Много кърджалийци и гости изпълниха залите на Регионалния исторически музей в “Нощта на музеите”.
Програмата в съботната вечер започна с изложба-базар на приложнички от Кърджали в парка на музея и концерт на младия китарист Антон Костадинов. До полунощ не спираха посетителите в залите „Археология”,„Природа”,„Етнография” и най – новата експозиция „Кърджали – градът”. Интерес предизвика гостуващата изложба „Модата алафранга” на Регионалния етнографски музей в Пловдив, показана за пръв път пред кърджалийската общественост. Експозицията представя еклектиката на облеклото в края на ХIХ и началото на ХХ век, навлизането на европейските модни влияния в една ориенталска по дух страна. Разказва също как и защо в многоетничен град като Пловдив се появяват невероятните съчетания между традиционното облекло и навлезлите от Виена или Париж дрехи и аксесоари. В Кърджали изложбата ще остане до август, за да имат възможност повече хора да я видят, съобщиха от пресцентъра на Общинска администрация.
В Нощта на музеите на 20 май бяха отворени вратите и на Художествената галерия „Станка Димитрова”, която представя колекцията „Стари майстори”, творби на съвременни български художници и образци на иконографското изкуство от 16-19 в.
„За поредна година РИМ Кърджали се включва в европейската инициатива „Нощ на музеите” като по този начин дава възможност повече хора да се докоснат до богатото културно наследство по нашите земи. Желанието ни е всяка година да правим нещо различно”, сподели директорът на РИМ Даниела Коджаманова. Тя подчерта, че интересът постоянно нараства, понякога точно към полунощ започват да пристигат още посетители. И най- важното, че расте броят на учениците, студентите и семейства с деца, които посещават музея.
Регионалният исторически музей в Кърджали е създаден през 1965 г. с цел да проучва, съхранява и популяризира културно-историческото наследство в Източните Родопи. През м. г. музеят в Кърджали е посетен от над 14 хиляди души от страната и чужбина.
24rodopi.com


Share To:

24rodopi

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.