраното място за госта е знаково….защото повече от година Сюлейман Гьокче разделя хората в Източните Родопи
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.